Δρ. Κωστής Προύσκας: «Στον Άκτιο γνωρίζουμε ότι σημασία δεν έχει μόνο το Ζην, αλλά και το Ευ Ζην.»

prouskas_2

Δρ. Κωστής Προύσκας: «Στον Άκτιο γνωρίζουμε ότι σημασία δεν έχει μόνο το Ζην, αλλά και το Ευ Ζην.»

Δρ. Κωστής Προύσκας: Προέδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Συμβούλος στην Άκτιος Α.Ε.


Πότε ξεκίνησε η λειτουργία της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων Άκτιος και πώς έχει εξελιχθεί όλα αυτά τα χρόνια;
Ο Άκτιος ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2007 με αρχική δυναμικότητα 42 κλινών. Αυτή τη στιγμή λειτουργούμε 4 Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων στην Αγία Παρασκευή, στο Μαρούσι και στη Βάρη συνολικής δυναμικότητας 269 κλινών και παρέχουμε εξειδικευμένες υπηρεσίες για την άνοια και τη νόσο Alzheimer. Στελεχώνεται από εξειδικευμένους επιστήμονες και καταρτισμένους επαγγελματίες υγείας. Tα στελέχη μας καταξιώνονται διαρκώς στο αντικείμενό τους και οι μονάδες μας αποτελούν πλαίσιο εκπαίδευσης, πρακτικής άσκησης, απασχόλησης και επίσκεψης νέων επιστημόνων. Αυτό το πρότυπο λειτουργίας παρουσιάζουμε σε ειδικούς επιστήμονες και συναδέλφους από την Ευρώπη, την Βραζιλία, την Τουρκία, την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, οι οποίοι έρχονται για να δουν στη χώρα μας την εφαρμογή του.


Σε τι διαφέρει από όλες τις υπόλοιπες μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων;
Στον Άκτιο γνωρίζουμε ότι σημασία δεν έχει μόνο το Ζην αλλά και το Ευ Ζην. Αυτό που ονομάζουμε ποιότητα ζωής και που είναι τόσο εύκολο να το στερηθούν οι ηλικιωμένοι άνθρωποι. Κύριο μέλημά μας  είναι η διατήρηση του σπιτικού περιβάλλοντος, ενός χώρου που οι φιλοξενούμενοι νιώθουν ασφαλείς και άνετοι σαν στο σπίτι τους, ενώ παράλληλα απολαμβάνουν υπηρεσίες που διασφαλίζουν ποιότητα ζωής ξενοδοχειακού επιπέδου και φροντίδα εξειδικευμένης γηριατρικής μονάδας. Φροντίζουμε μέσω των ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, της δημιουργικής απασχόλησης, των ομάδων Νοητικής Ενδυνάμωσης, των ψυχοθεραπευτικών μας ομάδων, της νοσηλευτικής και ιατρικής μας υπηρεσίας, της ποιότητας της προσφοράς μας, την ανανέωση των εσωτερικών χώρων, αλλά και με την άψογη περιποίηση και συμπεριφορά μας να προασπίσουμε αυτό το δικαίωμα.


Προτείνετε ένα ιδιαίτερο μοντέλο φροντίδας. Θα θέλατε να μας πείτε λίγο πιο συγκεκριμένα τι περιλαμβάνει;
Με συχνές εναλλαγές στη διακόσμηση, πολλές δραστηριότητες και απασχόληση, χρώματα, φως και μουσική, δημιουργούμε χώρους φιλοξενίας που σφύζουν από ζωή. Επιδιώκουμε οι Μονάδες του Άκτιου να έχουν την ατμόσφαιρα και την ενέργεια παιδικού σταθμού, να είναι χώροι ζωής και υγείας και όχι συμβατικά κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων. Αυτό το μοντέλο της εργασίας μας με ασθενείς με άνοια (Aktios Kindergarten Approach) παρουσιάζεται σε συνέδρια και εκπαιδευτικά προγράμματα, τα στελέχη μας καταξιώνονται διαρκώς στο αντικείμενό τους και η μονάδα μας αποτελεί πλαίσιο εκπαίδευσης, πρακτικής άσκησης, απασχόλησης και επίσκεψης νέων επιστημόνων. Το δυναμικό μοντέλο Μονάδας μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στους ηλικιωμένους ενοίκους και στους εργαζόμενους ν’ αναπτύξουν τις δεξιότητές τους, το ομαδικό και συντροφικό πνεύμα, τη δημιουργική έκφραση, την καλύτερη επικοινωνία με τον εαυτό τους, μέσα σ’ ένα περιβάλλον που σέβεται την ιδιαιτερότητα και την ελευθερία έκφρασης του κάθε ατόμου και κατά συνέπεια προάγει την αυτονομία, καταργώντας το ρόλο του «ασθενή» και του «φροντιστή» και την ιδρυματική λογική.


