Δώρα Σύρμα & Μαρία Αραπάκη: Άρωμα γυναίκας στο Δήμο Αλίμου

Υπάρχει η λαϊκή ρήση που λέει ότι «πίσω από ένα δυναµικό και πετυχηµένο άντρα, κρύβεται µία εξίσου δυναµική και πετυχηµένη γυναίκα». Στην περίπτωση του ∆ηµάρχου Αλίµου, Ανδρέα Κονδύλη, αυτές οι γυναίκες είναι δύο, καθώς η Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθµιας Εκπαίδευσης, Μαρία Αραπάκη και η ∆ώρα Σύρµα, Αντιδήµαρχος Οικονοµικών & Ανάπτυξης και Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης, έχουν αποδείξει από τη µέχρι τώρα πορεία τους στο ∆ήµο και τα έργα τους ότι έχουν όρεξη για δουλειά και θέληση να προσφέρουν όσο πιο πολλά µπορούν στους δηµότες της πόλης τους.

Συνέντευξη στην Κατερίνα Ποθητού


dsc_1815


Δώρα Σύρμα

Πώς πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση; 

Καταρχάς, είμαι επαγγελματίας οικονομολόγος στην υπηρεσία της Πολιτικής Αεροπορίας, καθώς και στην Εποπτική Αρχή της Αεροναυτιλίας, που σημαίνει ότι έκανα πολλά ταξίδια στο εξωτερικό, εκπροσωπούσα τη χώρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και παρόλο που είναι ένα ενδιαφέρον πεδίο δραστηριοποίησης με προοπτικές ανέλιξης, επέλεξα να ενταχτώ στους κόλπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Δήμου Αλίμου με μοναδικό κίνητρο την παρουσία του Δημάρχου, κυρίου Ανδρέα Κονδύλη. Πρόκειται για ένα νέο άνθρωπο με όραμα, στρατηγική και στόχους και θέλησα να ενταχτώ στο πλευρό του, παρέχοντας τις γνώσεις μου ώστε να τον στηρίξω σε αυτό το όμορφο έργο που έχει επιτύχει και όσα θα πετύχει ακόμη στο μέλλον. Και θέλω φυσικά, να τον ευχαριστήσω που μου έδωσε την ευκαιρία να μπω σε αυτό το «δάσος» που λέγεται Τοπική Αυτοδιοίκηση, να το εξερευνήσω και να δώσω ό,τι καλύτερο έχω μέσα μου, για να πετύχουμε τον κεντρικό στόχο: να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο Άλιμο.


Αυτά τα 2,5 χρόνια που έχετε αναλάβει τη θέση Αντιδημάρχου πώς κρίνετε την επιχειρηματικότητα στην περιοχή; 

Μια μεγάλη προσπάθεια, που είναι και προσωπική επιτυχία του κυρίου Κονδύλη, είναι το γεγονός πως η παραλία θα έρθει σύντομα στα χέρια του Δήμου. Μετά από πολλούς αγώνες, αυτό που πέτυχε ο Δήμος, θεωρώ ότι σίγουρα θ’ αποτελέσει κίνητρο ώστε νέοι επιχειρηματίες να δραστηριοποιηθούν στον Άλιμο. Επιπλέον, αυτό που κάνουμε για να στηρίξουμε τις ήδη υπάρχουσες επιχειρήσεις είναι να μειώνουμε τα τέλη κατάληψης δημοσίου χώρου, προσπαθώντας έτσι να διατηρήσουμε τα μαγαζιά και τις αγορές ελκυστικά στο καταναλωτικό κοινό. Τέλος, διοργανώνουμε τις Χριστουγεννιάτικες και τις αποκριάτικες εκδηλώσεις με σκοπό να κρατάμε τους δημότες μας στην περιοχή μας και να τονώσουμε την αγορά και παρόλο που είναι δύσκολες οι εποχές, με βάση τα περσινά στοιχεία, το έργο μας είχε αποτέλεσμα.


