Αθηνά Οικονομάκου: «Είναι μύθος ότι οι ηθοποιοί είμαστε πάμπλουτοι και πανευτυχείς»

Αν μου ζητούσαν να την περιγράψω με μία φράση, νομίζω ότι θα έλεγα ότι είναι ένας άνθρωπος που το δημιουργικό του πνεύμα, το ταλέντο, η φαντασία και η όρεξη να «προκαλεί» συνεχώς τον εαυτό της, ξεχωρίζουν από την πρώτη στιγμή που θα μιλήσεις μαζί της. Και ένα είναι σίγουρο, ότι δε θα βαρεθείς πότε αν την έχεις δίπλα σου… είτε ως φίλη, είτε ως συνάδελφο.


Συνέντευξη στην Κατερίνα Κωνσταντοπούλου

Φωτογραφίες: Βασίλης Μαυροματίδης (vassilismavromatidis@gmail.com)


IMG_0129


IMG_0252


Περιγράψτε μου την Αθηνά με 5 λέξεις.
Αυθόρμητη, γενναιόδωρη, παρορμητική, επίμονη και ανασφαλής.


Έχετε μία υπέροχη καριέρα, μία εξαιρετική σχέση, δημοσιότητα, είστε μία από τις πιο όμορφες Ελληνίδες… υπάρχει κάτι που λείπει για να ολοκληρωθεί η απόλυτη ευτυχία;
Είμαι ένας άνθρωπος που αρκούμε στα λίγα, δεν έχω τρομερές απαιτήσεις και ούτε κάνω φοβερά όνειρα για τη ζωή, οπότε ό,τι έχει έρθει μέχρι τώρα είναι αποτέλεσμα πολλής δουλειάς ουσιαστικά και αυτό μου προκαλεί ευγνωμοσύνη. Ακόμα και όταν όλα πάνε πραγματικά πολύ καλά, υπάρχουν και οι δυσκολίες και τα προβλήματα, οπότε δε γίνεται ποτέ να πούμε ότι είμαστε απόλυτα ευτυχισμένοι ή πετάμε στα ουράνια. Γενικά, είμαι πολύ προσγειωμένος άνθρωπος. Από την άλλη, είναι όλα πολύ καλά, θα μπορούσαν βέβαια, να είναι και καλύτερα, αλλά θα μπορούσαν να είναι και πολύ χειρότερα, δεδομένων και των συνθηκών της εποχής μας.


Θυμάστε την πρώτη στιγμή που γνωρίσατε το σύντροφό σας και ποιο ήταν το συναίσθημα που νιώσατε;
Φυσικά και τη θυμάμαι! Δεν τον είχα γνωρίσει ακόμα, δεν ήξερα καν ποιος είναι, τον είδα από πολύ μακριά και από την πρώτη στιγμή που τον είδα είπα μέσα μου «αυτός μου αρέσει». Χωρίς να του έχω μιλήσει, μου έβγαλε ότι δεν είναι απλά ένας ωραίος τύπος, αλλά κάτι υπάρχει σημαντικό κάτω από την επιφάνεια.


Πιστεύετε ότι υπάρχει αυτός ο ένας για τον καθένα μας στη ζωή; Ότι υπάρχει αυτό που λέμε η αδελφή ψυχή;
Όχι, δεν πιστεύω κάτι τέτοιο. Αλλά είναι θέμα προσωπικότητας. Εξαρτάται πώς βλέπει ο καθένας τον έρωτα. Εγώ προσωπικά δεν είμαι από αυτούς που θεωρούν ότι υπάρχει μία αδελφή ψυχή που πρέπει να κάνεις τα πάντα για να τη βρεις και αν δεν τη βρεις δε θα είσαι ποτέ ευτυχισμένος. Οι άνθρωποι είτε ταιριάζουν, είτε δεν ταιριάζουν και πρέπει να κάνουν και συμβιβασμούς για να πετύχει μία σχέση. Μπορεί και να ισχύει κάτι τέτοιο και αν ισχύει μακάρι και εγώ να τον έχω βρει αυτόν τον άνθρωπο. Πιστεύω πολύ στον έρωτα, την ανιδιοτελή αγάπη, αλλά όχι με την έννοια του ένα και μοναδικού σε όλο τον πλανήτη, που πρέπει να ψάξουμε να τον βρούμε γιατί αλλιώς η ζωή δε θα έχει νόημα.


Ποια είναι η αγαπημένη σας συνήθεια με τις καλύτερες σας φίλες;
Να καθόμαστε στον καναπέ και να συζητάμε…


Κατά πόσο σας βοήθησε στις σχέσεις σας με τους άντρες το γεγονός ότι έχετε ένα μεγαλύτερο αδερφό;
Όχι ιδιαίτερα, γιατί ο αδερφός μου είναι 7 χρόνια μεγαλύτερός μου και ενώ ήταν και είναι πάντα δίπλα μου όποτε τον χρειαστώ, δε μεγαλώναμε μαζί-παράλληλα. Όταν για παράδειγμα, εγώ ήμουν σε μία ηλικία που είχα αρχίσει ν’ ασχολούμαι για πρώτη φορά με τις σχέσεις, ο αδελφός μου ήταν μακριά, γιατί σπούδαζε στην Αθήνα.


