Αχιλλέας Μπέος: «Σήμερα o Βόλος αποτελεί νούμερο 1 προορισμό»

deafault_site

Αχιλλέας Μπέος: «Σήμερα o Βόλος αποτελεί νούμερο 1 προορισμό»

Δήμαρχος Βόλου

Συνέντευξη στην Πέτια Σαληκυριάκη – Παπαδάτου


Πείτε µας δύο λόγια για το Βόλο.  Πρόκειται για µια από τις πιο όµορφες πόλεις, όχι µόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, συνδυάζει θάλασσα και βουνό, απίστευτα τοπία, παραδοσιακά µέρη και τοποθεσίες θρησκευτικού ενδιαφέροντος. 

Είναι µια πόλη πραγµατικά πανέµορφη, η οποία µέχρι πρόσφατα δεν είχε αναγνωριστεί από πολύ κόσµο, διότι δεν είχε την ανάλογη προβολή. Τα τελευταία χρόνια η καινούρια δηµοτική αρχή έχει προβάλλει τις οµορφιές αυτής της πόλης σε όλα τα επίπεδα.


Έχετε κάνει δηλαδή ενέργειες προβολής και εκτός Ελλάδας;

Βεβαίως! Είναι σηµαντικό ότι η πόλη του Βόλου βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδας, διαθέτει σιδηρόδροµο, οδικό δίκτυο, λιµάνι, αεροδρόµιο, είναι δηλαδή εύκολα προσβάσιµη, καθώς και σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Είναι ένας προορισµός που συνδυάζει βουνό και θάλασσα, έχει χιονοδροµικό κέντρο και ατέλειωτες οµορφιές, τα οποία, δυστυχώς, για διάφορους λόγους οι πολιτικές ηγεσίες του παρελθόντος δεν φρόντιζαν να προβάλλουν. Προφανώς, είχαν άλλα ενδιαφέροντα, γι’ αυτό τους αποκαλώ «πολιτικούς απατεώνες».


Με αυτές τις κινήσεις που έχετε κάνει έχετε δει διαφορά; 

Κοιτάξτε, το τι θα σας πω εγώ δεν έχει τόσο σηµασία, αλλά αυτό που µετράει είναι το τι θα πει ο κόσµος. Μια βόλτα από τους επιχειρηµατίες ή τους ξενοδόχους θα σας δώσει µια πλήρη εικόνα για την κατάσταση. Εγώ αυτό που µπορώ να πω µε σιγουριά, είναι ότι σήµερα ο Βόλος αποτελεί νούµερο 1 προορισµό για όλους τους Έλληνες και σηµαντικό ρόλο σε αυτό παίζουν και οι τουρίστες του εξωτερικού.


Από ποιες χώρες επισκέπτονται την περιοχή;

Από Αυστρία, Γερµανία, Αγγλία, Ισραήλ… από πολλές χώρες γενικά.


Οι ενέργειες που έχετε  κάνει, έχουν γίνει µε κάποια συγκεκριµένη  οµάδα; Το ρωτάω αυτό, καθώς  γνωρίζω ότι πολλοί ∆ήµοι έχουν ανθρώπους που ουσιαστικά εστιάζουν σε αυτές, κάνουν ταξίδια κλπ.

Σίγουρα, έχουν δουλέψει πολύ πάνω σε αυτό το κοµµάτι οι υπηρεσιακοί παράγοντες, αλλά επειδή είµαι και επιχειρηµατίας, θεωρώ πως η καλύτερη διαφήµιση γίνεται mouth-to-mouth, στόµα µε στόµα δηλαδή και αυτό η σηµερινή δηµοτική αρχή το έχει καταφέρει. Ανέδειξε το Βόλο ως ένα θέρετρο για ολιγοήµερες ή και µεγάλου διαστήµατος διακοπές, µιας και είναι µια πόλη που έχει όλες τις παροχές, οι οποίες τους δίνουν τις αντίστοιχες ανέσεις και σε οικογενειακό επίπεδο, αλλά και σε προσωπικό.


Απ’ ό,τι αντιλαµβάνοµαι, προσπαθείτε την προβολή αυτή να την κάνετε µε τον πιο οικονοµικό τρόπο.

Έτσι είναι. Θα σας πω µόνο πως ξεκινήσαµε από πέρυσι να συνδέουµε δορυφορικά το Βόλο µε όλο τον κόσµο κατά την έναρξη των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων και αυτό είναι µια πρωτοβουλία της δηµοτικής αρχής προκειµένου να µπορέσει ο κόσµος να γνωρίσει µέσω της τηλεόρασης ή του διαδικτύου τις οµορφιές της πόλης.


