Αράχωβα: Τhen & Now

Then: Η περιοχή της Αράχωβας έχει μία πανάρχαια ιστορία που θα σας κάνει να θέλετε να την ανακαλύψετε, ενώ η ανάπτυξή της στα χρόνια που πέρασαν ήταν αξιοθαύμαστη. Πάμε να γνωρίσουμε την Αράχωβα του τότε και του τώρα.


Now: Σπουδαίος πολιτισμός, εξαιρετικές επιλογές διασκέδασης  για όλους, νούμερο ένα προορισμός για τους λάτρεις του σκι… Δεν γίνεται να μη σε μαγέψει και να μην τη λατρέψεις.


From the Past… To the Present


Η Αράχωβα είναι μια τοποθεσία με πλούσιο ιστορικό ενδιαφέρον ήδη από τα νεολιθικά χρόνια, ίχνη των οποίων βρέθηκαν στο Κωρύκειο άντρο και χρονολογούνται περί τα 3000π.Χ. Κατά την αρχαία εποχή υπήρχαν στην περιοχή δύο πόλεις, η Κυπάρισσος και η Ανεμώρεια, η οποία αναφέρεται από τον Όμηρο και η παράδοση τη θέλει να έχει συμμετάσχει στρατιωτικά στον Τρωϊκό πόλεμο στέλνοντας άντρες με αρχηγούς τον «Επίστροφον και τον Σχεδίον». Μεγάλοι οικισμοί στην περιοχή υπήρχαν και κατά τη Βυζαντινή περίοδο.
Ωστόσο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον σημειώνει η ιστορική της παράδοση στη νεότερη ιστορία του ελληνικού έθνους. Η Αράχωβα πρωτοστάτησε στην επανάσταση του 1821, καθώς πολλοί Αραχωβίτες επάνδρωναν τα τάγματα των ελλήνων στρατηγών, ενώ η πρώτη σημαία της επαναστατημένης Ρούμελης προέρχεται από αυτήν. Γεγονός – σταθμό για την ιστορία του τόπου αποτελεί η περίφημη μάχη της Αράχωβας τον Νοέμβριο του 1826, κατά την οποία ο Γεώργιος Καραϊσκάκης συνέτριψε 2000 τουρκαλβανούς με τη βοήθεια 300 Αραχωβιτών συμβάλλοντας αποφασιστικά στη διατήρηση της επανάστασης που κατέληξε στην πολυπόθητη απελευθέρωση το 1828. Το γεγονός αυτό αποδόθηκε στη βοήθεια του Αγ. Γεωργίου, προστάτη της περιοχής, που γιορτάζεται κάθε χρόνο με μια μεγαλοπρεπή γιορτή – το πανηγυράκι όπως αποκαλείται από τους ντόπιους- και έχει έντονο θρησκευτικό, αλλά και εθνικό χαρακτήρα.
Το 1870 ένας ισχυρός σεισμός κόστισε τη ζωή πολλών Αραχωβιτών και προκάλεσε καταστροφές σε ένα μεγάλο αριθμό από σπίτια και δημόσια κτήρια, ανάμεσά τους και το γνωστό αξιοθέατο Ρολόι. Την περίοδο του Β’ παγκοσμίου πολέμου πραγματοποιήθηκε η μάχη της «Σφάλας» στην Αράχωβα στην οποία συμμετείχαν πολλοί ντόπιοι.
Παρά ταύτα, ο τόπος δεν έχασε ούτε τη φυσική του ομορφιά, ούτε την πολιτιστική του παράδοση. Το 1957 ιδρύθηκε ο αθλητικός σύλλογος «Παρνασσός», ενώ το 1959 λειτούργησε το Γυμνάσιο Αράχωβας και λίγο αργότερα ιδρύθηκε και το Ενιαίο Λύκειο της περιοχής. Επτά χρόνια μετά, γύρω στο 1966, ο ηγούμενος της μονής του Οσίου Λουκά, Νεκτάριος Καμβασινός, ξαναέχτισε το Ρολόι με τη μορφή που έχει σήμερα , αφού το τελευταίο είχε καταστραφεί για δεύτερη φορά από τους Γερμανούς το 1944.
Σε γενικές γραμμές η Αράχωβα διαθέτει πλούσια παράδοση και ιστορία που συγκινεί κάθε επισκέπτη. Η μετέπειτα ανάπτυξή της όμως, ευνοήθηκε και από την κοντινή της απόσταση με τους Δελφούς, τοποθεσία με αμείωτο τουριστικό ενδιαφέρον εδώ και αιώνες, καθώς και από την ανέγερση χιονοδρομικών κέντρων στις πλαγιές του Παρνασσού.


