Η σωστή pizza είναι κάτι σαν τη γυναίκα του Καίσαρα… ∆εν αρκεί να φαίνεται νόστιµη αλλά πρέπει και να είναι! Και η «βιτρίνα» του πιο ακαταµάχητου (µετά το greek souvlaki…) street food δεν είναι άλλη το τι θα βάλετε µέσα! Τώρα ήρθε η ώρα να µάθετε τα πιο πολύτιµα «σωστά» και «λάθη» της σπιτικής πίτσας και να είστε σίγουροι ότι την επόµενη φορά θα σερβίρετε την καλύτερη και πιο υγιεινή!

Από το Γιώργο Λ. Παπαχατζή

fdcb29ed9d472c4b92e00118_rw_1200

ΛΑΘΟΣ

1. Η extra σάλτσα ντοµάτας

Άραγε πόσοι από εµάς δεν το παρακάνουµε µε τη σάλτσα ντοµάτας που αλείφουµε στη ζύµη; Όµως εκτός από το ότι έτσι προσθέτετε ακόµα περισσότερες θερµίδες, αυξάνετε και τις πιθανότητες να έχετε ένα αποτυχηµένο ζυµάρι! Η σάλτσα ντοµάτας «µουλιάζει» τη ζύµη και αλλοιώνει την εµφάνιση της πίτσας. Επίσης, να θυµάστε ότι µια λογική ποσότητα στρώσης από τη σάλτσα δεν συνεπάγεται λιγότερη νοστιµιά!

2. Μπέικον, πεπερόνι και λουκάνικο

Κανείς δε διαφωνεί ότι µια επικάλυψη εµπλουτισµένη µε αλλαντικά δεν χαρίζει απογειωτική γεύση στην πίτσα. Τα τυριά έτσι κι αλλιώς προσφέρουν µια λιπαρή υφή οπότε φαντάζεστε τι θα γίνει αν προτιµήσετε να προσθέσετε µπέικον ή πεπερόνι ή λουκάνικο; Τα λιπαρά θα κάνουν party και η πίτσα βαραίνει επικίνδυνα!

3. Εxtra τυρί

Παραδεχθείτε το: Πόσες φορές δεν µπήκατε στον πειρασµό να υπερβάλετε στη δόση των τυριών; Μάλλον θα πρέπει να θυµηθείτε ότι δεν κάνετε τυρόπιτα αλλά πίτσα! Αφήστε δε που έτσι και σας έπιανε στα πράσα ένας Ναπολιτάνος είναι σίγουρο ότι δε θα σας συγχωρούσε αυτό το γαστριµαργικό αυτό ατόπηµα. Προτιµήστε ένα συνδυασµό τυριών κατάλληλων για πίτσα, κατά προτίµηση αλµυρών και γλυκών που θα χαρίσουν µια ισορροπηµένη γεύση και πάνω απ’ όλα µην το παρακάνετε στην ποσότητα!

hri_9588

ΣΩΣΤO

1. Μανιτάρια

Από τα must υλικά που αγαπά η πίτσα. Προτιµήστε τα φρέσκα και όχι τα κονσερβοποιηµένα. Επίσης, ξεφύγετε από τα καθιερωµένα και δοκιµάσετε και άλλα είδη (π.χ.τα σιτάκε) που ανάλογα την ποικιλία τους θα χαρίσουν µια πιο καπνιστή ή χορτώδη γεύση στην πίτσα σας αλλά και θρεπτικές ουσίες.

2. Ελιές

Τι θα λέγατε να δώσετε µια εσάνς Μεσογείου στις πίτσες σας; Τότε δεν υπάρχει καλύτερη ιδέα από τις ταπεινές ελιές! Άλλωστε είναι το υλικό που βρίσκεται σχεδόν σε όλες τις κουζίνες. Αφαιρέστε το κουκούτσι τους, στραγγίστε τις από το λάδι ή την άλµη τους, και απλώστε τις άφοβα στην επικάλυψη.

3. Σπανάκι

Ποιος είπε ότι το σπανάκι είναι ιδανικό λαχανικό µόνο για τις σαλάτες; Οι vegetarians και οι vegans το λατρεύουν και δεν ξέρετε τι χάνετε αν το δοκιµάσετε στην πίτσα σας! Ακόµα καλύτερα δε αν απλώσετε τα φυλλαράκια του ωµά µόλις την αποσύρετε  από το φούρνο για να δώσει µια απροσδόκητη αίσθηση φρεσκάδας!

4. Πιπεριές

∆ώστε πλούσιο άρωµα, χρώµα και απίθανη νοστιµιά στην πίτσα σας. Με µια λέξη, βάλτε πιπεριές! Πράσινες, κόκκινες, κίτρινες, πορτοκαλί, όλες τους είναι η καλύτερη πινελιά για να φτιάξετε µια πίτσα… σκέτη πανδαισία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here