Δούκας Χατζηδούκας: Για εμένα τα παπούτσια είναι έργα τέχνης

Δημιουργικός, με όρεξη για δουλειά και πάντα πρωτοπόρος ο Δούκας Χαζτηδούκας μας μιλάει για την δουλειά του και κρυφές πτυχές της ζωής του.


Η νέα κολεξιόν Φθινόπωρο/Χειμώνας 2013…

Είναι αφιερωμένη στην ομορφιά που είναι άμεσα συνυφασμένη με τη γυναίκα. Το σχήμα των τακουνιών άλλωστε, το αποδεικνύει. Θυμίζει κάτι από τη δεκαετία του ’80, όσον αφορά κυρίως στα χρώματα, ενώ στόχος μου είναι να δημιουργήσω luxury προϊόντα. Για εμένα δεν είναι απλά παπούτσια, αλλά αντικείμενα τέχνης.


Η γυναίκα που τα φοράει…

Επιδιώκω το Lyxury, την πολυτέλεια του προϊόντος, από το τακούνι μέχρι το Packaging, έτσι ώστε να διαφοροποιείται το προϊόν και κατ’επέκταση η γυναίκα που το φοράει. Και πάνω απ’ όλα να προσφέρω άνεση στη γυναίκα που τα φοράει.


Η έμπνευση για τη δημιουργία…

Κάθε φορά που σχεδιάζω ένα παπούτσι δε σκέφτομαι μια συγκεκριμένη γυναίκα, αλλά φαντάζομαι τα πόδια της γυναίκας. Γενικά όμως, επειδή  αντιμετωπίζω το παπούτσι ως αντικείμενο, σκέφτομαι πώς θα ήταν επάνω σε κάποιο έπιπλο, πώς θα ήταν στο χώρο…


Η συνεργασία με την Estee Lauder για το βραχιολάκι για τον καρκίνο του μαστού…

Ένιωσα κολακευμένος όταν μου το πρότειναν πρώτη φορά, γιατί είναι μεγάλο brand παγκοσμίως. Ένιωσα ευθύνη και χαρά, γιατί θα δημιουργούσα κάτι με δύο διαστάσεις, κάτι που ήταν για καλό σκοπό και που θα απευθυνόταν σε περισσότερο κόσμο, συναισθηματικά και οικονομικά.


Το καλύτερο συναίσθημα όταν ολοκληρώνεται μία συλλογή

Ικανοποίηση… Όταν φύγει από το εργοστάσιο και έρχεται σ’ ένα χώρο πιο λουξ, αν μπορούμε να το πούμε έτσι. Το άγχος φεύγει και μένει η ικανοποίηση και η ηρεμία για το τελικό προϊόν. Γιατί η διαδρομή είναι ωραία, αλλά δύσκολη.


Η διάσημη που θέλω να φορέσει τα παπούτσια μου…

Η Αντζελίνα Τζολί, η Lana del Rey, η Ζέτα Μακρυπούλια, η Κατιά Δανδουλάκη…. Δεν έχω εμμονή με κάποιες συγκεκριμένες γυναίκες, αλλά μου αρέσει το αντικειμενικά ωραίο ή μία γυναίκα που είναι fashion icon, όπως η Μαντόνα ή η lady Gaga.


Μια  αυθόρμητη απόφαση που πήρα πρόσφατα…

Το καλοκαίρι φέτος που ήμουν Αστυπάλαια πήγα σ’ ένα μπαρμπέρικο και κουρεύτηκα. Είναι κάτι που δεν έχω ξανακάνει, που έλεγα «πω πω! Πως θα βγω από εκεί;», αλλά τελικά πέρασα πολύ ωραία και για μένα ήταν μία ιδιαίτερη εμπειρία.


Το «καλύτερο» λάθος που έχω κάνει…

Να δουλέψω πολλές Κυριακές και να χαλάσω προσωπικές στιγμές για να κάνω δουλειά, αλλά τελικά μου βγήκε σε καλό.


Η καλύτερη συμβουλή…

Είναι δύο… «Είναι απλά μία κολεξιόν, πάμε στα επόμενα…», μου έμαθε ότι δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε και πάντα πρέπει να κοιτάζουμε το γενικό σύνολο. Και η δεύτερη ότι  «όταν νιώσεις πληρότητα και πεις ότι αυτό που έφτιαξα είναι τέλειο, έχεις αποτύχει», είναι λίγο αντιφατικές, αλλά συνδέονται μεταξύ τους.


Το καλύτερο μέρος για ταξίδι…

Για αναψυχή η Νέα Υόρκη,  για επαγγελματικά η Ιταλία, την οποία σιχαίνομαι και αγαπάω ταυτόχρονα. Είναι δύσκολο να κάνεις τη δουλειά σου όπως θέλεις,αλλά πάντα το αποτέλεσμα σε αποζημειώνει.


Η καλύτερη παιδική ανάμνηση…

Τα Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού στη Χαλκιδική. Το συναίσθημα, ενώ περίμενα τον πατέρα μου κάθε Παρασκευή να έρθει, την ώρα που άκουγα την κόρνα ήταν κάτι μοναδικό. Περίμενα πως και πως ν’ ανοίξει το πορτ παγκάζ και να δω τι μου έχει φέρει και μετά να πάμε στο λούνα πάρκ.


Η επιχειρηματική συνάντηση που με στιγμάτισε…

Με την Evelyn Lauder, την οποία συνάντησα το 2011- λίγο καιρό πριν πεθάνει από καρκίνο- και μαγεύτηκα απ’ το γεγονός ότι από τη μια ήταν μία πανέξυπνη και δραστήρια γυναίκα, ένας κολοσσός στον τομέα της, αλλά από την άλλη ήταν τόσο απλή. Και με το Giuseppe Zanotti, το συναίσθημα που ένιωσα αφού ολοκληρώσαμε την κουβέντα μας ήταν κάτι μοναδικό, που με επηρέασε και με βοήθησε.


*Τα παπούτσια Dukas μπορείτε να τα βρείτε στη First Boutique στη Γλυφάδα, στα Baton Premier στη Θεσσαλονική, στα Eleins στον Πειραιά και στο eshopwww.dukas.gr/shop.