Το 2010, ο Άκτιος έγινε μέλος του Ευρωπαϊκού Ομίλου MD-Nursing. Πόσο σημαντική είναι αυτή η διάκριση για εσάς;
Ο Ευρωπαϊκός Ομίλος MD-Nursing, ειδικεύεται στην ίδρυση και λειτουργία κέντρων φροντίδας ηλικιωμένων και ηλικιωμένων με άνοια. Ο Άκτιος με την ένταξή του στον όμιλο MD- Nursing δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να μεγαλώνει και να γίνεται καλύτερος, γεγονός που το αποδεικνύει μέσα σε αυτά τα χρόνια. Είναι σημαντικό, εν μέσω κρίσης, να υπάρχει διάθεση για επενδύσεις και ανάπτυξη στον τομέα των υπηρεσιών στη χώρα μας. Είναι σημαντικό ότι με αυτή τη συνεργασία διασφαλίζεται ο κοινός στόχος που είναι ο αγώνας για το αυτονόητο: ποιότητα φροντίδας και ποιότητα ζωής γι’ αυτούς που αγαπάμε.


Πολλοί όταν ακούνε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων, φαντάζονται έναν οίκο ευγηρίας με θλιμμένους και παρατημένους ηλικιωμένους. Ποια είναι η δική σας πολιτική ώστε ν’ αλλάξει αυτή η εικόνα που έχει ο πιο πολύ κόσμος;
Πρώτα απ’ όλα, οι Μονάδες του Άκτιου είναι ανοικτές στην κοινότητα. Οργανώνουμε συχνές εκδηλώσεις, σεμινάρια και ομιλίες για τους συγγενείς των ενοίκων μας, ενώ παρέχουμε ελεύθερο επισκεπτήριο! Κατά τη φιλοξενία των ενοίκων στον «Άκτιο» διασφαλίζονται συγκεκριμένοι παράμετροι, όπως η ατομικότητα, η αξιοπρέπεια, η ανεξαρτησία, η επιλογή και η αυτοπραγμάτωση με παράλληλη κάλυψη των βιοψυχοκοινωνικών τους αναγκών. Οι ηλικιωμένοι ένοικοι του Άκτιου, αναλόγως της γνωστικής και λειτουργικής τους ικανότητας, έχουν τη δυνατότητα να βγουν με συνοδεία συγγενών όποτε το θελήσουν ή όποτε παραστεί ανάγκη. Επίσης, ο ψυχοκοινωνικός τομέας της μονάδας διοργανώνει εξόδους για καφέ ή φαγητό με μικρές ομάδες ενοίκων ή μεγαλύτερες εκδρομές που συμμετέχουν όλοι οι ένοικοι. Όπως είπαμε και πριν, στον Άκτιο δεν υπάρχουν συγκεκριμένα ωράρια επισκεπτηρίου, ενώ οι ένοικοι που οι συγγενείς τους λείπουν στο εξωτερικό έχουν τη δυνατότητα επικοινωνίας μέσω skype. Τέλος, ακολουθώντας τη δυναμική προσέγγιση και έχοντας καλύψει τις βασικές και αυτονόητες ανάγκες για νοσηλευτική φροντίδα, ιατρική παρακολούθηση, καλό φαγητό, καθαρό περιβάλλον, ευγένεια, ασφάλεια, προσπαθούμε να παρέμβουμε και να καλύψουμε την ανάγκη για κοινωνικοποίηση, επικοινωνία, έκφραση, την ανάγκη ελέγχου και την ανάγκη για νέα ερεθίσματα. Με τέτοιου είδους παρεμβάσεις, προσπαθούμε οι άνθρωποι που μας εμπιστεύονται να έχουν αισθήματα πληρότητας και ν’ απομακρύνονται από την εικόνα που περιγράφετε.


KTX---AKTIOS


TAGGED IN: ,
  • Recent Posts

  • Categories

  • Meta