Αποστόλης Τότσικας: «Στην καρδιά μου είμαι παντρεμένος»

Κάποιοι τον χαρακτηρίζουν αντισυμβατικό, κάποιοι άλλοι ζεν πρεμιέ… εγώ αυτό που έχω να πω από τη συνέντευξή μου μαζί του είναι ότι παρά το νεαρό της ηλικίας του και τη συνεχή παρουσία του σε αξιόλογες παραγωγές στην τηλεόραση, το θέατρο και τον κινηματογράφο, ο Αποστόλης πατάει γερά τα πόδια του στη γη, είναι ένας άνθρωπος καλλιεργημένος,  κάθε του φράση είναι αφοπλιστική, οι σκέψεις του συγκροτημένες και τα επαγγελματικά του βήματα το ένα καλύτερο από το άλλο.  Πάνω απ’ όλα όμως, είναι ένας νέος άνθρωπος που θέλει να κάνει όνειρα για το μέλλον του μαζί με τη γυναίκα της ζωής του.

Συνέντευξη στην Κατερίνα Κωνσταντοπούλου

Φωτογραφίες: Ρούλα Ρέβη, Ant1 


Το βλέμμα του, αλλά και κάθε λέξη που βγαίνει από τα χείλη του ξεχειλίζει από ειλικρίνεια,  ωριμότητα και πνεύμα. Δηλώνει ότι δε φοβάται τίποτα, ότι απεχθάνεται την αγένεια, ότι γουστάρει το κάθε τι στη δουλειά του και ότι ο γάμος είναι μια τυπική διαδικασία, καθώς ο ίδιος ήδη νιώθει παντρεμένος.


Τι ήταν αυτό που σε έκανε να πεις το ναι για το ρόλο του Σήφη στο Μπρούσκο;
Καταρχήν με έπεισε ο φίλος μου Αντρέας Γεωργίου και στη συνέχεια το σενάριο της Βάνας Δημητρίου. Ήξερα από την αρχή ότι θα πάει καλά και ότι θα περάσω καλά.


Μοιάζετε καθόλου με το Σήφη ως χαρακτήρες;
Καθόλου, μα καθόλου όμως και αυτό είναι που μου αρέσει.


Φοβήθηκες την ιδέα του καθημερινού;
Γενικά δε φοβάμαι! Πάντα σκέφτομαι πολύ καλά και ποτέ βιαστικά τις αποφάσεις που αφορούν στα επαγγελματικά μου. Είναι σαφώς πολύ μεγαλύτερη η κούραση όταν δουλεύεις για καθημερινή σειρά και οι απαιτήσεις υψηλές, αλλά η δουλειά ποτέ δε με φοβίζει. Είμαι νέος, μου αρέσει η δουλειά μου και το μόνο που σκέφτηκα 2 φορές είναι ότι θα είμαι κάθε μέρα στην τηλεόραση, όποτε έπρεπε να προστατέψω τον εαυτό μου από την υπερβολική έκθεση, περιορίζοντας τις υπόλοιπες εμφανίσεις μου.


Στο Μπρούσκο υποδύεσαι ένα χαρακτήρα που έχει πληγωθεί από τον άνθρωπο που αγαπούσε επειδή τον απάτησε και προσπαθεί να πάρει εκδίκηση. Συγχωρείς την απιστία;
Την απιστία δεν μπορείς να ξέρεις, αν δεν σου συμβεί, πως θα την αντιμετωπίσεις. Εξαρτάται πάντα από το σημείο στο οποίο βρίσκεται η σχέση σου. Υπάρχουν πολλές μορφές απιστίας και ναι, δεν έχει συμβεί να μάθω κάτι τέτοιο ποτέ, οπότε δεν μπορώ να ξέρω πως θα αντιδρούσα….


Είσαι και στη ζωή σου εκδικητικός άνθρωπος όταν σε πληγώνουν;
Δεν είμαι εκδικητικός και θεωρώ την εκδίκηση φθορά και χάσιμο χρόνου.


Υπήρξε κάποιος ρόλος που σε έφερε αντιμέτωπο με το μεγαλύτερό σου φόβο ως ηθοποιός;
Όχι, ποτέ. Αυτό που σέβομαι υπερβολικά είναι το θέατρο. Εκεί νιώθω ακόμα τις πεταλούδες στο στομάχι, αλλά φόβο δεν αισθάνομαι εύκολα…


Τι είναι αυτό που σε ελκύει στο επάγγελμα του ηθοποιού και τι σε απωθεί;
Δεν με απωθεί τίποτα!!!Γουστάρω τη δουλειά μου και δε θα μπορούσα να κάνω κάτι άλλο. Μου αρέσει να δοκιμάζω καινούρια πράγματα, αλλά πάντα καταλήγω στην υποκριτική και μέσα από αυτήν μπορεί ν’ ανακαλύψω και άλλα πράγματα που μου αρέσουν.


Το πιο χρήσιμο πράγμα που σου έμαθε δάσκαλός σου;
Να σέβομαι τις ομάδες και να δουλεύω συλλογικά.


Πώς αισθάνθηκες την πρώτη φορά που βγήκες στην σκηνή;
Σαν να ήμουν στο διάστημα!!! (γέλια)


Τι αγαπάς στο θέατρο;
Την κάθαρση! Όπως και να είσαι, όπως και να έχεις φτάσει στο θέατρο, μόλις τελειώσει η παράσταση έχεις καθαρίσει, έχουν φύγει όλα. Υπάρχει απίστευτη ενέργεια που παίρνεις και από το κοινό και από το έργο.


