Αναστάσιος-Νικόλαος Ζώρζος: “Η πολιτισμική μας κληρoνομιά είναι από αυτά που μπορεί να απολαύσει ο επισκέπτης οποτεδήποτε μέσα στο χρόνο!”

Ο δήµαρχος της Σαντορίνης µας υποδέχτηκε στα Φηρά και απάντησε στις ερωτήσεις µας!


Με αισιοδοξία για τη φετινή σεζόν ανοίξαμε τη συζήτησή μας με το δήμαρχο της Σαντορίνης κ. Αναστάσιο-Νικόλαο Ζώρζο. Γεννημένος στον Πύργο Καλλίστης, εκλέγεται ως δήμαρχος με μεγάλο ποσοστό από το 2011, ενώ παράλληλα είναι και οινοποιός, αφού κατάγεται από οικογένεια με ιστορία στην παραγωγή κρασιού. Του θέσαμε λοιπόν τις ερωτήσεις μας και ιδού οι απαντήσεις του!


dimarxos2


Τι περιμένετε από τη φετινή τουριστική περίοδο στη Σαντορίνη; Τι λένε τα πρώτα μηνύματα;

Και φέτος τα μηνύματα είναι ιδιαίτερα θετικά και η τουριστική περίοδος έχει ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς. Ήδη μιλάμε για πληρότητες που θα αγγίξουν το 100%, φτάνοντας  έτσι μέχρι το Νοέμβριο.


Πέρα από το αδιαμφισβήτητο φυσικό κάλλος του νησιού, γιατί θα προτρέπατε έναν Έλληνα ή έναν ξένο να επισκεφτεί τη Σαντορίνη;

Η Σαντορίνη αποτελεί έναν προορισμό για όλο το χρόνο.  Με την πρωτοβουλία «Σαντορίνη προορισμός όλο το χρόνο», που ξεκινήσαμε πριν από τρία χρόνια περίπου, δηλώνουμε ακριβώς αυτό. Η πολιτιστική μας κληρονομιά, το μοναδικό γεωπεριβάλλον, δημιούργημα του ηφαιστείου, η σπουδαία λαϊκή αρχιτεκτονική, αλλά και τα μοναδικά τοπικά μας προϊόντα (κρασί, μικρόκαρπη ντομάτα, φάβα) είναι μερικά από αυτά που μπορεί να τα απολαύσει ο επισκέπτης ανά πάσα στιγμή, οποτεδήποτε μέσα στο χρόνο. Μπορεί να ανακαλύψει κανείς άλλες εξαιρετικές εμπειρίες εκτός από το ηλιοβασίλεμα και την καλντέρα, κυρίως δε ο επισκέπτης που έχει ιδιαίτερα ενδιαφέροντα.


Εκτός από δήμαρχος είστε και οινοποιός. Ποιο είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα των κρασιών της Σαντορίνης; Ποιο κρασί θα προτείνατε οπωσδήποτε σε κάποιον να δοκιμάσει πριν φύγει από το νησί;

Το κρασί μας, όπως και όλα τα αγροτικά προϊόντα του νησιού μας, μεγαλώνουν και αναπτύσσονται σε ένα ηφαιστειογενές περιβάλλον που τους δίνει μοναδικά οργανοληπτικά στοιχεία και γεύση. Το Ασύρτικο, ποικιλία γηγενής & αυτόρριζη, αποτελεί τη βάση για το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής του κρασιού. Ο επισκέπτης δε θα πρέπει να φεύγει από τη Σαντορίνη αν δεν έχει δοκιμάσει την κλασική «Σαντορίνη», το «Νυχτέρι» και το “Vinsanto”. Το “Vinsanto” είναι ο γλυκός οίνος της Σαντορίνης από λιασμένα σταφύλια, το οποίο περιέχει το ελάχιστο 51% Ασύρτικο μαζί με Αηδάνι, Αθήρι ή άλλες λευκές ποικιλίες. Και τα τρία αυτά κρασιά μας είναι Π.Ο.Π. (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης).


Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα ή έλλειψη του νησιού που εσείς ως τοπικός άρχοντας προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε;

Είμαστε ένα μικρό νησί που το επισκέπτονται εκατομμύρια κόσμου κάθε χρόνο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι ο κορεσμός, οι επιπτώσεις του οποίου φαίνονται τόσο στις υποδομές του νησιού, στην κίνηση στους δρόμους, στην κατανάλωση νερού και ενέργειας κ.ο.κ. Η πρωτοβουλία «Σαντορίνη, προορισμός όλο το χρόνο», εκτός των άλλων, έχει στόχο να προσελκύσει επισκέπτες σε άλλη χρονική στιγμή εκτός του καλοκαιριού, για να μπορέσει να αποφορτιστεί η κατάσταση.


Η Σαντορίνη είναι ένα σεισμογενές νησί που κάθε χρόνο δέχεται χιλιάδες επισκέπτες. Πόσο προετοιμασμένη είναι η τοπική κοινωνία, οι επιχειρήσεις, αλλά και οι αρχές του νησιού για έναν ενδεχόμενο μεγάλο σεισμό; Υπάρχει εκπαίδευση διαχείρισης μιας τέτοιας «κρίσης»; Έχετε δίαυλο επικοινωνίας με επιστήμονες που σας ενημερώνουν σχετικά με τη σεισμική δραστηριότητα;

Θα έλεγα ότι έχουμε καλύτερη προετοιμασία από πολλές άλλες περιοχές, καθώς από το 1995 δραστηριοποιείται στο νησί μας το Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου (ΙΜΠΗΣ). Έχουν καταρτιστεί μνημόνια πολιτικής προστασίας. Όμως, θα έλεγα ότι για μια ηφαιστειογενή κρίση που είναι προβλέψιμη, είμαστε ακόμη πιο έτοιμοι, καθώς υπάρχει πληρέστερη γνώση. Με αφορμή την τελευταία «μεγάλη» κρίση το 2011-12, όπου ήμασταν πολύ κοντά σε μία έκρηξη του ηφαιστείου, σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα και την πολιτική προστασία του νησιού μας, ετοιμάστηκε ένα επιχειρησιακό σχέδιο έκτακτης ανάγκης και αντιμετώπισης της κρίσης. Το οποίο-και ευτυχώς-δε χρειάστηκε να θέσουμε σε ισχύ.

Τον τελευταίο καιρό υψώνονται διάφορες αρνητικές «φωνές» σχετικά με τα γαϊδουράκια του νησιού και την εκμετάλλευσή τους. Τι απαντάτε σε αυτό;

Η χρήση των γαϊδουριών γινόταν και γίνεται για να εξυπηρετηθούν σημεία στο νησί που δεν υπάρχει άλλος τρόπος πρόσβασης (εκτός κι αν κάποιος θέλει να περπατήσει). Προτρέπουμε και συμβουλεύουμε τους ιδιοκτήτες των ζώων για την καλύτερη δυνατή μεταχείρισή τους.


Ποιο είναι το αγαπημένο σας σημείο στο νησί;

Το αγαπημένο μου σημείο είναι η Αρχαία Θήρα.  Ανεβαίνοντας πάνω στην Αρχαία Θήρα έχεις μια πανοραμική εικόνα της Σαντορίνης.


Ποιο είναι το αγαπημένο σας τοπικό φαγητό που ξεχωρίζετε;

Θα πρέπει να πω η φάβα, που αποτελεί πια συστατικό του DNA μας!


Τι θα προτείνατε να αγοράσει κάποιος φεύγοντας από τη Σαντορίνη;

Ένα μπουκάλι Ασύρτικο, γεμάτο από αρώματα και γεύση Σαντορίνης!


