Άρτεμις Αλεξιάδου: Μια βραβευμένη “ιέρεια” της γλώσσας!

Μια διακεκριμένη γλωσσολόγος, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Ηumboldt στο Βερολίνο, η Άρτεμις Αλεξιάδου μας μίλησε για τη γλώσσα και όχι μόνο!

Πού πιστεύετε ότι μπορεί να συνεισφέρει η γλωσσολογία στην καθημερινότητά μας; Μας επηρεάζει στην καθημερινή μας ζωή;
Η ενασχόληση με τη γλώσσα είναι συναρπαστική. Τι να πρωτοαναφέρω; Το πως τα παιδιά αρχίζουν σιγά-σιγά να σχηματίζουν λέξεις και προτάσεις και τα καταφέρνουν πολύ γρήγορα  και χωρίς διδασκαλία, να επικοινωνούν με τους γονείς και το περιβάλλον τους; Το πως εμείς είμαστε σε θέση να χρησιμοποιούμε διαφορετικούς τρόπους ομιλίας ανάλογα με την περίσταση; Δηλαδή, αλλιώς μιλάω με τους φίλους μου, αλλιώς με τους συνάδελφους μου, αλλιώς γράφω sms, αλλιώς έκθεση ιδεών. Το πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να μάθουμε μια ξένη γλώσσα; Αν αρχίσουμε νωρίς, δηλαδή από την παιδική ηλικία, είναι πιο εύκολο και είμαστε κοντά στους φυσικούς ομιλητές αυτής της ξένης γλώσσας. Και φυσικά η μελέτη των διαλέκτων και το γεγονός ότι μπορούμε να διακρίνουμε σε ορισμένες από αυτές  νέα σχήματα και δομές που είναι δείγματα γλωσσικής αλλαγής και σε άλλες διατήρηση κάποιων παλιότερων δομών.

Πέρυσι λάβατε το βραβείο “Gottfried Wilhelm Leibniz”, ανάμεσα σε άλλους Γερμανούς επιστήμονες. Ήταν μια ιδιαίτερη στιγμή για εσάς;
Ήταν η πιο σημαντική στιγμή στην καριέρα μου, καθώς δεν ήταν κάτι που το περίμενα. Στα 30 χρόνια  ιστορίας του βραβείου αυτού, μόλις 4 γλωσσολόγοι έχουν βραβευτεί. Το να είμαι μία από αυτούς είναι εξαιρετικά τιμητικό.

Υπήρξε και χρηματικό έπαθλο που θα συμβάλλει σημαντικά στις έρευνές σας. Έχετε σκεφτεί προς τα που θα κινηθείτε;
Ναι, θέλω ν’ ασχοληθώ- μεταξύ άλλων- με τις αλλαγές στη γλώσσα των ομιλητών που έχουν μεν γεννηθεί στη Γερμανία, αλλά στο σπίτι μιλάνε ελληνικά, ρωσικά, τούρκικα, ιταλικά, είναι δηλαδή παιδιά μεταναστών, δεύτερης ή τρίτης γενιάς. Μελέτες σε άλλες χώρες και σε ανάλογους  ομιλητές δείχνουν ότι η μητρική τους γλώσσα αλλάζει και θέλω να καταλάβω τι ακριβώς αλλάζει και γιατί. Επίσης, θέλω να χρησιμοποιήσω νέες ερευνητικές μεθόδους όπως eye-tracking.

Υπήρξαν φορές που χρειάστηκε να θυσιάσετε κάτι για την επιστήμη; Το μετανιώσατε αργότερα;
Ίσως πρέπει να κάνω πιο συχνά διακοπές. Αλλά όχι, δε μπορώ να πω ότι έχω μετανιώσει για κάποιες επιλογές μου.

Στη Γερμανία, όπου βρίσκεστε, η χώρα μας είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων. Εσείς τι αντιλαμβάνεστε από τις συζητήσεις; Σας έχουν φερθεί διαφορετικά λόγω καταγωγής;
Όχι, αλλά συχνά με ρωτάνε πως βλέπω την κατάσταση στην Ελλάδα και τι προβλέπω για το μέλλον. Στις μέρες που ήταν θέμα το Grexit οι συζητήσεις ήταν πιο φορτισμένες.

Διαβάστε επίσης:

Γιώργος Μαλλιάρας: Ένας πρωτοπόρος της βιοηλεκτρονικής!

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here