Είστε από τους ανθρώπους που θα πρέπει να μιλήσουν με τους γονείς τους τουλάχιστον μία φορά την ημέρα;
Η αλήθεια είναι ότι έχω κόψει εδώ και πολλά χρόνια αυτή τη συνήθεια. Αν και η μαμά μου σίγουρα θα ήθελε να μιλάμε 15 φορές την ημέρα. Και λόγω όμως, των πολλών επαγγελματικών υποχρεώσεων είναι λίγο δύσκολο να είσαι σε καθημερινή επαφή, όχι μόνο με τους γονείς, αλλά με όλους.


Θυμάστε την στιγμή που ξέρατε μέσα σας ότι θέλετε να γίνετε ηθοποιός;
Νομίζω ότι το ήξερα από το νηπιαγωγείο κιόλας. Η αλήθεια όμως, είναι ότι μέχρι που έφτασα 19 και πήγα στη δραματική σχολή, στο ενδιάμεσο δεν το πολυσκεφτόμουν. Ακόμα και τώρα, δεν είμαι σίγουρη ότι είμαι σ’ ένα επάγγελμα που απόλυτα μου αρέσει, ότι είναι το μοναδικό επάγγελμα στον κόσμο που θα ήθελα να κάνω. Γιατί έχει και αρκετά αρνητικά και μειονεκτήματα. Όπως όλα τα επαγγέλματα, φυσικά. Μου αρέσει γενικότερα να δημιουργώ και να καταπιάνομαι με πολλά πράγματα, που μπορούν να εκφράσουν την καλλιτεχνική μου φύση, όπως τα κοσμήματα που σχεδιάζω για παράδειγμα. Δε θέλω να μένω στάσιμη, αλλά μου αρέσει να ψάχνω για νέα ενδιαφέροντα και νέες συνήθειες.


Τι είναι αυτό που απολαμβάνετε περισσότερο στην ηθοποιία;
Είναι οι στιγμές… στα γυρίσματα, στις παραστάσεις. Μου αρέσει η μαγεία που δημιουργείται με τους συναδέλφους στις πρόβες και στα γυρίσματα. Μου αρέσει ότι σε κάθε σεζόν δουλεύεις με διαφορετικά άτομα, είναι πολύ ενδιαφέρον και καθόλου βαρετό.


Θα σκεφτόσασταν ν’ αναζητήσετε ένα καλύτερο επαγγελματικό μέλλον με καλύτερες απολαβές στο εξωτερικό;
Όχι, πραγματικά μου φαίνεται «βουνό» το να μαζέψω όλα μου τα πράγματα, όλη μου τη ζωή ουσιαστικά και να ξεκινήσω πάλι από το μηδέν. Είναι κάτι το οποίο δεν είναι όνειρό μου. Κάποιων μπορεί να είναι, αλλά δεν είναι δικό μου. Μου φαίνεται φοβερά δύσκολο να παρατήσω την οικογένειά μου, τους φίλους μου, το σύντροφό μου, τα πάντα.


Ποια ήταν η πιο σπουδαία στιγμή στην έως τώρα επαγγελματική σας πορεία;
Δε θεωρώ ότι έχω ζήσει ακόμα την πιο σπουδαία στιγμή. Πολύ σημαντικός πιστεύω ότι ήταν ο ρόλος της Ξένιας στη «Ζωή της άλλης», γιατί με καθιέρωσε στο χώρο.


Τι είναι αυτό που θεωρείτε ότι ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση στο επάγγελμά σας;
Πρόκληση στη δική μας περίπτωση είναι ο κάθε ρόλος. Ότι πρέπει να μπεις εξαρχής σε κάθε ρόλο και να τον δημιουργήσεις από τον πυρήνα του και να πείσεις τον κόσμο ότι δεν είσαι η Αθηνά, αλλά αυτός ο άλλος άνθρωπος που υποδύεσαι.


Είναι πιο εύκολο να μπεις πιο γρήγορα στο ρόλο σε μία παράσταση ή σε μία τηλεοπτική σειρά;
Το δύσκολο είναι να το κάνεις στην τηλεόραση που η μετάβαση από την Αθηνά στο ρόλο γίνεται στο 1,2,3 πάμε… ενώ στο θέατρο έχεις πιο πολύ καιρό να προετοιμαστείς και να μπεις στο ρόλο από τις πρόβες. Είναι κάθε μέρα το ίδιο και έχει μπει στο πετσί σου, ενώ στην τηλεόραση είναι κάτι διαφορετικό κάθε μέρα. Στην τηλεόραση υπάρχει και το cut, το οποίο σε αποσυντονίζει και σε βγάζει από τη ροή σου, ενώ στο θέατρο ξεκινάει η παράσταση και δε σε διακόπτει κανένας, υπάρχει αρχή μέση τέλος και όσο περνάει η ώρα μπαίνεις πιο πολύ στο ρόλο.