Πώς εισπράττετε  την ανταπόκριση του κόσμου;

Σαν παράταξη βλέπουμε καθημερινά την αγάπη και τη στήριξη του κόσμου κυρίως μέσα από την επαφή που έχουμε αναπτύξει με τους δημότες μας. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, τυχαίνει να μη με αναγνωρίζουν και ακούγοντας σε συζητήσεις τους να λένε αυθόρμητα αυτό πως αισθάνονται με γεμίζει ακόμη μεγαλύτερη χαρά και υπερηφάνεια. Σε γενικές γραμμές, υπάρχει ένα πολύ θετικό κλίμα και καλή διάθεση από τους πολίτες και αυτό το βλέπεις και από το πώς χρησιμοποιούν ακόμη και τα όργανα γυμναστικής που έχουμε τοποθετήσει, καθώς και όλες τις δραστηριότητές μας.


Από τη θέση της Προέδρου επιτροπής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ποιο ήταν το πρόγραμμά σας για τα σχολεία του Αλίμου;

Ο Δήμος έχει αναλάβει τη συντήρηση και τη λειτουργία των σχολείων της περιοχής μας και βέβαια και τις υποδομές. Ο πρώτος μας στόχος ήταν όλα τα σχολικά κτήρια να είναι ασφαλή και φυσικά, να πληρούν όλους τους κανόνες υγιεινής. Επιπλέον, έχουμε κάνει και κατασκευές σχετικά με τη σταθερότητα των εγκαταστάσεων. Στη συνέχεια φροντίσαμε και τον εξοπλισμό τους με προηγμένη τεχνολογία, σύγχρονα εργαστήρια και αίθουσες πολιτιστικών δράσεων, προκειμένου να μπορούν τα παιδιά να εκφράζονται και να δημιουργούν σε ένα περιβάλλον που τα γεμίζει με χαρά. Ανάλογες προσπάθειες έχουν γίνει και για το Μουσικό Γυμνάσιο και για τα Επαγγελματικά Λύκεια, όπου θέλουμε να δημιουργήσουμε και ένα νέο τμήμα. Απόδειξη όλων αυτών είναι πως ο Δήμος μας έχει δαπανήσει μέσα στα δύο αυτά χρόνια περίπου 500.000€ για την εκπαίδευση.


Αντιμετωπίσατε εμπόδια ως γυναίκα;

Ναι, υπήρχαν δυσκολίες. Καθώς δεν είμαι μια πολιτικός καριέρας, αντιμετώπισα ορισμένα προβλήματα ως προς το κατά πόσο είμαι ικανή ν’ αναλάβω τη θέση Αντιδημάρχου, ενώ όταν τελικά την ανέλαβα, ένιωσα ότι πολλοί συνάδελφοι με έβλεπαν σαν αιρετή, που σήμερα είναι και αύριο δεν είναι. Με τον καιρό  οι δυσκολίες μειώθηκαν,, όμως ακόμη υπάρχουν. Στην πολιτική, μια γυναίκα δεν αντιμετωπίζεται ισότιμα με έναν άντρα στην ίδια θέση. Αυτό για εμένα αποτέλεσε μια πρόκληση.


Η πολιτική χρειάζεται το γυναικείο φύλο;

Ναι! Έχει ανάγκη από γυναίκες που έχουν επιστημονική και επαγγελματική κατάρτιση. Οι γυναίκες μπορούν να δουλέψουν πιο σκληρά από τους άντρες, μιας και προσπαθούν ταυτόχρονα να γίνουν αποδεκτές.


dsc_1796


Μαρία Αραπάκη


Όταν ξεκινήσατε την καριέρα σας στην ΤοπικήΑυτοδιοίκηση αντιμετωπίσατε εμπόδια;

Υπήρξαν εμπόδια και λόγω φύλου και λόγω ηλικίας. Επειδή ξεκίνησα σε μια μικρή ηλικία, συγκεκριμένα στα εικοσιτέσσερα, αναλαμβάνοντας κάποιες αρμοδιότητες και υποχρεώσεις,  τις  οποίες αν δεν έχεις ασχοληθεί ξανά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορείς να τις γνωρίζεις και μάλιστα χρειάζονταν αρκετή εμπειρία σε διάφορους τομείς, είδα μια επιφύλαξη, ένα φόβο και μια αποστασιοποίηση προς το πρόσωπό μου. Ένιωσα πως βίωνα κυριολεκτικά μια δοκιμασία και έπρεπε ν’ αποδείξω στους άλλους ότι μπορώ να τα καταφέρω. Με τον καιρό βέβαια, εξομαλύνθηκαν όλα αυτά τα θέματα, χωρίς ωστόσο να έχουν εξαλειφθεί εντελώς.


