Χρύσανθος Πανάς: Ιδιοκτήτης club restaurant Island/Επιχειρηματίας

XRISANTHOS PANAS

Χρύσανθος Πανάς: Ιδιοκτήτης club restaurant Island/Επιχειρηματίας 

Τι είναι η Βουλιαγμένη για εσάς;

Η Βουλιαγμένη είναι ο τόπος που γεννήθηκα και μεγάλωσα. Είναι η πόλη μου, που αγαπάω περισσότερο. Είναι μορφολογικά και ενεργητικά η ωραιότερη πόλη στον κόσμο, και το λέω με σιγουριά, έχοντας ταξιδέψει πολύ.


Ποιο στοιχείο αγαπάτε στην Βουλιαγμένη και ποιο στην Βάρκιζα;

Η Βουλιαγμένη είναι κοσμοπολίτικη, είναι σα να μη βρίσκεται στην Ελλάδα και είμαστε τυχεροί που ο Γρηγόρης Κασιδόκωστας, αλλά και ο αδερφός μου, τώρα, την αντιμετωπίζουν με τη σοβαρότητα που της αξίζει. Η Βάρκιζα από την άλλη πλευρά, έχει την απλότητα και την ομορφιά ενός νησιού, μιας παραλιακής πόλης που δε διανοείσαι ότι υπάρχει στην Αττική. Ειδικά τώρα, με την ορατή βελτίωση, απολαμβάνω να περπατάω στo λιμανάκι με τις ψαρόβαρκες και σε όλη αυτή την υπέροχη διαδρομή  δίπλα στη θάλασσα.


Ποια είναι η πιο ωραία ανάμνηση από τα παιδικά σας χρόνια στην Βουλιαγμένη;

Έχω δύο δυνατές αναμνήσεις. Πρωινό ψάρεμα με τον πατέρα μου στον μόλο στο Καβούρι, και ξέγνοιαστα μεσημέρια με όλη την παρέα στη θάλασσα είτε στο Καβούρι, είτε στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης.


 Θεωρείτε ότι έχει αλλοιωθεί η ομορφιά της τα τελευταία χρόνια στο όνομα της ανάπτυξης;

Η Βουλιαγμένη είναι η μόνη περιοχή στην Ελλάδα που έχει διασωθεί και εδώ πρέπει να επαναλάβω τις ευχαριστίες όλων μας στον Γρηγόρη Κασιδόκωστα. Δεν πρόκειται να την αφήσουμε να καταστραφεί εν ονόματι μικροσυμφερόντων απαίδευτων ανθρώπων. Οι πολίτες της Βουλιαγμένης είναι οι φρουροί της, και ο αδερφός μου ο καλύτερος προστάτης της αυτή τη στιγμή.


Πώς θεωρείτε ότι έχει συμβάλει ένα μαγαζί-ορόσημο της περιοχής, όπως το Island στην ευρύτερη ανάπτυξη της;

Το Island είναι landmark. Δεν είναι ορόσημο μόνο για την Ελλάδα, αλλά για τον παγκόσμιο χάρτη. Δεν είναι τυχαίο που όλα τα ξένα σοβαρά έντυπα το εκθειάζουν και μερικές από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του πλανήτη το προτιμούν. Το Island είναι το πρότυπο της ήπιας ανάπτυξης. Είναι μια εγκατάσταση που ξεκίνησε με τις πιο φιλικές προδιαγραφές για το περιβάλλον και εξελίχθηκε σε μια όαση εστίασης και φιλοξενίας, που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Το Island, εκτός του ότι κατάφερε να προσελκύσει στην περιοχή παγκόσμια σημαντικούς ανθρώπους, είναι πάνω απ’ όλα μια υγιέστατη επιχείρηση που συμβάλει θετικά στην οικονομία της χώρας και ‘’θρέφει’’ εκατοντάδες οικογένειες.


