Αρθρίτιδα & αρθραλγία: Διάγνωση και αντιμετώπιση

Τι εννοούμε όταν λέμε αρθρίτιδα και τι αρθραλγία; Πόσοι τύποι αρθρίτιδας υπάρχουν; Πώς εκδηλώνονται και πώς αντιμετωπίζονται; Στο άρθρο που ακολουθεί οι ειδικευμένοι γιατροί μας θα σας λύσουν όλες τις απορίες.


Αρθρίτιδα είναι η φλεγμονή των αρθρώσεων. Όταν πάσχει μια άρθρωση τότε λέγεται μονοαρθρίτιδα, εάν φλεγμαίνουν λιγότερες από 5 αρθρώσεις τότε αποκαλείται ολιγοαρθρίτιδα, ενώ όταν πάσχουν περισσότερες από 5 αρθρώσεις, μιλάμε για πολυαρθρίτιδα. Ο όρος αρθραλγία χρησιμοποιείται, όταν υπάρχει μόνο πόνος στις αρθρώσεις και όχι άλλα συμπτώματα ή κλινικά σημεία φλεγμονής.


Πώς εκδηλώνεται η φλεγμονή στις αρθρώσεις;
Όταν λέμε ότι φλεγμαίνει μία ή περισσότερες αρθρώσεις υπάρχουν τα (περισσότερα από τα) παρακάτω συμπτώματα: πόνος, οίδημα (πρήξιμο), θερμότητα (ζέστη), ερυθρότητα (κοκκινίλα).


Ποιοί τύποι αρθρίτιδας υπάρχουν;
Υπάρχουν πολλοί τύποι. Οι πιο γνωστές είναι:
1. Η αρθρίτιδα που παρατηρείται στα πλαίσια εκφύλισης. Αποτελεί τον πιο συχνό τύπο αρθρίτιδας και είναι η γνωστή οστεοαρθρίτιδα. Αυτό το είδος αρθρίτιδας, δεν σχετίζεται συνήθως με σημαντική φλεγμονή των αρθρώσεων.
2. Η αρθρίτιδα που συνοδεύει τα αυτοάνοσα νοσήματα, όπως η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα, η Ψωριασική Αρθρίτιδα, οι Αρθρίτιδες που σχετίζονται με τον Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο ή το σύνδρομο Sjogren ή τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου κ.α. Αυτού του τύπου οι αρθρίτιδες τείνουν να είναι χρόνιες και χρειάζονται οπωσδήποτε μακροχρόνια παρακολούθηση και θεραπεία από ειδικό ρευματολόγο.
3. Η αρθρίτιδα που ακολουθεί λοιμώξεις (μικροβιακές, ιογενείς) και αποκαλείται αντιδραστική. Πολλές φορές, αυτού του είδους η αρθρίτιδα, σβήνει μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Άλλες φόρες, επιμένει και τότε την θεραπεύουμε, όπως τις χρόνιες αρθρίτιδες.
4. Η αρθρίτιδα που οφείλεται σε κρυστάλλους στην άρθρωση, καλείται κρυσταλλογενής, όπως η ουρική και η ψευδοουρική. Η ουρική αρθρίτιδα, πολλές φορές σχετίζεται και με άλλα προβλήματα υγείας, όπως η υπέρταση και η υπερλιπιδαιμία που χρειάζονται επίσης, διερεύνηση και ίσως θεραπεία.
5. Η αρθρίτιδα που προκαλείται από μικροβιακούς παράγοντες, ονομάζεται σηπτική ή μικροβιακή. Οφείλεται σε μόλυνση της άρθρωσης και είναι σχεδόν πάντα μονοαρθρίτιδα. Είναι η πιο σοβαρή μορφή αρθρίτιδας, απαιτεί άμεση αντιμετώπιση και σχεδόν πάντα, εισαγωγή σε νοσοκομείο.
6. Η αρθρίτιδα, που ακολουθεί μετά από τραυματισμό ή κάκωση της άρθρωσης (μετατραυματική).


Ποιό είναι το αποτέλεσμα στην άρθρωση, όταν δεν ελέγχεται η φλεγμονή;
Ο ασθενής, θα συνεχίσει να έχει συμπτώματα ενώ μπορεί να ακολουθήσει μόνιμη καταστροφή, παραμόρφωση και δυσλειτουργία της άρθρωσης.


Πώς γίνεται η διάγνωση της αρθρίτιδας;
Εάν οποιοσδήποτε παρατηρήσει διαρκή πόνο στις αρθρώσεις, και σίγουρα, εάν συνδυάζεται με πρήξιμο ή άλλα χαρακτηριστικά φλεγμονής, θα πρέπει να απευθυνθεί άμεσα σε ρευματολόγο. Η γρήγορη διάγνωση και άμεση αντιμετώπιση των χρόνιων φλεγμονωδών αρθριτίδων είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας στην μελλοντική εξέλιξη τους. Ο ειδικός ρευματολόγος λαμβάνει ένα λεπτομερές ιστορικό και εξετάζει τον ασθενή κλινικά. Αφού ακολουθήσει σχετικός, ειδικός εργαστηριακός και απεικονιστικός έλεγχος, καθορίζεται η ακριβής διάγνωση, η ενδεδειγμένη θεραπεία και πρόγραμμα παρακολούθησης.


Τι περιλαμβάνει η αντιμετώπιση της αρθρίτιδας;
Ανάλογα με το τύπο της αρθρίτιδας η αντιμετώπιση της είναι κυρίως αιτιολογική. Μπορεί να περιλαμβάνει:
✓ Φαρμακευτική αντιμετώπιση π.χ.: απλά αναλγητικά ή αντιφλεγμονώδη για πόνο και δυσκαμψία. Καθώς και ειδικά φάρμακα από του στόματος ή ενέσιμα ως μακροχρόνια αγωγή με παρακολούθηση για τις φλεγμονώδεις αρθρίτιδες.
✓ Φυσικοθεραπεία ή κινησιοθεραπεία για διατήρηση της κινητικότητας και μυϊκής ισχύος.
✓ Χειρουργική αντιμετώπιση: όπως αρθροσκόπηση ή αντικατάσταση μιας άρθρωσης, όταν υπάρχει ένδειξη.


Μπορούμε να εμποδίσουμε την αρθρίτιδα;
Την αρθρίτιδα αυτή καθ αυτή δεν μπορούμε να την εμποδίσουμε αλλά την εξέλιξη της βλάβης σαφέστατα μπορούμε να την αναχαιτίσουμε. Σε αυτό συμβάλει η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία και η τροποποίηση κάποιων άλλων σημαντικών παραγόντων, όπως η διακοπή του καπνίσματος, η διατήρηση σωστού σωματικού βάρους και η φυσική δραστηριότητα.


*Δρ. Γεώργιος Κήτας

-Καθηγητής Κλινικής Ρευματολογίας Πανεπιστημίου του Manchester

- Διευθυντής Ρευματολογικού Τμήματος Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ


*Δρ. Αγγελική Κοτσαλίδου
- Ειδικός Ρευματολόγος
- Επιμελήτρια Ρευματολογικού Τμήματος Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ


ilias-gdk3


image001


IN CATEFORY: BEST CHOICES , HEALTH