Θεωρείτε πως μια γυναίκα σε μια θέση εξουσίας έχει διαφορετική ματιά απέναντι στις ίδιες καταστάσεις σε σύγκριση με έναν άντρα;

Ναι, βέβαια. Τα δύο φύλα είναι εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους στον τρόπο που αντιλαμβάνονται τα πράγματα. Ο άντρας βλέπει μια κατάσταση σφαιρικά, ενώ η γυναίκα δίνει έμφαση στη λεπτομέρεια, μπορεί δηλαδή να κοιτάξει την εξωτερική εμφάνιση σε κάτι, τη γενικότερη αισθητική του. Με λίγα λόγια, βλέπει τις λεπτομέρειες που μπορούν να κάνουν τη ζωή πιο όμορφη, δίνει βάση σε μικρά πράγματα που όμως, μπορεί να επιφέρουν μεγάλες αλλαγές.


Θα παρακινούσατε μια γυναίκα ν’ ασχοληθεί με την πολιτική;

Πιστεύω πως χρειάζονται οι γυναίκες στην πολιτική, καθώς μπορούν να δώσουν μια διαφορετική πνοή, εννοώντας πως αρκετές φορές είναι απαραίτητο να κοιτάξουμε με μεγαλύτερη ευαισθησία ορισμένα πράγματα. Γενικότερα, θεωρώ ότι το γυναικείο μυαλό έχει τη δυνατότητα να σκέφτεται διάφορες καταστάσεις ταυτοχρόνως και από πολλές διαφορετικές οπτικές γωνίες. Επιπλέον, μια γυναίκα έχει ικανότητες στη διπλωματία, είναι διαλλακτική, πιο ευαίσθητη, έχει νέες ιδέες και γι’ αυτό την κρίνω απαραίτητη παρουσία στο χώρο της πολιτικής.


Τι ήταν αυτό που σας ενέπνευσε να δραστηριοποιηθείτε πολιτικά στο πλευρό του Δημάρχου κυρίου Ανδρέα Κονδύλη;

Καταρχάς, γνώριζα τον αγώνα που έχει κάνει ο κύριος Κονδύλης για το Δήμο, τόσο από τη θέση του δημοτικού συμβούλου όσο και από αυτή του Αντιδημάρχου, έβλεπα το ενδιαφέρον, την αφοσίωση και τον αγώνα που κατέβαλλε για οτιδήποτε είχε αναλάβει, καθώς και πόσο βάση έδινε στη λεπτομέρεια. Πίστευα πως αν εκλεγόταν, ο Άλιμος θα μπορούσε ν’ αλλάξει, όπως και έγινε! Εγώ από την πλευρά μου, επιθυμούσα να τον βοηθήσω όσο μπορώ, ώστε αφενός να εκλεχθεί, αφετέρου να κάνουμε από κοινού ό,τι μπορούμε για τον Άλιμο. Ταυτόχρονα, έβλεπα πως η περιοχή μας είχε μείνει στάσιμη για πολλά χρόνια σε αρκετούς τομείς και χρειαζόταν ανανέωση και περισσότερο ενδιαφέρον για τους πολίτες και βέβαια, γνώριζα πως αν καταφέρναμε να εκλεγούμε η κατάσταση θα άλλαζε ριζικά.


Τι θα λέγατε ότι έχει αλλάξει στον Άλιμο αυτά τα 2,5 χρόνια; 

Έχουν αλλάξει τα πάντα. Οι δημόσιες υπηρεσίες λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό όπως οι ιδιωτικές, με σεβασμό και καλή διάθεση απέναντι στους πολίτες. Έχουν βελτιωθεί εξαιρετικά οι υποδομές του δήμου μας: τα πεζοδρόμια, οι παιδικές χαρές, όλα έχουν αποκτήσει χρώμα! Υπάρχει καθαριότητα και περιποίηση τα οποία είχαμε χρόνια να δούμε στον Άλιμο. Έχουμε εντάξει στο πρόγραμμά μας το φυσικό περιβάλλον, φυτεύοντας δέντρα, παρτέρια, βοτανόκηπους, που έλλειπαν από διάφορες γειτονιές και που έκαναν την περιοχή μας να μη θυμίζει πλέον μια τσιμεντούπολη. Κάνουμε εκδηλώσεις που ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν γίνει, για να δώσουμε χαρά στους πολίτες και βλέπουμε πως έρχονται και από άλλους δήμους σε εμάς.


