Απολαύστε το σεξ… ΥΠΕΥΘΥΝΑ!

Έχετε κάθε δικαίωµα να χαίρεστε τον έρωτα όσο συχνά θέλετε και µε όση ένταση επιθυµείτε.  ∆εν έχετε όµως, καµία δικαιολογία να ξεχάσετε το προφυλακτικό σας!


Ο έρωτας είναι σίγουρα ένα από τα πιο όµορφα πράγµατα στη ζωή! Επειδή όµως, κάθε νόµισµα έχει δύο πλευρές, δεν πρέπει να ξεχνάτε πως από το σεξ µπορεί να υπάρξουν και δυσάρεστες συνέπειες και δεν εννοούµε άλλες, από τα σεξουαλικώς µεταδιδόµενα νοσήµατα (ΣΜΝ)! Αν λοιπόν, δε θέλετε να βάλετε την υγεία σας σε κίνδυνο, τότε καλύτερα να ξεπεράσετε τις ντροπές σας και να χρησιµοποιήσετε το προφυλακτικό χωρίς φόβο, αλλά µε… πάθος! Και σας δίνουµε τους λόγους γι’ αυτό… τις  παρακάτω επώδυνες, πολλές φορές επικίνδυνες και πολύ εύκολα µεταδιδόµενες ασθένειες, που θα θέσουν σε κίνδυνο ακόµη και τη ζωή σας. 


Sexy-Couple


Κονδυλώµατα

Πρόκειται για ένα από τα πιο διαδεδοµένα σεξουαλικά νοσήµατα που  οφείλεται στον ιό των ανθρώπινων θηλωµάτων. Παρόλο που υπάρχουν πάνω από 100 τύποι του συγκεκριµένου ιού, περίπου 30 – 40 µεταδίδονται µε τη σεξουαλική επαφή. 


Ποια είναι τα πιο συνήθη συµπτώµατα;

Θα τα εντοπίσετε κυρίως στα γεννητικά όργανα και στις γύρω από αυτά περιοχές. Ωστόσο, δεν εµφανίζουν συγκεκριµένα συµπτώµατα, µιας και συνήθως γίνονται αντιληπτά µε την αφή ή µε ένα τυπικό τεστ ΠΑΠ. Στους άνδρες το πιο χαρακτηριστικό σύµπτωµα είναι το έντονο αίσθηµα φαγούρας στα σηµεία που έχουν κάνει την εµφάνισή τους τα κονδυλώµατα. 


Πώς γίνεται η διάγνωση και µε ποιους τρόπους µεταδίδονται;

Στις γυναίκες όταν τα κονδυλώµατα βρίσκονται σε εξωτερικές περιοχές η διάγνωση γίνεται είτε µε  γυµνό µάτι είτε µε τη χρήση του κολποσκοπίου. Για τα εσωτερικά σηµεία των γεννητικών οργάνων κρίνεται αναγκαία η χρήστη του τεστ Παπανικολάου, ενώ αντίστοιχα στους άνδρες η δερµατοσκόπηση µπορεί να δώσει µια καλή εικόνα για τη διάγνωση της νόσου. 

Εκτός από τη σεξουαλική πράξη, τα κονδυλώµατα µπορούν να µεταδοθούν και µε την απλή επαφή σε περιπτώσεις τριβής του δέρµατος ή επαφής µε τους βλεννογόνους κάποιου µολυσµένου ατόµου.  Γι’ αυτό επιβάλλεται η χρήση προφυλακτικού από την αρχή κατά τη σεξουαλική επαφή, καθώς µειώνει σε µεγάλο βαθµό τις πιθανότητες εµφάνισης κονδυλωµάτων.  Ωστόσο, δεν παρέχει απόλυτη προφύλαξη, µιας και προστατεύονται µόνο οι περιοχές που καλύπτει το προφυλακτικό.


Μπορούν να θεραπευτούν;

Για τη θεραπεία των κονδυλωµάτων υπάρχουν διάφορες φαρµακευτικές θεραπείες, ενώ ιδιαίτερα διαδεδοµένες είναι και οι µηχανικές µέθοδοι, που περιλαµβάνουν την καταστροφή των κονδυλωµάτων µε κρυοπηξία ή laser. Παρ’ όλα αυτά, ο ιός δεν εξαφανίζεται εντελώς από τον οργανισµό και είναι πιθανό να ξαναεµφανιστούν κάποια στιγµή στο µέλλον, µε συνέπεια να  πρέπει να επαναληφθεί η φαρµακευτική αγωγή. Τα τελευταία χρόνια βέβαια, έχουν γίνει σηµαντικές προσπάθειες  για την αντιµετώπιση των επιπτώσεων της νόσου, µε το εµβόλιο HPV που τείνει να έχει θεαµατικά αποτελέσµατα!


