Ο ιδιοκτήτης της Cava Vinum, Αποστόλης Τασιούδης, μετρώντας χρόνια στο χώρο του κρασιού, μας δίνει μικρές συμβουλές και έξυπνα tips για τις γιορτινές βραδιές της περιόδου των Χριστουγέννων! Εντυπωσιάστε τους καλεσμένους σας μαθαίνοντας όλα όσα πρέπει γύρω από το κρασί.

Το σωστό ποτήρικάνει τη διαφορά!
Κόκκινο (ή ροζέ) κρασί: Ιδανικότερο είναι το ποτήρι με κλειστό στόμιο κι αυτό διότι συγκρατούνται τα αρώματα και το αλκοόλ.
Λευκό κρασί: Το λευκό κρασί πίνεται σε ποτήρι με ανοιχτό στόμιο για να απελευθερώνει τα αρώματά του.
Αφρώδης οίνος: Η σαμπάνια αλλά και το σαμπανιζέ κρασί πίνονται στα ειδικά μακρόστενα ποτήρια τύπου flute. Τα ποτήρια αυτά είναι κατάλληλα γιατί με το μακρόστενο σχήμα τους διατηρούν για περισσότερη ώρα τις φυσαλίδες τους και την υφή τους.
Extra tip! Αναδεύοντας το κρασί στο ποτήρι παρατηρούμε, λίγα δευτερόλεπτα μετά, κάποιες χοντρές και σχετικά άχρωμες σταγόνες να κατε βαίνουν από τα χείλη του ποτηριού προς τα κάτω, σταματώντας πάνω ακριβώς στην επιφάνεια του κρασιού. Οι σταγόνες αυτές αποτελούν τα «δάκρυα» του κρασιού, που όσο πιο παχύρρευστα είναι, τόσο πιο πλούσιο σε αλκοόλη κρασί φανερώνουν. Τα δάκρυα του κρασιού δηλώνουν την αλκοόλη αλλά και τα σάκχαρα που αυτό μπορεί να περιέχει, και όχι κατ’ ανάγκη την ποιότητά του. Όσο πιο παλιό είμαι το κρασί, τόσο πιο αργά κυλούν στο ποτήρι τα δάκρυά


Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε…

◆ Για το νέο έτος: Για να υποδεχθούμε το νέο έτος θα επιλέξουμε ένα αφρώδες κρασί ή ένα ελληνικό ημιαφρώδες, το Moscato Dlfestia του Χατζηγεωργίου από τη Λήμνο.
◆ Τι ποτό ταιριάζει με τη βασιλόπιτα: Αν θέλετε να σερβίρετε ένα ποτό την ώρα που κόβετε τη βασιλόπιτα, η επιλογή της
σαμπάνιας είναι ιδανική, καθώς και ενός γλυκού κρασιού τύπου λικέρ, όπως το Σαμιώτικο.
◆ Η σαμπάνια δεν διατηρείται αφού την ανοίξετε. Ό,τι είναι αφρώδες και έχει ανθρακικό, από τη στιγμή που θα ανοι-
χτεί θα πρέπει να το πιούμε.
◆ Τι κρασί να επιλέξω για το γιορτινό τραπέζι: Με τη γαλοπούλα επιλέξτε λευκό κρασί γιατί το κρέας της είναι λευκό. Μια
μαλαγουζιά με ασύρτικο από το κτήμα Θεόπετρα του Τσιλιλή από Μετέωρα θα είναι ό,τι πρέπει. Η μαλαγουζιά είναι αρωματική και το ασύρτικο ξηρό. Η ένωσή τους ικανοποιεί τους περισσότερους ουρανίσκους.
◆ Το λευκό κρασί πίνεται δροσερό όχι παγωμένο. Στους 10-12 βαθμούς. Μπορείτε να το τοποθετήσετε στο ψυγείο στο
ειδικό ράφι για τα φρούτα, στη συντήρηση.
◆ Το κόκκινο κρασί πάει με πιο βαριά φαγητά, με πιο κόκκινα κρέατα. Πρέπει να είναι σε μια δροσερή θερμοκρασία, στους
16 βαθμούς περίπου. Μπορείτε απλά να το αφήσετε στο μπαλκόνι σας το βράδυ.
◆ Πόσο καιρό αντέχει το κρασί αφού το ανοίξουμε: Μετά το άνοιγμα της φιάλης, το κρασί δεν κρατά τα οργανοληπτικά
χαρακτηριστικά του περισσότερο από μία έως δύο ημέρες, ακόμα και με την αντλία αέρος. Έτσι, καλό θα είναι όταν ανοίγεις ένα κρασί να το καταναλώνετε την ίδια ώρα.
◆ Απλό, εύκολο και οικονομικό κοκτέιλ: Πάρτε ένα αφρώδες κρασί ή μια σαμπάνια κι ένα λικέρ creme de cassis και φτιάξτε
Kir Royal. Προσθέστε στη σαμπάνια ή στο αφρώδες κρασί δύο σταγόνες από το λικέρ. Μπορείτε να το συμπληρώσετε βάζοντας μια κομμένη φράουλα!
◆ Τι κρασί να επιλέξω φέτος: Για φέτος επιλέξτε από το «Κτήμα Εύχαρις» το κόκκινο, που είναι 50% Syrah, 50% merlot και
είναι ωραίο κρασί σε καλή τιμή. Ταιριάζει και στο τραπέζι με φαγητό αλλά και για να υποδεχθείτε τους καλεσμένους σας γιατί δεν είναι τόσο στυφό.
◆ Ποιο κρασί να επιλέξω για τις βραδιές μπροστά στο τζάκι: Στο εξωτερικό που έχουν περισσότερο κρύο, δεν είναι λίγοι
αυτοί που προτιμούν το ζεστό κρασί. Εμείς από πέρσι έχουμε φτιάξει ένα κρασί τέτοιου τύπου, που λέγεται «ζεστό ή κρύο», και το οποίο είναι ένα ημίγλυκο κόκκινο κρασί, μαλακό. Μπορείτε να το ζεσταίνετε στους 40-60 βαθμούς, να προσθέσετε λίγη κανέλα, γαρίφαλο και κάρδαμο και δύο-τρεις φέτες από εσπεριδοειδή, μανταρίνι ή πορτοκάλι, και το σερβίρετε σε μικρά ποτηράκια.


 

Μπορείτε όλοι να αποκτήστε την κάρτα μέλους της cava Vinum, αφού δεν έχει οικονομική επιβάρυνση. Συμπληρώνετε την αίτηση και τα μέλη θα έχουν πολλά οφέλη για τα οποία θα ενημερώνονται. Πολλές φορές στο κατάστημα γίνονται Οινογευσίες, που μέσω email ή μηνύματος ενημερώνονται τα μέλη για να έρθουν να δουν από κοντά και να απολαύσουν διάφορες ποικιλίες κρασιών δωρεάν.


 

Λεωφ. Ιωνίας 72 & Ησίοδου – Άλιμος

lightline.gr@gmail.com,

Τ: 210 9957110

FB: CAVA VINUM Αγορές και λιανική πώληση

www.cavavinum.gr