Πώς λειτουργείτε ως παράταξη από άποψη δομής και ανάληψης καθηκόντων; 

Θα έλεγα πως όλα ξεκινάνε από το Δήμαρχο. Λειτουργεί σαν πραγματικός ηγέτης, μας δείχνει τον τρόπο και όλοι οι υπόλοιποι ακολουθούμε. Και όχι με την έννοια της αυθεντίας, αλλά, ακριβώς επειδή μας εμπνέει σαν προσωπικότητα, έχουμε όλη τη θέληση ν’ ακολουθήσουμε τους ρυθμούς του, τις συμβουλές του, να παλέψουμε με τον τρόπο που βλέπουμε να το κάνει ο ίδιος, μας παροτρύνει δηλαδή με τη στάση του, χωρίς όμως, να μας επισημαίνει τι να κάνουμε. Έχουμε δημιουργήσει μια οικογένεια στο Δήμο και όλοι μας παλεύουμε για την περιοχή μας, για να αναβαθμίσουμε τον τρόπο ζωής μας, ο καθένας μέσα από τη δική του δράση.


Ως Πρόεδρος της επιτροπής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ποιο ήταν το πλάνο των αλλαγών που επιθυμούσατε να φέρετε στα σχολεία και σε ποιους τομείς θέλατε να δώσετε έμφαση;

Καθώς το αντικείμενό μου είναι το κτηριακό και το υλικοτεχνικό κομμάτι, οι αλλαγές αφορούσαν στον εκσυγχρονισμό και τον εξοπλισμό των σχολικών εγκαταστάσεων. Αυτό που θέλαμε να πετύχουμε είναι να συμβάλλουμε στη μόρφωση και την εκπαίδευση των παιδιών και να φέρουμε την ομορφιά στα σχολικά κτήρια που έλειπε. Μπορώ να πω, πως ήταν ένα ακανθώδες ζήτημα, μιας και παραλάβαμε τα σχολεία σε αρκετά κακή κατάσταση. Κοιτάξαμε λοιπόν αρχικά να διορθώσουμε θέματα που αφορούσαν την ασφάλεια των παιδιών και μετέπειτα τα ζητήματα της υγιεινής. Στην συνέχεια ασχοληθήκαμε με τα προβλήματα που είχαν να κάνουν με την εκπαίδευση και τέλος θελήσαμε να κάνουμε καλαίσθητα τα κτήρια, έτσι ώστε να είναι πιο ευχάριστο το περιβάλλον και να μπορέσουν να αγαπήσουν τα παιδιά το σχολείο και κατεπέκταση την μόρφωση. Τα πρώτα κτηριακά θέματα που διορθώθηκαν είχαν να κάνουν με τις υποδομές όπως: επικίνδυνα πατώματα, κουφώματα, μπασκέτες, τζάμια, στέγες που έσταζαν και δεν είχαν μόνωση, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, διαδραστικοί προτζέκτορες ενώ στην συνέχεια έγιναν ελαιοχρωματισμοί και δημιουργήθηκαν βοτανόκηποι για ένα πιο ευχάριστο περιβάλλον. Τέλος, ένας στόχος μας που πραγματοποιείται σιγά σιγά είναι η σταδιακή ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών μας κτηρίων.


Όλες αυτές οι αλλαγές, προσελκύουν τους πολίτες να προτιμήσουν τη δημόσια εκπαίδευση; 

Δεν μπορώ ν’ απαντήσω με σιγουριά, μιας και είναι περίπλοκο αυτό το ζήτημα, ωστόσο αυτό που μπορώ να πω είναι ότι έχω ακούσει από αρκετούς πολίτες να μου λένε ότι μετά τις αλλαγές αυτές η δημόσια εκπαίδευση δεν έχει να ζηλέψει κάτι από την ιδιωτική. Επίσης, έμαθα πως αφότου τοποθετήσαμε τις λάμπες LED στα κτηριακά μας συγκροτήματα, πολλά ιδιωτικά σχολεία έκαναν το ίδιο στα κτήρια τους και αυτό μου έδωσε πάρα πολύ χαρά. Στόχος μας είναι κάθε παιδί στο δήμο μας να έχει ανάλογες ευκαιρίες.


dsc_1857


dsc_1831


IN CATEFORY: FACES