H ανάπτυξη της μέχρι και τη σημερινή εποχή
Η σημερινή εικόνα της Αράχωβας έχει αλλάξει σημαντικά σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες, καθώς η περιοχή έχει μετατραπεί σε «πρωτεύουσα» του χειμερινού τουρισμού της χώρας. Εκατοντάδες ταξιδιώτες, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, επισκέπτονται κάθε χρόνο το μέρος για ν’ απολαύσουν τη γαλήνη, την ομορφιά και την ηρεμία που τους προσφέρει.
Η ίδρυση του Χιονοδρομικού Κέντρου του Παρνασσού έδωσε νέα πνοή στην περιοχή και τη βοήθησε ν’ αναπτυχθεί σημαντικά. Οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του διαμόρφωσαν το ιδανικό μέρος για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ και έδωσαν ώθηση στον συγκεκριμένο τομέα που υστερούσε στην Ελλάδα σε σχέση με το εξωτερικό. Επιπλέον, το Χιονοδρομικό προσελκύει το ενδιαφέρον πολλών επισκεπτών από όλα τα μέρη της χώρας, που επιθυμούν την απόδραση, την περιπέτεια και την εναλλακτική εμπειρία χειμωνιάτικων διακοπών.
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, η κοσμική ζωή της περιοχής ανθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα. All-Day καφετέριες περιμένουν τους επισκέπτες να χαλαρώσουν στους ζεστούς και άρτια διακοσμημένους χώρους, να επιλέξουν ροφήματα, καφέδες και ποτά και να δοκιμάσουν νέες γεύσεις μέσα από μια μεγάλη γκάμα συνταγών. Διάφορα μαγαζιά, μπουτίκ και καταστήματα με είδη δώρων πλαισιώνουν τις αγορές των ταξιδιωτών ενώ δε λείπει η νυχτερινή διασκέδαση με μουσικές νότες και κοκτέιλ που θα απογειώσουν τα «αραχωβίτικα βράδια» σας.
Όπως είναι αυτονόητο, η Αράχωβα έχει αποκτήσει πλέον το δικό της φανατικό κοινό επισκεπτών από όλες τις ηλικίες και έχει καθιερωθεί στο χώρο των κορυφαίων τουριστικών χειμερινών προορισμών. Βεβαίως, στους λάτρεις της περιοχής συγκαταλέγονται και ονόματα του εγχώριου και διεθνούς καλλιτεχνικού χώρου. Η Ελένη Μενεγάκη, η Ελεωνόρα Μελέτη, η Μαριέττα Χρουσαλά, ο Αντώνης Βλοντάκης και ο Αντώνης Σρόιτερ, είναι μερικά από αυτά, ενώ το μέρος ανήκε και στην προτίμηση ισχυρών και σημαντικών προσωπικοτήτων, όπως ο Αριστοτέλης Ωνάσης και η Μαρία Κάλλας, ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, η Τζάκι Κέννεντι και πολλοί άλλοι.
Βεβαίως, παρά τον κοσμικό της χαρακτήρα, η Αράχωβα έχει διατηρήσει ανέπαφη την παραδοσιακή ταυτότητα που τη χαρακτηρίζει και η οποία συνυπάρχει με τις τουριστικές απαιτήσεις του τόπου. Το αλπικό στοιχείο είναι εμφανές στην αρχιτεκτονική των κτηρίων και στη διακόσμηση που τα πλαισιώνει, ενώ η ανάπτυξη της περιοχής δεν έχει επηρεάσει τη φυσική ομορφιά του τοπίου. Η γραφικότητα του μέρους επιπλέον, γίνεται αισθητή σε κάθε γωνία της Αράχωβας, με τα σοκάκια, τις πλατείες και τα ιστορικά μνημεία να συνθέτουν μια μοναδική ατμόσφαιρα σύγχρονης και παραδοσιακής ταυτόχρονα αισθητικής.


Η επικρατέστερη άποψη για την προέλευση της ονομασίας της, είναι πως προέρχεται από τη νοτιοσλαβική λέξη Οrechova που σημαίνει καρυδότοπος. Υπάρχουν όμως και άλλες εκδοχές για την προέλευση του ονόματός της.


Σύμφωνα με μία εκδοχή, η περιοχή ήταν γνωστή στα χρόνια της Επανάστασης ως «Ράχωβα», λέξη ελληνικής ρίζας, η οποία προέρχεται από το συνδυασμό «ράχις» και «ωβάς» κι η οποία χρησιμοποιήθηκε για να δηλώσει την οικιστική ένωση κατοίκων που ζούσαν σε μικρότερα μορφώματα.


Η Αράχωβα στα μέσα της δεκαετίας του ‘70-ένα χρόνο πριν ολοκληρωθεί η κατασκευή του Χιονοδρομικού Κέντρου στον Παρνασσό-ήταν ένα μικρό χωριό, ενώ ευνοήθηκε από τη γειτνίασή της με τους Δελφούς.


Εδώ και χρόνια αποτελεί νούμερο ένα χειμερινό προορισμό.


Το 2004 ιδρύθηκε ο Λαογραφικός Όμιλος Αράχωβας, ενώ το 2009 το Παλαιό Δημοτικό Σχολείο χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο μνημείο και αναστηλώθηκε σε Λαογραφικό Μουσείο, το οποίο χρησιμοποιείται ως κτήριο του δήμου.


Το περίφημο Πανηγυράκι έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις εκατό πιο ωραίες εμπειρίες στον κόσμο, με διάφορα τοπικά έθιμα τα οποία έχουν τις ρίζες τους σε αρχαία ελληνικά έθιμα.


IN CATEFORY: ARACHOVA