Ποια είναι κατά τη γνώμη σας η ωραιότερη περίοδος για να επισκεφτεί κάποιος το νησί;

Το χειμώνα ή νωρίς την άνοιξη, για να μπορέσει να απολαύσει με ηρεμία τον τόπο…


7opk37x


ENGLISH VERSION

The mayor of Santorini welcomed us at Fira and answered all our questions!


With much optimism we opened our conversation with the mayor of Santorini, mr. Anastasios-Nikolaos Zorzos. Born at Pyrgos village, is elected as mayor with vast majority since 2011 while he is also a wine maker, coming from a family with long history in wine production. We… probed him and here are his answers! 


What are your expectations for the upcoming tourist season at Santorini? What are the first messages you get?

The messages this year are especially positive and the tourist season has started with the best omens. We already have predictions for 100% occupancy rates until November!


Beside the undeniable natural beauty of the island, why would you encourage a Greek or foreigner to visit Santorini?

Santorini is an all-year-round destination. Our initiative “Santorini, a destination all year round” that we started 3 years ago understates that. Our cultural heritage, the unique geophysical environment, which is a volcano creation, the great popular architecture, but also our unique local products (wine, cherry tomatoes, fava) are the elements that our visitors can enjoy any time throughout the year. Our visitor can discover  many other exceptional experiences apart from the sunset and the caldera, especially the ones that have different interests.


Apart from mayor you are also a wine maker. What is the comparative advantage of Santorini’s wines? Which wine would you suggest that one should definitely taste before leaving the island?

Our wine, as well as all our local argricultural products, are produced  in a volcanic environment that gives them unique taste and organoleptic qualities. Assyrtiko, a local and wild variety, is the basis for the biggest part of wine production. Our visitor should not leave without having tasted the classic “Santorini”, “Nikteri” and “Vinsanto”. “Vinsanto” is Santorini’s sweet wine from sun-dried grapes, which contains a minimum 51% Assyrtiko with Aidani, Athiri and other white varieties. All those three wines are protected designation of origin (PDO).


Which is the biggest problem or deficiency on the island that you make efforts as a local politician try to confront?

We are a small island visited by millions of people every year. Our biggest problem is saturation, which has immediate impact on local infrastructure, traffic jam, water and energy consuming etc. Our initiative “Santorini, a destination all year round”, among other things, sets as goal to attract visitors during other seasons of the year apart from summer, so as to relieve the situation.


Santorini is an earthquake island with thousands of visitors every year. How prepared is the local community, businesses and local authorities for the possibility of a massive earthquake? Is there a crisis management training? Do you talk to scientists that inform you on the seismic activity?

I would say that we have better preparation  than other areas because since 1995 the Institute for the Study and Monitoring of the Santorini Volcano (I.S.M.O.SA.V.) operates on the island. Memorandums for civil protection have been shaped. However, I must say that we are far more prepared for a volcano crisis which is more predictable. With regard to the last “big” crisis of 2011-2, when we got very close to a volcano eruption, an emergency and crisis management operational plan was delivered in collaboration with the scientific community and the Civil Protection, which thankfully did not had to get into force.


Recently negative voices were raised for the donkeys on the island and their exploitation. What is your answer to them?

The use of donkeys was and is taking place to help places on the island where there is no other way to reach them (except if someone wants to walk). We encourage and advise the animal owners to treat them as better as possible.


What is your favorite spot on the island?

My favorite spot is Ancient Thera. Getting to Ancient Thera you have a panoramic view of Santorini.


What is your favorite local food that you single out?

I must say fava, which is part of our DNA!


What would you suggest that someone should buy before leaving Santorini?

A bottle of Assyrtiko, full with the aromas and flavors of Santorini.


Which is, according to you, the best season to visit Santorini?

During winter or at the early spring, so as to enjoy the place in peace…


127314345

«Το αγαπημένο μου σημείο είναι η Αρχαία Θήρα. Ανεβαίνοντας πάνω έχεις μια πανοραμική εικόνα της Σαντορίνης»

IN CATEFORY: FACES