Πείτε μου ένα μύθο σχετικά με το επάγγελμα του ηθοποιού, που έχετε «βαρεθεί» να καταρρίπτετε σε όποιον σας ρωτάει.
Ότι είμαστε όλοι οι ηθοποιοί πάμπλουτοι και πανευτυχείς. Το ότι μπορεί με κάποιον τρόπο από τα Media να βγαίνει κάτι τέτοιο προς τα έξω, δε σημαίνει ότι είναι και αλήθεια. Είναι φοβερό πάντως, να μην μπορείς ν’ αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας. Ότι κοπιάζουμε πολύ για να πάρουμε αυτά τα χρήματα, που μπορεί και να μην τα πάρουμε και ποτέ.


Σας γοητεύει πιο πολύ το θέατρο ή η τηλεόραση;
Ως χώρος εμένα, η αλήθεια είναι, ότι μου ταιριάζει ο κινηματογράφος, γιατί αποτελεί ένα συνδυασμό θεάτρου και τηλεόρασης.


Ποιον ανατρεπτικό ρόλο θα θέλατε να παίξετε, που δε θα το περιμένει κανένας από εσάς;
Γενικά, δε βάζω ως στόχο κάποιο ρόλο, γιατί αν δεν τον πετύχω αυτόν τον στόχο θ’ απογοητευτώ και θα στεναχωρηθώ. Αλλά ούτως ή άλλως γενικά, πάντα έκανα ανατρεπτικούς ρόλους. Έκανα κόντρα ρόλους, διαφορετικούς και μη αναμενόμενους. Κάνω ρόλους που δεν έχουν κανένα κοινό στοιχείο με εμένα. Και νομίζω ότι με επιλέγουν και οι ίδιοι για κόντρα ρόλους. Κανένας δε μου δίνει το ρόλο της πολύ γλυκιάς αθώας.


Ποιο είναι το συναίσθημα που κυριαρχεί όταν σηκώνεται η κουρτίνα του θεάτρου ή ξεκινάει η κάμερα να «γράφει»;
Όταν ξεκινάει η κάμερα να «γράφει» θα έλεγα χαρά, αλλά όταν σηκώνεται η κουρτίνα… άγχος.


Πώς σας βρίσκει επαγγελματικά ο χειμώνας;
Θα επιστρέψω στην τηλεόραση με ένα σίριαλ, που σύντομα θα μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες.
Πρόσφατα λανσάρατε την πρώτη συλλογή κοσμημάτων που έχετε σχεδιάσει η ίδια, με επωνυμία allover_by_athina jewelry.


Από τι αποτελείται η συλλογή και ποια είναι τα στοιχεία που τη διαφοροποιούν απ’ όλες τις υπόλοιπες συλλογές κοσμημάτων που κυκλοφορούν;
Παρόλο που τα κομμάτια είναι αρκετά διαφορετικά μεταξύ τους, υπάρχει ένας κοινός κώδικας που τα ενώνει και όποιος τα δει, παρότι κάθε κομμάτι είναι πρωτότυπο και μοναδικό, θα καταλάβει ότι είναι από τη δική μας συλλογή. Το brand από μόνο του, από το λογότυπο μέχρι τις κάρτες, είναι σε προδιαγραφές εξωτερικού. Έχω κάτσει αμέτρητες ώρες για ν’ ασχοληθώ με την κάθε λεπτομέρεια. Μαζί με τη συνεργάτιδά μου και φίλη μου, έχουμε δουλέψει μήνες για να βγει αυτή η συλλογή. Για κάθε κομμάτι δεν υπάρχει φασόν, είναι μέσα από την ψυχή μας. Είμαι εγώ προσωπικά πίσω από κάθε σχέδιο και δε βάζω μόνο απλά το όνομά μου. Είναι όλα από τα χέρια μας. Το κυρίαρχο στυλ είναι το boho, γιατί μου αρέσει πολύ και γιατί τα κοσμήματα τα έχουμε δημιουργήσει με τη φιλοσοφία ότι θα τ’ αγοράζαμε και οι ίδιες αν τα βρίσκαμε κάπου.


Ποια στοιχεία του χαρακτήρα της Αθηνάς, αντικατοπτρίζονται σε αυτή τη συλλογή;
Νομίζω ο δυναμισμός μου.


Σε ποιες γυναίκες απευθύνονται τα κοσμήματα allover_by_athina jewelry;
Στις γυναίκες οποιασδήποτε ηλικίας που θέλουν να έχουν στυλ και να διαφέρουν. Στη γυναίκα που θέλει να ξεχωρίσει με τα κοσμήματα που φοράει.


Που μπορεί να τα προμηθευτεί κάποιος, εκτός από το site σας;
Όπως σας είπα, είμαστε μόνο δύο άτομα που κάνουμε τα πάντα, οπότε από άποψη χρόνου δεν μπορούμε να κάνουμε πιο μεγάλη παραγωγή. Οπότε προς το παρόν, μπορεί κάποιος να τα βρει στο allover.gr


IMG_0260


IMG_5039


SER_1769


IN CATEFORY: COVERS