Πώς είναι το θέατρο την περίοδο της κρίσης; Ο κόσμος στρέφεται στην τέχνη ή παραμένει ακριβή;
Η τέχνη δεν είναι ακριβή, όχι, ακριβή δεν είναι, δεν το δέχομαι αυτό. Βλέπω κόσμο στο θέατρο που από το υστέρημά του έχει όλη την καλή πρόθεση να δει κάτι καλό , κάτι που θα τον ταξιδέψει. Ο κόσμος αγαπάει το θέατρο.


Έχεις παίξει στην Επίδαυρο, έχεις συνεργαστεί με τον Πίτερ Στάιν και τον Robert Wilson, έχεις δώσει παραστάσεις σε Αμερική και Ιταλία αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές… και έχεις ήδη παίξει σε 15 κινηματογραφικές ταινίες. Θεωρείς ότι έχεις φτάσει κάπου ή έχεις ακόμα πολύ δρόμο μπροστά σου;
Δε νομίζω ότι θα φτάσω ποτέ….και αυτό είναι που μου αρέσει.


Έχεις πει την φράση «στην Ελλάδα κάνεις ό,τι μπορείς για να ζήσεις»…
Ναι, γιατί και εγώ στο παρελθόν έχω δεχτεί κάποιον ρόλο που δεν μου άρεσε ή έχω μείνει σε δουλειά που δεν ήμουν ευχαριστημένος απλά και μόνο για να επιβιώσω.


Σε έχουν χαρακτηρίσει αντισυμβατικό. Το αποδέχεσαι; Και αν ναι, τι είναι αυτό που θα κάνει κάποιον να σε χαρακτηρίσει έτσι;
Το μόνο που προσπαθώ να κάνω είναι να κρατώ τα πόδια μου πάνω στη γη, να πατώ γερά. Δε θέλω να χάσω τον έλεγχό μου, ούτε να παρασυρθώ σε λάθη της δημοσιότητας. Το αντισυμβατικός είναι μεγάλη κουβέντα και εμένα τα μεγάλα λόγια δε μου αρέσουν…


Τι σε φέρνει σε αμηχανία;
Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να μου προκαλέσει κάποιος ή κάτι αμηχανία, αλλά θα μπορούσα να πω ότι δεν ανέχομαι καθόλου την αγένεια.


Έχω διαβάσει ότι μεγάλωσες στο Βόλο. Θα ήθελες τα δικά σου παιδιά να μεγαλώσουν σε μια επαρχιακή πόλη ή θεωρείς ότι οι ευκαιρίες που δίνονται στην Αθήνα είναι πολύ περισσότερες;
Αν έχεις όνειρα θα βρεις τη λύση και τον τρόπο να προσπαθήσεις γι’ αυτά όπου και αν ζεις, όπου και αν μεγαλώνεις.


Ποιο είναι το πιο ρομαντικό πράγμα που έχεις κάνει;
Δε θα σου πω, αλλά η αλήθεια είναι ότι όταν το έκανα δεν το κατάλαβα! Μου το είπαν μετά ότι αυτό που είχα κάνει ήταν πολύ ρομαντικό. (γέλια)


Τι είναι για σένα ο γάμος;
Ζω σαν παντρεμένος. Στην καρδιά μου είμαι παντρεμένος και μου αρκεί.


Τι έχει αγαπήσει ο Αποστόλης στη Ρούλα και κατά πόσο τον έχει αλλάξει αυτή η σχέση;
Και οι δύο αλλάξαμε. Συναντηθήκαμε ακριβώς την στιγμή που ο ένας χρειαζόταν τον άλλον και απλά προχωράμε μαζί.


Η εποχή που διανύουμε θεωρείς ότι μας επιτρέπει να ονειρευόμαστε;
Φυσικά. Αλλοίμονο αν παύαμε να ονειρευόμαστε. Ειδικά σε μια δύσκολη περίοδο τα όνειρα σε κρατάνε όρθιο.


Ποια είναι η σχέση σου με την πολιτική;
Την βρίσκω χάλια.


Θα ψηφίσεις στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές; Ποια είναι η γνώμη σου για την υποψηφιότητα του Ηλία Κασιδιάρη της Χρυσής Αυγής;
Δεν με ενδιαφέρει αυτός ο κύριος, δεν υπάρχει, δεν τον βλέπω. Του γυρνώ την πλάτη.


Πρόσφατα ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος, επίσης υποψήφιος, έκανε κάποιες δηλώσεις ότι είναι οροθετικός και ότι στο παρελθόν υπήρξε συνοδός αντρών. Εσύ ως πολίτης πώς κρίνεις την απόφασή του να δημοσιοποιήσει τέτοιες λεπτομέρειες της προσωπικής του ζωής;
Βαριέμαι αυτού του τύπου τα παιχνίδια.


Τον εγωισμό μας, τον εαυτούλη μας, το ρατσισμό σε όλους τους τομείς και την υποκρισία. Μόνο αλήθεια θα ήθελα.

*Ο Αποστόλης Τότσικας κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή εμφανίζεται στην σκηνή του θεάτρου 104, στο ρόλο του Βαλεντίν, στα πλαίσια της παράστασης «Το φίλι της γυναίκας αράχνης» του Αργεντίνου συγγραφέα Μανουέλ Πουίγκ, Τηλ. 210 3455020.

*Ευχαριστούμε το περιοδικό Elle για την παραχώρηση φωτογραφικού υλικού


IN CATEFORY: COVERS