5 πράγματα που σας… φουσκώνουν!

Εκτός κι αν έχετε κάποια διαγνωσµένη αλλεργία, π.χ. στα γαλακτοκοµικά, τότε αυτοί είναι µερικοί ακόµα λόγοι που µπορεί να έχετε… φουσκώµατα!


Το φούσκωµα στην κοιλιά είναι ένα ενοχλητικό και συχνά αντιαισθητικό σύµπτωµα που συχνά αποδίδεται σε κάποιες τροφές που είναι ενοχλητικές για το έντερο, όπως τα γαλακτοκοµικά, τα όσπρια, το κρεµµύδι ή τα πράσινα χορταρικά. Εάν όµως, δεν έχετε κάποιο πρόβληµα µε οποιαδήποτε τροφή τότε ιδού 5 πράγµατα που µπορείτε να διερευνήσετε και ενδεχοµένως σας προκαλούν φούσκωµα!


91qjuPBkD+L._SL1500_


1 Έχετε ΣΕΕ, δηλαδή Σύνδροµο Ευερέθιστου Εντέρου. Το σύνδροµο αυτό ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους και κυρίως γυναίκες. Το έντερο κινείται πολύ εντατικά, γεγονός που φέρνει πόνο, φούσκωµα και ανεπιθύµητους… θορύβους!


Ορισµένα φάρµακα µπορεί να σας φέρνουν φούσκωµα. Τα πιο χαρακτηριστικά και τα πιο συνηθισµένα είναι τα αντισυλληπτικά, τα αντιβιοτικά και τα παυσίπονα. Τα αντισυλληπτικά περιέχουν οιστρογόνα που επιβραδύνουν τις κινήσεις του εντέρου και άρα φέρνουν δυσκοιλιότητα και αέρια. Την ίδια δράση έχουν και τα παυσίπονα. Όσο για τα αντιβιοτικά, όλοι γνωρίζουµε ότι καταστρέφουν τα λεγόµενα «καλά» βακτήρια του εντέρου µας, γεγονός που επιτρέπει στα… «κακά» να πολλαπλασιαστούν, µε αποτέλεσµα να έρχεται το φούσκωµα. 


Κάνετε καθιστική ζωή ή εργασία. Η καρέκλα και ο καναπές τελικά είναι «εχθροί» µας για πολλούς λόγους. Ένας από αυτούς είναι και το ότι µας φέρνουν ανεπιθύµητα φουσκώµατα. Γιατί; ∆ιότι όταν καθόµαστε όλο µας το σώµα µπαίνει σε λειτουργία «χαλάρωσης», γεγονός που κάνει και το έντερο να χαλαρώνει και άρα να µην κινείται και εποµένως να συσσωρεύει αέρα που φέρνει το φούσκωµα. Για το λόγο αυτό πρέπει να κινείστε τακτικά µέσα στη µέρα ή στο εργασιακό σας οκτάωρο. 


Ταξιδεύετε πολύ! Το επάγγελµά σας ή άλλες υποχρεώσεις σάς αναγκάζουν να ταξιδεύετε τακτικά; Τότε πρέπει να γνωρίζετε ότι το υψόµετρο κάνει τα υπάρχοντα αέρια στο έντερό σας να απλώνονται, µε αποτέλεσµα να νιώθετε ένα βάρος και φούσκωµα. Επιπλέον, οι άνθρωποι που ταξιδεύουν τακτικά και ειδικά στο εξωτερικό αλλάζουν συχνά συνήθειες διατροφής, γεγονός που τους φέρνει ανεπιθύµητα φουσκώµατα!


5 Πίνετε µε καλαµάκι! Εάν απολαµβάνετε το αγαπηµένο σας αναψυκτικό, καφέ ή άλλο ρόφηµα µε καλαµάκι και µετά αισθάνεστε φούσκωµα, τότε πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτός ο τρόπος να πίνετε εισάγει στον οισοφάγο σας έξτρα αέρα καθώς ρουφάτε. Αυτός ο αέρας σας προκαλεί φούσκωµα, πέρα από αυτό που φέρνει το ανθρακικό (εάν αυτό που πίνετε είναι ανθρακούχο). Επίσης, καλό είναι να γνωρίζετε ότι τα γλυκαντικά των light αναψυκτικών προκαλούν φουσκώµατα επειδή δεν χωνεύονται από το σώµα σας.


Καλαμάκι, καθιστική ζωή, παυσίπονα, αλλά & ταξίδια μπορεί να σας φέρνουν…. φούσκωμα!


Eight_drinking_straws_(4273846588)


 


IN CATEFORY: HEALTH