Αυτοάνοσα νοσήματα: Όταν ο οργανισμός σου σε… «εκδικείται»!

Ένας από τους σπουδαιότερους «συµµάχους» του οργανισµού είναι το ανοσοποιητικό σύστηµα που «εξουδετερώνει» τους ξένους εισβολείς και εγγυάται την καλή υγεία. Τι γίνεται, όµως, όταν το ανοσοποιητικό στρέφεται ενάντια στο ίδιο το σώµα; Τότε εµφανίζονται τα λεγόµενα αυτοάνοσα νοσήµατα.


Από την Κατερίνα Ποθητού


Υπάρχουν περίπου 80 καταγεγραµµένοι τύποι αυτοάνοσων νοσηµάτων. Πολλοί από αυτούς έχουν παρόµοια συµπτώµατα, που κάνει τη διάγνωσή τους εξαιρετικά δύσκολη. Πολλές φορές µπορεί ο ασθενής να έχει κάποια νοσήµατα ταυτόχρονα. Τα αυτοάνοσα παρουσιάζουν περιόδους έξαρσης και ύφεσης στον οργανισµό. ∆υστυχώς, δεν υπάρχει θεραπεία για κανένα από αυτά παρά µόνο θεραπευτική αγωγή για την ανακούφιση των συµπτωµάτων. Ποια είναι τα πιο γνωστά;


Σκλήρυνση κατά πλάκας

Πρόκειται για µια αρκετά σοβαρή νόσο κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστηµα επιτίθεται και καταστρέφει το εξωτερικό περίβληµα των νευρικών κυττάρων. Με τον τρόπο αυτό δυσχεραίνεται η επικοινωνία του εγκεφάλου µε το υπόλοιπο σώµα και ο ασθενής βιώνει συµπτώµατα όπως µούδιασµα στα άκρα, δυσκολία στην κίνηση, πόνους και σπασµούς, καθώς και προβλήµατα στην όραση. Χάρη σε µια πρωτοποριακή ενέσιµη θεραπεία που έχει φτάσει και στην Ελλάδα, οι υποτροπές και οι κίνδυνοι για επιδείνωση της νόσου µειώνονται σηµαντικά, όπως άλλωστε µας ενηµερώνουν µε το hashtag #strongerthanMS ασθενείς ανά τον κόσµο που απολαµβάνουν τη ζωή παρά την ασθένεια!


Ρευµατοειδής αρθρίτιδα

Αν και δεν γνωρίζουµε µε ακρίβεια τα αίτια που προκαλούν τη ρευµατοειδή αρθρίτιδα, είναι πιθανότερο να οφείλεται σε περιβαλλοντολογικούς, ορµονικούς και γενετικούς παράγοντες. Ανάµεσα στα δηµοφιλέστερα συµπτώµατά της συµπεριλαµβάνεται ο πόνος, η διόγκωση, η ευαισθησία, η δυσκαµψία στην περιοχή των αρθρώσεων, τα οποία µπορούν να υποχωρήσουν µέσω φαρµακευτικής αγωγής µε αναλγητικά και αντιφλεγµονώδη χάπια.


Νόσος του Crohn

Πρόκειται για µία φλεγµονή στο γαστρεντερικό σωλήνα και το έντερο, ενώ µερικά από τα πιο κοινά συµπτώµατα είναι ο πόνος στην κοιλιά, ο εµετός, η χρόνια διάρροια και η έντονη κόπωση. Ειδική φαρµακευτική αγωγή (σε βαριά µορφή η κορτιζόνη) µπορεί να περιορίσει τα συµπτώµατα, ωστόσο επειδή πρόκειται για χρόνια νόσο, µόνο ορισµένες επιπλοκές µπορούν να αντιµετωπιστούν χειρουργικά. Η ακριβής αιτία της νόσου του Crohn παραµένει άγνωστη. Στο παρελθόν, η διατροφή και το άγχος είχαν ενοχοποιηθεί για την εµφάνιση της νόσου, αλλά τώρα είναι γνωστό, ότι παρόλο που αυτοί οι παράγοντες µπορούν να επιδεινώσουν την ήδη υπάρχουσα νόσο, δεν αποτελούν και αιτιολογικό παράγοντα. Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν, ότι µια σειρά παραγόντων, όπως η κληρονοµικότητα και η δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήµατος, µπορεί να διαδραµατίσουν ρόλο στην ανάπτυξή της.


lupus-autoimmune


Ψωρίαση 

Όταν µια µεγάλη σταρ όπως η Kim Kardashian παραδέχεται δηµόσια πως πάσχει από ψωρίαση, οι συζητήσεις γύρω από το θέµα παίρνουν φωτιά! Για να µην υπάρξουν όµως παρανοήσεις, η ψωρίαση είναι µια φλεγµονώδης ασθένεια που προσβάλλει το δέρµα και συνήθως εµφανίζεται σε περιπτώσεις που υπάρχει οικογενειακή προδιάθεση. Η νόσος εκδηλώνεται µε χαρακτηριστικά κόκκινα σηµάδια στο κεφάλι, τους αγκώνες, τα γόνατα και άλλες περιοχές και παρόλο που δεν υπάρχει κάποια συγκεκριµένη ριζική θεραπεία, κάθε ασθενής υιοθετεί ένα διαφορετικό τύπο αντιµετώπισης των συµπτωµάτων µέσα από διάφορες µεθόδους. Η Kim πάντως, επιλέγει το πολύ καλό και καλυπτικό µακιγιάζ!


Λύκος

Πρόκειτα για µια σοβαρή ρευµατοειδή πάθηση που επιτίθεται στις αρθρώσεις, τους µύες, το δέρµα, τα νεφρά, το νευρικό σύστηµα, αλλά και σε ζωτικά όργανα όπως οι πνεύµονες και η καρδιά. Προσβάλλει κυρίως γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία (18 – 45 ετών) και µερικά από τα συµπτώµατα που προκαλεί είναι: πυρετός, αδυναµία, εξανθήµατα στο δέρµα, απώλεια βάρους κλπ. Τα συµπτώµατα βεβαίως, είναι διάφορα και µεταβαλλόµενα ανάλογα µε τον ασθενή, µπορούν όµως να εξασθενίσουν µε την κατάλληλη φαρµακευτική αγωγή. Επίσης, ο ασθενής καλό είναι να αποφεύγει την πολύωρη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.


Selena Gomez: Ο ντόρος γύρω από το όνοµά της!

«Θέλω να πάρω µέτρα και να επικεντρωθώ στην υγεία µου και την ευτυχία µου και αποφάσισα ότι ο καλύτερος τρόπος να το κάνω είναι να απέχω για ένα διάστηµα… Ο λύκος είναι µια χρόνια αυτοάνοση ασθένεια που επηρεάζει τους ανθρώπους µε διαφορετικούς τρόπους». Με αυτά τα λόγια η νεαρή τραγουδίστρια έβαζε τέλος σε ένα όργιο φηµών για την ψυχική της υγεία αποκαλύπτοντας ότι πάσχει από λύκο και ότι αυτός βρισκόταν σε έξαρση. Ο ντόρος που δηµιουργήθηκε, όπως ήταν φυσικό, έστρεψε τα φώτα στα αυτοάνοσα νοσήµατα καθώς όλο και περισσότερος κόσµος άρχισε να µιλάει δηµόσια για το πρόβληµά του, αλλάζοντας τον τρόπο που σκεφτόµαστε γύρω από αυτό το ζήτηµα.


selena


 

IN CATEFORY: BEST CHOICES , HEALTH