Επειδή δυστυχώς δε συμβαίνει πάντα τα παιδιά να μας εξωτερικεύουν το άγχος που τους βασανίζει για θέματα που τα απασχολούν, ανακαλύψτε 8 σημάδια που μαρτυρούν την ψυχολογική τους κατάσταση για να λάβετε άμεσα τα μέτρα σας!

Από τον Γιώργο Λ. Παπαχατζή

 

#1 Κλάμα και χαμηλή αυτοεκτίμηση 

to-paidi-sas-upoferei-apo-stress-(2)Αν το παιδί σας ξεσπάσει σε κλάματα, παρουσιάζει χαμηλή αυτοπεποίθηση ή φτάσει και σε σημείο να τα βάζει με τον εαυτό του επειδή παρουσιάζει χαμηλές επιδόσεις στο σχολείο, σε ένα άθλημα κ.α., τότε αυτό ασφαλώς και πρέπει να σας θορυβήσει! Τα παιδιά θα πρέπει σε όλες τις ηλικίες να έχουν αυτοεκτίμηση και να πιστεύουν στον εαυτό τους και τις ικανότητες τους. Υποχρέωση των γονιών είναι να εντοπίζουν τα θετικά στοιχεία του χαρακτήρα τους και τις ικανότητες τους και να τα βοηθούν για να εξελίσσονται καθημερινά. Παιδί με χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι εκείνο που δεν βλέπει στα μάτια των δικών του ανθρώπων θαυμασμό, αγάπη, πίστη και στήριξη!

#2 Αναφέρει “έχω πονοκέφαλο”

to-paidi-sas-upoferei-apo-stress-(4)

Τα περισσότερα παιδιά θέλουν να βγαίνουν από το σπίτι, να απολαμβάνουν τις βόλτες με τους φίλους τους, να συμμετέχουν σε δραστηριότητες, να πηγαίνουν κανονικά στο σχολείο τους. Αν όμως ξαφνικά το παιδί σας επικαλούμενο έναν “πονοκέφαλο” ή πόνο στο στομάχι αρνείται να κάνει τις καθημερινές του δραστηριότητες, αυτό δε σημαίνει ότι βαριέται αλλά ότι πιθανότατα ένα σοβαρό πρόβλημα το απασχολεί ή ότι υποφέρει από σοβαρό κοινωνικό άγχος. Τα συμπεράσματα δεν τα βγάζουμε ποτέ μόνοι χωρίς να συζητήσουμε αρχικά με τον παιδίατρο και εφόσον το παιδί δεν έχει κάποιο πρόβλημα υγείας με έναν έμπειρο παιδοψυχολόγο. Δεν θα πρέπει ποτέ να παραβλέπουμε το παράπονο για πόνο.

#3  Ζητάει συνεχώς συγγνώμη

to-paidi-sas-upoferei-apo-stress-(1)

Το να κάνει το παιδί σας ένα σφάλμα και να ζητήσει συγγνώμη είναι απολύτως φυσιλογικό αλλά και θεμιτό. Όμως το να απολογείται συνεχώς για τις πράξεις του και να ζητάει κάθε λίγο και λιγάκι συγγνώμη έστω και για ανούσια πράγματα, αυτό δεν είναι φυσιολογικό. Ένα παιδί με ενοχική συμπεριφορά κρύβει πολλά και είμαστε υποχρεωμένοι να το στηρίξουμε και να το βοηθήσουμε για να “πατήσει γερά στα πόδια του”.

#4 “Θέλω να γυρίσουμε σπίτι”

Αν απολαμβάνετε μια βόλτα με το παιδί σας και χωρίς προφανή λόγο σας ζητάει επίμονα “θέλω να γυρίσουμε σπίτι” ή ανησυχεί για το τί ώρα θα φύγετε, είναι κάτι που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο.

#5 “Μη με αφήνεις μόνο μου”

to-paidi-sas-upoferei-apo-stress-1(1)

Αν το παιδί σας δε θέλει ποτέ να το αφήνετε ούτε μια στιγμή μόνο του, αυτό είναι κάτι που ασφαλώς και πρέπει να σας κρατήσει σε επαγρύπνηση! Γιατί ο φόβος του αποχωρισμού που το διακατέχει υποδηλώνει ότι υποφέρει από ανασφάλεια. Η ανεξαρτησία στο παιδί θα πρέπει να “χορηγείται” σε μικρές και σωστές δόσεις.

#6 Δε νιώθει καλά με το σώμα του

Δηλώνει με επιμονή ότι δε θέλει το σώμα του ή ότι νιώθει άβολα μέσα σε αυτό. Μάλιστα στην πραγματικότητα μπορεί όπως θεωρεί το ίδιο να είναι το σώμα του που τον ενοχλεί αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να μπερδεύει τη σωματική με την ψυχική του υγεία.

#7 “Δε μπορούμε να κάτσουμε σπίτι;”

to-paidi-sas-upoferei-apo-stress-(1)9

Το παιδί σας αρνείται να πάτε μια βόλτα ή να το το πάτε στο σχολείο λέγοντας φράσεις του τύπου “δε μπορούμε να κάτσουμε σπίτι;” ή “δεν πάω πουθενά”.

#8 “Είμαι κουρασμένος”

to-paidi-sas-upoferei-apo-stress-(3)

Φυσικά και το παιδί σας μπορεί να είναι κουρασμένο μετά το διάβασμα, όταν επιστρέφει από το σχολείο κ.α. αλλά όταν δεν υπάρχει ένας εμφανής λόγος τότε κάτι άλλο σημαίνει. Πιθανότατα και την κακή ποιότητα ύπνου που οφείλεται σε ένα πρόβλημα που τον απασχολεί και χρίζει αντιμετώπισης.

Διαβάστε ακόμα:

Μαθησιακές δυσκολίες: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here