Έρπης γεννητικών οργάνων

Όταν ακούτε έρπης, το µυαλό σας πάει αµέσως στο αντιαισθητικό εξόγκωµα στα χείλη. Υπάρχει όµως και αυτός των γεννητικών οργάνων για τον οποίο αρκεί µια… αφύλακτη σεξουαλική επαφή για να τον κολλήσετε και να σας ταλαιπωρεί εσαεί. Το πιο χαρακτηριστικό σύµπτωµα του έρπητα είναι η παρουσία φυσαλίδων µε υγρό στην περιοχή των γεννητικών οργάνων ή του πρωκτού και συνοδεύεται από έντονο πόνο. Ο έρπης είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για µια έγκυο, καθώς εύκολα τον µεταδίδει στο µωρό κατά τη γέννα. Ο έρπης δεν µπορεί να θεραπευτεί. Τα αντιϊκά φάρµακα µπορούν ν’ ανακουφίσουν από τον πόνο και την ταλαιπωρία και να θεραπεύσουν τις πληγές γρηγορότερα. Ο ιός περνάει σε κάποιο χρονικό διάστηµα, αλλά παραµένει στον οργανισµό και µπορεί να επανεµφανιστεί οποιαδήποτε στιγµή.


shutterstock_113965387


Γονόρροια 

Όχι τόσο γνωστό, αλλά εξίσου σηµαντικό σεξουαλικό νόσηµα είναι η γονόρροια, µια βακτηριακή µόλυνση που εύκολα ξεγελάει, καθώς τα ήπια συµπτώµατά της δε σας προϊδεάζουν για την ύπαρξή της. Αν εντοπίσετε πρήξιµο στα γεννητικά όργανα, φλεγµονή στην περιοχή της ουρήθρας ή αίσθηση καψίµατος κατά την ούρηση, κλείστε κατευθείαν ένα ραντεβού στο γιατρό σας. Χαρακτηριστικό της νόσου είναι ότι µπορεί να επηρεάσει τους αδένες στο λαιµό και να προκαλέσει φαγούρα στα µάτια. Η γονόρροια αν δεν γίνει γρήγορα αντιληπτή µπορεί να  επιφέρει προβλήµατα στο ουροποιητικό σύστηµα, καθώς και στειρότητα. Ωστόσο, δεν πρέπει να τροµάζετε γιατί και αυτή αντιµετωπίζεται µε την κατάλληλη θεραπεία!


Σύφιλη

Μια ξεχασµένη αλλά σοβαρή ασθένεια που επανέρχεται στο προσκήνιο λόγω της µη χρήσης προφυλακτικού, είναι και η σύφιλη. Πρόκειται για βακτηριακή νόσο που οφείλεται στο Treponema pallidum και εξελίσσεται σε τρία στάδια. Η επαφή µε µολυσµένο από σύφιλη δέρµα µπορεί να µεταδώσει την ασθένεια, γι’ αυτό και θα πρέπει να επικοινωνήσετε κατευθείαν µε το γιατρό σας στην περίπτωση που εντοπίσετε πληγές στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Η θεραπεία πρέπει να χορηγηθεί όσο το δυνατό γρηγορότερα προτού προκληθούν βλάβες στον οργανισµό.


Χλαµύδια

Αν θέλετε πολύ ένα παιδί αλλά, παρά τις προσπάθειες, δεν έχετε καταφέρει ακόµη να το αποκτήσετε, ένας από τους υπόπτους που επιβάλλεται να εξετάσετε είναι η λοίµωξη από χλαµύδια. Αυτή η… κακιά νόσος εκτός από υπογονιµότητα, προκαλεί συχνά και την  εξωµήτρια κύηση, που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για το γυναικείο οργανισµό, αν δεν γίνει άµεσα αντιληπτή. Η εµφάνιση ασυνήθιστων εκκρίσεων, το έντονο τσούξιµο κατά την ούρηση και ο εντοπισµός σταγόνων αίµατος – εκτός της περιόδου φυσικά – είναι συχνά συµπτώµατα που θα πρέπει να σας προβληµατίσουν. Τα καλά νέα είναι πως τα χλαµύδια αντιµετωπίζονται εύκολα µε αντιβιοτικά χάπια!


AIDS

Είναι από τις λίγες ασθένειες που διαθέτουν παγκόσµια ηµέρα προς τιµή τους κι αυτό για να σας υπενθυµίζει τη σηµασία της πρόληψης! To AIDS αποτελεί µια ύπουλη νόσο που δεν εγκαταλείπει τον οργανισµό και στόχο έχει να προκαλέσει ανεπάρκεια στο ανοσοποιητικό σας σύστηµα. ∆εδοµένου πως η ασθένεια δεν εµφανίζει άµεσα συµπτώµατα, αν έχετε έστω και την παραµικρή υποψία ότι µολυνθήκατε, κάντε αµέσως τις αντίστοιχες εξετάσεις, αφού οι φορείς του ιού HIV πολλές φορές δεν γνωρίζουν πως νοσούν, µεταδίδοντας σε άλλα άτοµα την ασθένεια.Η νέα γενιά φαρµάκων κατά της ασθένειας επιτρέπει στους φορείς να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής, εσείς όµως, µπορείτε απλά να τη… νικήσετε, φορώντας ένα προφυλακτικό!


41% των ενηλίκων δεν χρησιμοποιεί προφυλακτικό


happy-woman-with-beautiful-smile-253486


IN CATEFORY: BEST CHOICES , HEALTH