Θεωρείτε ότι οι δήµοι είναι ένα από τα θύµατα της οικονοµικής κρίσης; 

Είµαι αντίθετος σε αυτή την άποψη. Οι δήµοι, για µένα, ήταν ένα εργαλείο του συστήµατος µέχρι πρόσφατα. Βέβαια, βιώνουµε σήµερα τη µεγαλύτερη οικονοµική κρίση, ωστόσο δεν φέρουν µεγάλο µερίδιο ευθύνης  στην εξαθλίωση της χώρας µας και του ελληνικού λαού. Χρησιµοποιήθηκαν και εκµεταλλεύτηκαν την ακυβερνησία, την πολιτική σαπίλα, ώστε να οδηγήσουν τη χώρα στο οικονοµικό αδιέξοδο.


Έχετε δώσει µεγάλη βάση στις εκδηλώσεις που διοργανώνετε και οι οποίες έχουν ακουστεί σε όλη τη χώρα και είναι κάτι το πρωτόγνωρο για την περιοχή. 

Εγώ αυτή τη στιγµή τελώ υπό αργία προσωρινά, µε έναν άδικο νόµο, αντισυνταγµατικό. Ωστόσο σέβοµαι αυτή την απόφαση και το νόµο. Σχετικά µε τις εκδηλώσεις, αυτό που έχω να πω είναι, πως δεν αποτελούν υπόθεση αποκλειστικά ενός ανθρώπου. Αυτό το κάνει η δηµοτική αρχή, της οποίας βέβαια, είµαι ο επικεφαλής και υπάρχει άριστη συνεργασία µε όλους τους συµβούλους. ∆ουλεύουµε σκληρά διότι οι εποχές που υπήρχε πακτωλός χρηµάτων, δυστυχώς έχουν παρέλθει και δυστυχώς για το Βόλο ένα µεγάλο ποσοστό των πολιτικών απατεώνων που κυβέρνησαν την πόλη, δεν αξιοποίησαν τα χρήµατα όπως έπρεπε: για υποδοµές και ανάλογες περιπτώσεις. Ως εκ τούτου η σηµερινή δηµοτική αρχή σε µια περίοδο κρίσης, έχει ρίξει βάρος στην καθηµερινότητα, στην προβολή της πόλης και µέσα από τις εκδηλώσεις και την αναγνώριση των επισκεπτών και προσπαθεί να δώσει ανάπτυξη – στο βαθµό που µπορεί – ώστε να δοθεί ακολούθως µια ανάσα στις ξενοδοχειακές µονάδες, στους µαγαζάτορες και σε όλους τους επιχειρηµατίες.


Αυτό είναι πολύ ουσιώδες, αλλά και η καλή ψυχολογία των ανθρώπων είναι πολύ σηµαντική αυτές τις µέρες. Το ότι τα παιδιά έχουν να πάνε κάπου, οι γονείς µπορούν να βγουν και να µη χρειαστεί να πληρώσουν γι’ αυτό, µπορεί να µην αποτελούν πρωταρχικό στόχο όσο η στήριξη της επιχειρηµατικότητας, είναι όµως, εξίσου σηµαντικά και αναγκαία, ειδικά σήµερα. Μπορεί ν’ ακούγεται η άποψη ότι πολλοί πετάνε τα λεφτά σε βεγγαλικά κ.α, παρ’ όλα αυτά ο κόσµος έχει ανάγκη να διασκεδάσει. 

Ακριβώς. Εµείς δεν πετάµε βέβαια, βεγγαλικά (γέλια), αλλά οµορφαίνουµε την πόλη µας  µε πράγµατα που κάνουµε και που δεν υπάρχουν σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Και αυτό ο κόσµος το εκτιµάει!


Τα Χριστούγεννα τι θα κάνετε; 

Τα Χριστούγεννα καταρχήν, έχουµε καθιερώσει τον στολισµό της πόλης και ο Βόλος έχει καθιερωθεί ως ευρωπαϊκή πόλη. Από εκεί και πέρα, κάθε χρόνο έχουµε δύο καλεσµένους. Φέτος ο καλεσµένος που θα κάνει την έναρξη των εκδηλώσεων και θ’ ανοίξει τα φώτα, θα είναι ο Σάκης Ρουβάς. Υπάρχει επίσης, ένα επιτελείο ανθρώπων οι οποίοι εργάζονται καθηµερινά για τις εκδηλώσεις και τους αξίζουν συγχαρητήρια, γιατί είναι παιδιά από το µουσικό σχολείο, σωµατεία, χορωδίες και πολλοί ακόµη τοπικοί φορείς. Θα γίνει ένα φαντασµαγορικό τελετούργηµα το οποίο αν δεν µπορέσετε να δείτε από κοντά, µπορείτε να το απολαύσετε από την τηλεόραση.


