Διαθλαστικές ανωμαλίες στο παιδί: Πως θα τις αντιληφθείτε και τρόποι αντιμετώπισή τους

Οι διαθλαστικές ανωμαλίες είναι οι παθήσεις του οφθαλμού όπου οι ακτίνες του φωτός δεν εστιάζουν σωστά στον αμφιβληστροειδή. Αυτές είναι η μυωπία, ο αστιγματισμός, η υπερμετρωπία και η πρεσβυωπία.


dsc_4188


Ποιες είναι οι διαθλαστικές ανωμαλίες;
▶ Στη μυωπία ο κερατοειδής είναι πολύ κυρτός ή το αξονικό μήκος του οφθαλμού είναι μεγάλο ή και τα δύο, με συνέπεια η εικόνα να εστιάζει μπροστά από τον αμφιβληστροειδή.
▶ Στην υπερμετρωπία ο κερατοειδής είναι αρκετά επίπεδος ή το αξονικό μήκος του οφθαλμού είναι μικρό ή και τα δυο. Έτσι, το είδωλο προβάλει πέρα του αμφιβληστροειδούς.
▶ Στον αστιγματισμό η κυρτότητα του κερατοειδούς είναι ανώμαλη και το είδωλο δεν εστιάζει σωστά.
▶Στην πρεσβυωπία, ελαττώνεται η ικανότητα προσαρμογής του οφθαλμού, δηλαδή η εστίαση για κοντινά αντικείμενα.


Πώς μπορεί να το καταλάβει ο γονέας;
Τα παιδιά σπάνια παραπονιούνται για την όρασή τους, ειδικά στις μικρότερες ηλικίες, αλλά συχνά δείχνουν με τη συμπεριφορά τους ότι μπορεί να υπάρχει κάποιο πρόβλημα όρασης. Αυτά περιλαμβάνουν το να κάθονται πολύ κοντά στη τηλεόραση, να τρίβουν συχνά τα μάτια τους, να κρατούν ένα αντικείμενο κοντά στο πρόσωπό τους, να ανοιγοκλείνουν πολύ συχνά τα μάτια τους, ακόμα και το σφίξιμο των βλεφάρων στην προσπάθεια εστίασης σε μακρινά αντικείμενα, είναι μία ένδειξη ότι υπάρχει κάποιο διαθλαστικό σφάλμα. Σε μεγαλύτερη ηλικία το παιδί παραπονιέται ότι δεν βλέπει καλά τον πίνακα στο σχολείο. Εάν δεν υπάρχει σωστός συντονισμός για να πιάσει ένα αντικείμενο το παιδί, μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι δεν βλέπει καλά. Επίσης, εάν παρατηρηθεί στραβισμός, δηλαδή το ένα μάτι του παιδιού να «φεύγει» προς τα μέσα ή προς τα έξω, μπορεί να οφείλεται σε διαθλαστική ανωμαλία.


Ποιοι οι παράγοντες για την εμφάνισή τους;
Οι διαθλαστικές ανωμαλίες έχουν κάποια κληρονομική συσχέτιση στην εμφάνισή τους. Πλέον ερευνητές αποδεικνύουν ότι και περιβαλλοντολογικοί παράγοντες επίσης, εμπλέκονται. Η κοντινή εργασία, το πολύωρο διάβασμα σε μικρή απόσταση, η μεγάλη και αλόγιστη χρήση κινητών-tablets, η θέαση τηλεόρασης σε κοντινή απόσταση.


Ποια είναι η αντιμετώπισή τους;
Επειδή το οπτικό σύστημα του παιδιού αναπτύσσεται και εξελίσσεται, τα διορθωτικά γυαλιά παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της όρασης! Η εικόνα θα εστιάσει σωστά στον αμφιβληστροειδή, δίνοντας στο παιδί σωστή εικόνα που θα το βοηθήσει να λειτουργήσει καλύτερα στο περιβάλλον του.


Η χρήση ή όχι των γυαλιών επηρεάζει την πορεία της εξέλιξής τους;
Όχι. Η μυωπία θ’ ακολουθήσει την πορεία της, είτε το παιδί φοράει τα συνταγογραφούμενα του γυαλιά, είτε όχι. Όπως και στην υπερμετρωπία η εξέλιξη είναι προδιαγεγραμμένη, μειώνεται όσο μεγαλώνει το παιδί. Στην προσχολική ηλικία και εάν η διαθλαστική ανωμαλία είναι μικρού βαθμού, μπορεί να μη χορηγηθούν γυαλιά ή αν χορηγηθούν, να μη χρησιμοποιούνται συνεχώς. Στις περιπτώσεις όμως, που το παιδί «στραβίζει» η χρήση των γυαλιών είναι υποχρεωτική, όχι μόνο για τη διόρθωση της διαθλαστικής ανωμαλίας, αλλά και για την ανάπτυξη φυσιολογικής διόφθαλμης όρασης και την αποφυγή της αμβλυωπίας, του λεγόμενου τεμπέλικου ματιού.


Εκτός από τα γυαλιά,υπάρχει άλλος τρόπος αντιμετώπισή τους;
Οι φακοί επαφής. Η χρήση τους πρέπει να ξεκινήσει όσο το δυνατόν σε μεγαλύτερη ηλικία, όταν ο έφηβος είναι έτοιμος και υπεύθυνος να χειριστεί τους φακούς, από θέμα καθαρισμού, συντήρησης και σωστής χρήσης τους. Μετά την ενηλικίωση του έφηβου, υπάρχει και η λύση του διαθλαστικής διόρθωσής τους με laser, μια μόνιμη λύση. Αρχική προϋπόθεση βέβαια, είναι η ηλικία να είναι άνω των 18 ετών και η διάθλασή του (οι βαθμοί του δηλαδή) να έχει σταθεροποιηθεί για τουλάχιστον 1 χρόνο.


*Ψαρράκος Δημήτριος Δ., Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Παπανδρέου Ανδρέα 22, Γλυφάδα
Τ.210 8940854, 693 6676648
FB: Οφθαλμολογικό Ιατρείο – Δημήτρης Ψαρράκος

 


dsc_4134


dsc_4154 dsc_4159


IN CATEFORY: BEST CHOICES , HEALTH , KID