Ποιες δράσεις θα μπορούσαν να γίνουν κατά τη γνώμη σας για να αναδειχθεί ακόμα περισσότερο η περιοχή;

Στη Βουλιαγμένη υπάρχει αρχαίος ναός του Απόλλωνα, καθώς και διάφορα άλλα αρχαιολογικής σημασίας σημεία που πρέπει  να αναδειχτούν περισσότερο. Πρέπει επίσης η περιοχή να αναπτυχθεί τουριστικά απευθυνόμενοι όμως στον ποιοτικό τουρισμό. Η οικονομία όλης της νότιας Γαλλίας βασίζεται κυρίως στο φεστιβάλ των Καννών  και στις παραθεριστικές δραστηριότητες της ευρύτερης περιοχής του St Tropez. Σκεφτείτε λοιπόν, τι θα μπορούσε να γίνει εδώ! Εμείς ήδη αρχίσαμε με συγκεκριμένη στρατηγική τη δημιουργία της Αθηναϊκής Ριβιέρας  με βάση το Island, αλλά και με άλλα αξιόλογα σημεία της περιοχής που προτείνουμε, όπως ο Αστέρας, το ξενοδοχείο The Margi, ο Ναυτικός Όμιλος Βουλιαγμένης κλπ.


Πώς είναι οι επιχειρηματίες της Βουλιαγμένης και της ευρύτερης περιοχής; Εσείς που συναναστρέφεστε με τους περισσότερους ποιος είναι ο στόχος τους όσον αφορά την ανάπτυξη της;

Υπάρχουν οι παλαιότεροι που σέβονται την περιοχή και αντιλαμβάνονται τη σπουδαιότητα της και τους μηχανισμούς που τη διατηρούν πρώτη. Υπάρχουν όμως και πολλοί νεότεροι οι οποίοι είναι κλασσικές περιπτώσεις αλόγιστης διαχείρισης και καταστροφικής συμπεριφοράς όσον αφορά την περιοχή. Το μόνο που έχω να προτείνω είναι ‘’παιδεία’’. Ας συνειδητοποιήσει ο Έλληνας ότι η εστίαση και η διασκέδαση αποτελούν κομμάτια του πολιτισμού. Ας ελπίσουμε ότι στο χώρο θα μπαίνουν ολοένα πιο μορφωμένοι και συνειδητοποιημένοι επιχειρηματίες.


Από ότι γνωρίζω έχετε ένα γιό. Πώς είναι γενικότερα να μεγαλώνεις το παιδί σου στην Βουλιαγμένη; Υπάρχει διαφορά την σημερινή εποχή σε σχέση με τα παιδιά του κέντρου ή όχι;

Η Βουλιαγμένη είναι ευλογημένη περιοχή. Ένα παιδί που μεγαλώνει εδώ είναι προνομιούχο σε σχέση με τα παιδιά του κέντρου αλλά και των βορείων προαστίων. Και μόνο η φυσική ομορφιά, αλλά και οι θαλάσσιες δραστηριότητες αρκούν.


-Διάβασα μία δήλωση κάποιοι άλλου επιχειρηματία και κατοίκου της περιοχής ότι είναι σαν να ζείτε σε ένα ανεξάρτητο κρατίδιο. Ισχύει κατά τη γνώμη σας κάτι τέτοιο και ποιες είναι οι θετικές του επιδράσεις στους μόνιμους κατοίκους;

Ευτυχώς που είναι σα να ζούμε σε ανεξάρτητο κρατίδιο. Είδατε τι έπαθε όλη η χώρα, που ήταν σε μια διαδρομή εξίσωσης των πάντων χωρίς αρχές και αξίες. Η Βουλιαγμένη σώθηκε γιατί διατήρησε αρχές και αξίες και έτσι θα συνεχίσουμε.

Η πιο όμορφη διαδρομή που σας ηρεμεί ποια είναι;

Η βόλτα από το μικρό στο μεγάλο Καβούρι δίπλα στη θάλασσα.


Πώς θα θέλατε να δείτε την περιοχή να αναπτύσσεται στο μέλλον;

Στα πρότυπα των πολιτισμένων παραθαλάσσιων πόλεων. Η Βουλιαγμένη δεν είναι τυχαίο πως ήταν γνωστή για την ομορφιά της από την αρχαιότητα. Όλα όμως είναι στα δικά μας χέρια, στα χέρια των κατοίκων της. Θα ήθελα να τη δω να παίρνει στον παγκόσμιο χάρτη τη θέση που της αξίζει, σαν έναν από τους top προορισμούς δηλαδή, που πρέπει κανείς να επισκεφτεί από όποια χώρα και αν προέρχεται.


  • Recent Posts

  • Categories

  • Meta