Όσοι συµµετέχουν προετοιµάζονται µήνες για να παρουσιάσουν τα προγράµµατά τους;

Εργάζονται πυρετωδώς και πέρυσι για πρώτη φορά, έβγαλαν ένα υπέροχο αποτέλεσµα! Υπάρχει  επιπλέον στο πρόγραµµα µια βόλτα στην πόλη κάτω από τα φώτα, που γίνεται κάτι τελείως ξεχωριστό και καταλήγουµε στο χωριό του Άγιου Βασίλη. Είναι κάτι που έλειπε από το Βόλο.


Έρχεται γενικά τουρισµός και από άλλα µέρη; 

Η πλειοψηφία του κόσµου πιστεύω, έρχεται από την κεντρική Ελλάδα και φυσικά, όλος  ο κόσµος του Βόλου κατεβαίνει στην παραλία. ∆ηλαδή, πέρυσι αξιολογήθηκε πως είχαµε περίπου 30.000 ανθρώπους στο δρόµο. Φέτος ευελπιστούµε το νούµερο αυτό ν’ αγγίξει τις 50.000.


Κάνετε και για τις απόκριες αντίστοιχες εκδηλώσεις;

Για πρώτη φορά επιχειρήσαµε να κάνουµε πέρυσι, αλλά ο καιρός και η καταρρακτώδης βροχή δεν µας το επέτρεψε. Θα το κάνουµε φέτος.


Προσωπικά, επειδή έχω φίλους που έχουν σπίτι εδώ, όπως ο Κ. Τσαρτσαρής, έχω έρθει κάποιες φορές.

Ο Βόλος γενικά, έχει τεράστιες οµορφιές, πολύ όµορφες διαδροµές και µπορείς να συνδυάσεις πολλά πράγµατα και ειδικά τώρα τα Χριστούγεννα µια οικογένεια µπορεί να χαρεί, γιατί έχει πολλές επιλογές και δε βαριέται.


Εσείς ασχολείστε πρώτη φορά µε τα κοινά. Έχετε βέβαια, ενασχόληση και µε τον αθλητισµό. Πώς σας φάνηκε αυτό; 

Είναι µια πρωτόγνωρη εµπειρία η οποία βέβαια, αν και δεν το περίµενα, µου έχει στοιχίσει πολύ- λόγω των πολιτικών αντιπάλων –καθώς εγώ ο ίδιος δεν είµαι πολιτικός. Και στον αθλητισµό υπάρχουν αντιπαλότητες, τα πράγµατα είναι όµως, τελείως διαφορετικά. Στον αθλητισµό µπορεί να υπάρχει αντιπαλότητα, αλλά αφορά στην οµάδα σου και την οµάδα µου, όχι οικογενειακές και προσωπικές υποθέσεις. Εδώ οι πολιτικοί απατεώνες που απ’ότι φαίνεται τους στοίχισε που ένας άνθρωπος από το πουθενά έθεσε τον εαυτό του στο κοινό και µέσα από µια δηµοκρατική διαδικασία, αυτή των εκλογών, οι πολίτες αποφάσισαν να εκλέξουν τον Αχιλλέα Μπέο, δυστυχώς, δεν µπορούν να το συγχωρέσουν αυτό. Ο κόσµος όµως, µπορεί να κρίνει και να συγκρίνει και έχει καταλάβει τη διαφορά. Και επειδή οι άνθρωποι αυτοί όλοι θ’ αποτελέσουν παρελθόν για πάντα από την πολιτική ζωή του Βόλου, γι’ αυτό και µε έχουν ενοχλήσει στα προσωπικά ζητήµατα, στα οικογενειακά και είναι ντροπή γι’ αυτούς. Εγώ όµως, είµαι αγωνιστής, πιστεύω στο Θεό και είµαι σίγουρος ότι θα αθωωθώ πανηγυρικά, γιατί είµαι αθώος. Γιατί δεν υπάρχουν στοιχεία, αποδείξεις και γιατί δεν έχω κάνει τίποτα το παράνοµο.


Θα είστε υποψήφιος στις επόµενες εκλογές;

Εννοείται! Για να τελειώσουν µια για πάντα όλοι αυτοί που στέρησαν από τους πολίτες του Βόλου αυτή την όµορφη πόλη, χωρίς να την προβάλλουν και να την κάνουν κάτι το πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδοµένα, ενώ είχαν τη δυνατότητα να το κάνουν!


Η οικογένειά σας ζει στο Βόλο;

Η γυναίκα µου και το ένα µου παιδί ναι. Τα υπόλοιπα τρία έφυγαν στο εξωτερικό, στην Αµερική για να ζήσουνε, µιας και γεννήθηκαν εκεί. Σε µια περίοδο πολύ άσχηµη για την πατρίδα µας, εύχοµαι οι πολιτικοί απατεώνες να πουν την αλήθεια στον Ελληνικό λαό, γιατί έρχονται δύσκολες µέρες και πρέπει όλοι µαζί να βοηθήσουµε να σωθεί η χώρα µας.


