Ανδρέας Κατσιγιάννης – Συνθέτης/ Καλλιτεχνικός Διευθυντής ορχήστρας “Estoudiantina”

katsigiannis

Ανδρέας Κατσιγιάννης – Συνθέτης/ Καλλιτεχνικός Διευθυντής ορχήστρας “Estoudiantina”

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να δραστηριοποιηθείτε στο Βόλο;

Αν και έχω γεννηθεί στην Αθήνα, στο Βόλο έχω περάσει τα πιο ωραία µου χρόνια ως µαθητής. Είναι µια πόλη που συνδυάζει πολλά πλεονεκτήµατα, όπως το όµορφο περιβάλλον, έχει µια ισχυρή παράδοση που συνδέεται µε τις τέχνες, τα γράµµατα και τη µουσική, είναι το κέντρο της Ελλάδας και επίσης, έχει έναν πυρήνα ανθρώπων που ήρθαν από τη Μικρά Ασία. Με άλλα λόγια, ο Βόλος αποτέλεσε τη βάση για να χτίσω σιγά σιγά όλο αυτό που δηµιούργησα µόνος µου, ορµώµενος απ’ όλες αυτές τις εικόνες και το ερωτικό περιβάλλον της πόλης που είναι ιδανικό για να µπορέσει κάποιος να δηµιουργήσει και να φτιάξει το δικό του µικρόκοσµο.


Ποια είναι η φιλοσοφία της ορχήστρας «Estoudiantina» και σε ποιες µουσικές επιλογές ειδικεύεται;

Η «Estoudiantina» κλείνει φέτος δύο δεκαετίες επιτυχούς πορείας, από το 1996 που τη συνέλαβα εγώ σαν ιδέα, την οποία υλοποιήσαµε µε µεράκι µαζί µε φίλους. Στόχος µας ήταν η δηµιουργία µιας ορχήστρας που να έχει βάση την παράδοση και ν’ απευθύνεται στο σήµερα. Ωστόσο, πρωταρχικό µας µέληµα ήταν να παίζουµε τη µουσική που αγαπάµε, βάζοντας τα δικά µας προσωπικά στοιχεία ο καθένας και να περνάµε όµορφα κάνοντας µια οµαδική προσπάθεια πάνω στη µουσική. Η «Estoudiantina» συγκεντρώνει µουσικές επιρροές από τη Μικρά Ασία και τη Μεσόγειο εν γένει. Είναι µια ορχήστρα, θα έλεγα, η οποία έχει αφοµοιώσει το βασικό ήχο της Μεσογείου, ενός χώρου που βρίσκεται τόσο στη ∆ύση όσο και στην Ανατολή. 


Με ποιους τρόπους µέσα από την καλλιτεχνική σας δράση συµβάλλετε στην προβολή της πόλης;

Καταρχήν µε όλα τα έργα της ορχήστρας, αλλά και µε τo προσωπικό µου έργο: µε τους δίσκους µου και τις αναζητήσεις µου που έχουν πάντοτε άµεσα ή έµµεσα αναφορές στο Βόλο. Ως συνθέτης έχω γράψει πολλά πράγµατα που έχουν σχέση µε το Βόλο, όπως π.χ. ο δίσκος µου για τoν Παπαδιαµάντη, η «Χώρα των Κενταύρων» και πολλά άλλα. Επίσης, µέχρι σήµερα έχω πραγµατοποιήσει πολλά εικαστικά έργα στο Βόλο, ενώ όταν κάνω συναυλίες σε όλη την Ελλάδα προσπαθώ να ξεκινάω πάντοτε από το Βόλο και τους ανθρώπους που µε στηρίζουν. Τέλος, έχω επιµεληθεί πολλές φορές τη µουσική επένδυση διαφόρων ντοκιµαντέρ που προβάλλουν την πόλη. 


Τι είναι αυτό που κατά τη γνώµη σας καθιστά την πόλη του Βόλου µοναδική;

Είναι µοναδική γιατί έχει µια µακραίωνη ιστορία που ξεκινάει ακόµη και από τη µυθολογία. Βέβαια, έχει περάσει διάφορες διακυµάνσεις σε όλη τη νεότερη ιστορία της, έχει γνωρίσει περιόδους ακµής, αλλά και παρακµής. Για παράδειγµα, το πρώτο εργατικό κέντρο της Ελλάδας δηµιουργήθηκε στο Βόλο. Πρόκειται για έναν ιδιαίτερο συµβολισµό που δείχνει τη νοοτροπία των ανθρώπων και πως υπήρχε παιδεία και αισθητική ακόµη και στις µικρότερες κοινωνίες. Με λίγα λόγια, αυτό που καθιστά µοναδικό το Βόλο είναι η ιστορία του και ο πολιτισµός που τον περιβάλλει. 


Ποια είναι η άποψή σας σχετικά µε τον πολιτισµό του Βόλου; 

Σήµερα, από πολιτισµικής απόψεως, ο Βόλος βιώνει µια δύσκολη περίοδο, όπως βιώνει και όλος ο πλανήτης κατά τη γνώµη µου. Ωστόσο, πιστεύω πως η πόλη θα ξαναβρεί τον εαυτό της, χρειάζεται όµως φωτισµένους ανθρώπους και να ξαναβρεί την αισθητική της. Πιστεύω πως τώρα ο Βόλος πάσχει από αισθητική και βιώνει µια αµηχανία για την οποία ευθύνονται βέβαια και διάφορες προσωπικότητες που διοικούσαν την πόλη. Αλλά και ο καθένας προσωπικά φέρει ευθύνη για όσα βιώνει και από µόνος του µπορεί να κάνει τη διαφορά, πρέπει ο καθένας να βρει τον εαυτό του! Άλλωστε, η ιστορία έχει δείξει πως µεµονωµένες περιπτώσεις συµπύκνωσαν τις κοινωνίες για ένα κοινό συµφέρον. 


  • Recent Posts

  • Categories

  • Meta