Διατροφογενετική: Μια νέα επιστήμη μπορεί να μας βοηθήσει να προλάβουμε χρόνιες παθήσεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση και η παχυσαρκία

Το DNA µας είναι αυτό που µας κάνει µοναδικούς. Από το χρώµα των µατιών µας µέχρι την ικανότητα ευλυγισίας µας, τα γονίδιά µας έχουν µια βαθιά επίδραση τόσο στην εµφάνισή µας όσο και στην υγεία µας.


Από την ∆ρ. Παρασκευή Μεντζελοπούλου


Σήµερα γνωρίζουµε ότι τα γονίδιά µας επηρεάζουν, µεταξύ άλλων, την προδιάθεσή µας για χρόνιες παθήσεις, τον τρόπο µε τον οποίο επεξεργαζόµαστε τις τροφές, την αποβολή των τοξινών, την προδιάθεσή µας προς αύξηση του σωµατικού βάρους και την ανταπόκριση σε διάφορους τύπους άσκησης. Η επιστήµη της γενετικής αναπτύσσεται µε ταχείς ρυθµούς και κινούµαστε όλο και πιο κοντά σε ένα σύστηµα εξατοµικευµένης, «προσωποποιηµένης» ιατρικής (personalized medicine) που θα επικεντρώνεται στην πρόληψη ασθενειών µε βάση τον προσωπικό κίνδυνο και στην αντιγήρανση.


OAI2TK0


Η νέα και αναπτυσσόµενη επιστήµη της ∆ιατροφογενετικής έχει ως στόχο να προσδιορίσει την γενετική ευαισθησία σε ασθένειες που σχετίζονται µε το µεταβολισµό (όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, η δυσλιπιδαιµία, η παχυσαρκία, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η κοιλιοκάκη), καθώς και τους τρόπους µε τους οποίους οι πολύ µικρές διαφορές στα γονίδιά µας µπορούν να µεταβάλλουν τις επιδράσεις της πρόσληψης θρεπτικών συστατικών στον ανθρώπινο οργανισµό. 


Κατανοώντας την αλληλεπίδραση του γενετικού παράγοντα µε το περιβάλλον, είµαστε σε θέση να σχεδιάσουµε εξατοµικευµένα µοντέλα πρόληψης, διατροφής και άσκησης, για να εξασφαλίσουµε την αποτελεσµατική διαχείριση του σωµατικού µας βάρους και τη βελτίωση της υγείας µας.logo


Με την επιστήµη της ∆ιατροφογενετικής µπορούµε να ελέγξουµε την προσωπική ικανότητα του οργανισµού µας στα εξής:

▶ ∆υσανεξία στη λακτόζη.

 Ευαισθησία στους υδατάνθρακες. 

▶ Ευαισθησία στο κορεσµένο λίπος.

▶ Προδιάθεση για παχυσαρκία.

▶ Πιθανή προδιάθεση για εµφάνιση κοιλιοκάκης (δυσανεξία στη γλουτένη).

▶ Ευαισθησία στον καφέ, το αλκοόλ και το αλάτι.

▶ Αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισµού – ανάγκη σε αντιοξειδωτικές ουσίες µέσω διατροφής.

▶ Ικανότητα καταπολέµησης της φλεγµονής – ανάγκη σε ω3 λιπαρά οξέα.

▶ Ικανότητα αποτοξίνωσης – ανάγκη σε σταυρανθή λαχανικά.

▶ Ανάγκη σε βιταµίνες του συµπλέγµατος Β και βιταµίνη D.

▶ Τον κατάλληλο τρόπο άσκησης για διαχείριση του σωµατικού βάρους, αλλά και βελτίωση αθλητικών επιδόσεων. 


Με τη λήψη δείγµατος σιέλου, γίνεται η αποµόνωση και ανάλυση του DNA σε ειδικό εργαστήριο της εταιρείας DNA fit στην Αγγλία. Παράλληλα, διενεργείται κλινική εξέταση και λεπτοµερής λήψη ιστορικού, καταγραφή παραγόντων κινδύνου και εργαστηριακός έλεγχος. Στη συνέχεια, τα προσωπικά αποτελέσµατα αποστέλλονται σε εµάς, όπου προχωράµε στην κατάρτιση εξειδικευµένου προγράµµατος διατροφής και πρόληψης που βασίζεται στον προσωπικό σας γονότυπο. Το πρόγραµµα διατροφής είναι έτσι σχεδιασµένο ώστε να καλύπτει µια πιθανή «γενετική ανεπάρκεια» και να εστιάζει στην πρόληψη ασθενειών, όπως η παχυσαρκία, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο διαβήτης. Το τεστ DNA δεν είναι διαγνωστικό τεστ ούτε αποτελεί θεραπευτικό µέσο. Είναι ένας διατροφογενετικός έλεγχος ο οποίος πρέπει να αξιολογηθεί και να εφαρµοστεί από έναν καταρτισµένο επαγγελµατία υγείας. Τα γονίδια παρέχουν γνώση µόνο για µια τάση κι όχι για µια προκαθορισµένη κατάσταση, καθώς πάντα αλληλεπιδρούν µε το περιβάλλον. Αν λοιπόν, υπάρχει µια γενετική προδιάθεση, πιο σηµαντική ενέργεια είναι η πρόληψη, κάνοντας τις κατάλληλες επιλογές σύµφωνα µε το γενετικό σας προφίλ. Με αυτό τον τρόπο µπορείτε να παραµείνετε υγιείς.


Παρασκευή Μεντζελοπούλου

Ενδοκρινολόγος – ∆ιαβητολόγος/ ∆ιπλωµατούχος American Board of Endocrinology, Diabetes and Metabolism

www.endodiabetes.gr


mediFem Γυναικολογικό – Ενδοκρινολογικό Κέντρο

Info: Κύπρου 61, Γλυφάδα, 16674

Τ: 210 9680883 / F: 210 8948880

www.medifem.gr


Final-DSC_2460

 

IN CATEFORY: BEST CHOICES , HEALTH