Είστε αισιόδοξος για το µέλλον; 

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, όχι δεν είµαι αισιόδοξος. Εάν όµως, βρεθούν ικανοί άνθρωποι να χτυπήσουν το χέρι στο τραπέζι και να πάρουν σηµαντικές αποφάσεις προς όφελος της πατρίδας και όχι προς όφελος των ιδίων και ξένων συµφερόντων, µπορεί η κατάσταση να φτιάξει. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από πατριώτες που δυστυχώς, µέχρι στιγµής δεν έχουν βγει στο προσκήνιο.


Έχετε αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν την αξία σας ως άνθρωπος. Έχετε ξεκινήσει από το µηδέν και έχετε κατακτήσει πολλά πράγµατα. Παρ’ όλα αυτά, η δικαίωση που ήρθε µε την ψήφο του κοινού δεν είναι λίγο διαφορετική; ∆ηλαδή, η ξαφνική αποδοχή του κόσµου, δεν σας έδωσε µεγάλη χαρά;

Βεβαίως, µου έδωσε πολύ µεγάλη χαρά! Εγώ αυτό τον κόσµο δε θα τον προδώσω ποτέ. Και παρόλο που έχω προσωρινά τεθεί σε αργία, συνεχίζω να βοηθάω µε τον δικό µου τρόπο ώστε η πόλη αυτή να µη στερηθεί τίποτα από τη δυναµική της. Αυτό φυσικά, θ’ αλλάξει µε τη δικαίωσή µου στα δικαστήρια, η οποία δεν αργεί να έρθει.


Μετά τη θητεία σας ως δήµαρχος, θα σκεφτόσασταν ποτέ µια θέση στη Βουλή; 

Όχι. Η Βουλή είναι ένας χώρος, όπως τον έχω ζήσει, που δεν ταιριάζει σε εµένα γιατί υπάρχει πολύ ψέµα και υποκρισία και εγώ είµαι ένας αγνός άνθρωπος. Βέβαια, δεν µπορούµε να προγραµµατίζουµε, γιατί αυτό που µου συνέβη δεν το εύχοµαι ούτε στο  χειρότερο εχθρό µου. Ξύπνησα ένα πρωί και µε οδήγησαν στη φυλακή χωρίς να ξέρω το λόγο. ∆εν ξέρεις τι µπορεί να ξηµερώσει. Ο Θεός, µας κοιτάει που κάνουµε σχέδια και γελάει µαζί µας. Γι’ αυτό προτιµώ να αφήνω το µέλλον και να κοιτάω το σήµερα.


Τι θα συµβουλεύατε τα νέα παιδιά του Βόλου που ζουν σε δύσκολες εποχές, όπως ξεκινήσατε και εσείς; 

Είναι πολύ λυπηρό αυτό. Τα παιδιά µας, το µέλλον της πατρίδας µας, θα βιώσουν πολύ δύσκολες εποχές και καταστάσεις. Εύχοµαι να ξεπεραστούν γρήγορα και τα παιδιά να µείνουν πιστά στις αρχές τους και να κοιτάξουν µπροστά, µήπως και µπορέσουν ν’ αλλάξουν την αρρωστηµένη κατάσταση που υπάρχει στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγµή στην πατρίδα µας αν δεν υπήρχε θρησκεία και οικογένεια θα είχαµε εµφύλιο πόλεµο.


Θεωρείτε ότι είναι καλό για τα παιδιά να µένουν στις µικρότερες πόλεις; Υπάρχει µέλλον για νέους ανθρώπους; 

Είναι καλό µε την έννοια ότι η κοινωνία είναι πιο κλειστή, µαθαίνεις πιο γρήγορα τα πράγµατα και µπορείς να δεις τη ζωή διαφορετικά. Είναι πιο αγνά τα πράγµατα στις µικρότερες πόλεις.


Ποια είναι η καλύτερη συµβουλή που σας έχουν δώσει; 

Η καλύτερη συµβουλή που µου έχουν δώσει πολλοί άνθρωποι, είναι να είµαι πιο νηφάλιος και ήρεµος, γιατί γενικά είµαι πιο εκρηκτικός και αυθόρµητος. Όµως, αυτό είναι που έχει αγαπήσει ο κόσµος σε µένα, τον αυθορµητισµό µου, την εκρηκτικότητα και την ειλικρίνειά µου. Και αυτό δεν αλλάζει. Βέβαια, αυτά που βιώνω σήµερα, τα βιώνω λόγω του χαρακτήρα µου. Και ζητάω συγγνώµη αν µε τη συµπεριφορά µου έχω πικράνει κάποιους, αλλά αυτός είµαι… και δεν είµαι ψεύτικος!


dsc_9830


dsc_9871


img_20150422_113141


nik_1702


 

  • Recent Posts

  • Categories

  • Meta