Drinking & Tasting Piraeus

Ο Πειραιάς είναι γεµάτος εκπλήξεις σε κάθε του σηµείο! Σας δίνει εξαιρετικές επιλογές για καφέ, φαγητό ή ποτό και σε αυτό το mini αφιέρωµα επικεντρωθήκαµε στις 4 βασικές του περιοχές που συνδυάζουν θάλασσα και ωραίο περιβάλλον για να φάτε, να πιείτε και να διασκεδάσετε!


Από τη Μαρκέλλα Ρεπανέλη


#1 ΤΡΟΥΜΠΑ

Αν υπάρχει µια γειτονιά του Πειραιά που έχει αλλάξει εντελώς φυσιογνωµία, αλλά σέβεται το παρελθόν της, αυτή είναι η Τρούµπα!


Από την εποχή που η Τρούµπα ήταν συνώνυµη της… «αµαρτίας» και των παράνοµων συναλλαγών, έχουν περάσει χρόνια! Πλέον, η θρυλική γειτονιά του Πειραιά που έδωσε τροφή σε πολλές µεγάλες ταινίες, όπως τα «Κόκκινα Φανάρια», άναψε και πάλι τα φώτα της, αλλά αυτή τη φορά µε καθόλου πονηρούς σκοπούς! Αντιθέτως, η Τρούµπα είναι το νέο hot spot της διασκέδασης, όχι µόνο για τους Πειραιώτες, αλλά και για όλους τους Αθηναίους που αναζητούν κάτι διαφορετικό! ∆ιαθέτει µερικά από τα πιο αξιοσηµείωτα µαγαζιά που θα σας κρατήσουν συντροφιά από το πρωί µέχρι αργά το βράδυ! Η περιοχή σφύζει από ζωή τη µέρα, καθώς εκεί στεγάζονται µεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες αλλά και δηµόσιες υπηρεσίες, ενώ το βράδυ µετατρέπεται σε περιοχή ψυχαγωγίας µε πολλά και µοναδικά µαγαζιά που θα σας αλλάξουν τη διάθεση! Μεταξύ των οδών Φίλωνος, Νοταρά και 2ας Μεραρχίας θα βρείτε τις καλύτερες επιλογές για φαγητό, ποτό ή και καφέ, µέρα ή νύχτα και αξίζει να κάνετε τη βόλτα σας και να ζήσετε έστω και νοητά την ιστορία της περιοχής. Κάποια µαγαζιά, µάλιστα, έχουν ονόµατα και αντικείµενα µε σαφή αναφορά στο παρελθόν της Τρούµπας, όπως στο “Troubar” (Φίλωνος) όπου υπάρχουν κόκκινα φώτα στις τουαλέτες, στο ατµοσφαιρικό “Madama” (Φίλωνος και 2ας Μεραρχίας) µια σειρά από βεντάλιες θυµίζει τις διευθύντριες των οίκων ανοχής, στο “Lola’s” (στη 2ας Μεραρχίας που έχει το όνοµα από την ταινία «Λόλα») υπάρχουν stencils από ταινίες µε φόντο την περιοχή. Η ναυαρχίδα των µαγαζιών είναι σίγουρα το “Beluga” στη 2ας Μεραρχίας, το οποίο είναι εµπειρία από µόνο του, είτε πάτε για φαγητό, είτε για καφέ, είτε για ποτό! Από τη στιγµή που θα µπείτε µέσα µέχρι να βγείτε θα ζήσετε στο έπακρο και αξίζει να το δείτε όλες τις στιγµές του 24ώρου, µέρα για καφέ ή νύχτα για κοκτέιλ! Για εσάς που θέλετε ελληνική διασκέδαση, ο «6ος Στόλος», ένα όνοµα χαρακτηριστικό για την Τρούµπα, είναι το µπαρ που ψάχνετε στη Φίλωνος και αυτό. Η νέα άφιξη στην περιοχή είναι το latin bar-restaurant “Che” που σας υπόσχεται βραδιές που θα σας θυµίσουν… Κούβα, µε λατίνικες νοστιµιές σε έναν απίθανο χώρο!


_ALM3076

Beluga


12795131_1688913661388397_3330282794892239083_o

Lola’s


Did you know that?

Η Τρούµπα, όπως διαβάζουµε και στο οµώνυµο site, οφείλει το όνοµά της σε µια µεγάλη τρόµπα νερού που υπήρχε από τη δεκαετία του 1860 στη Λεωφόρο 2ας Μεραρχίας, από την οποία αντλούσαν νερό τα τότε ατµόπλοια του λιµανιού. Η τρόµπα αποµακρύνθηκε, το όνοµα όµως, έµεινε!


15392839_1183339541751996_7165126580052974745_o

Madama


20170427_182724

Che


#2 Πειραϊκη-Φρεαττύδα

Από τις πιο ωραίες προτάσεις για βόλτα µε αυτοκίνητο ή µε τα πόδια οποιαδήποτεστιγµή της µέρας, είναι αυτή της Πειραϊκής. Ξεκινήστε από το Χατζηκυριάκειο και τις  εγκαταστάσεις της Σχολής Ναυτικών ∆οκίµων και φτάστε µέχρι το Πασαλιµάνι!


Οι Πειραιώτες τις Κυριακές µαζεύονται στην Πειραϊκή για ψαροµεζέδες, περατζάδα και πολλοί από αυτούς ακόµη και για γυµναστική, µιας και υπάρχει ένα εκτενές πεζοδρόµιο που ξεκινά από τη Σχολή Ναυτικών ∆οκίµων και βγάζει στο Πασαλιµάνι. Είναι η περίφηµη Ακτή Θεµιστοκλέους. Η διαδροµή αυτή είναι γεµάτη µικρούς κόλπους, όπου ειδικά το καλοκαίρι θα δείτε κόσµο να κάνει ακόµη και µπάνιο, θυµίζοντας παλιές εποχές. Οι υπόλοιποι είναι σίγουρα αραγµένοι σε κάποια από τις πολλές ψαροταβέρνες και ουζερί της Φρεαττύδας! Εκτός από φρέσκο ψάρι, αξίζει να δοκιµάσετε γαρίδες σαγανάκι µε φρέσκια τοµάτα και τυρί φέτα και ζωντανά κυδώνια ή άλλα οστρακοειδή που σερβίρονται µε σκέτο λεµόνι. Επίσης, θα σας τραβήξουν το βλέµµα τα απλωµένα χταπόδια που όταν πέσουν στα κάρβουνα γίνονται εκλεκτός µεζές! Ο «∆ιάσηµος» είναι µία από τις πιο γνωστές ταβέρνες της Πειραϊκής, «Το Αγκυροβόλι του Σωτήρη», το «Θαλασσάκι», η «Ψαρόσκαλα», ο «Τσάκος» και όσο πηγαίνετε θα βρίσκετε συνέχεια µαγαζιά, όπως το πιο µοντέρνο «γεια µας» µε την ωραία θέα και το νεανικό περιβάλλον. Ταβέρνες για ψάρι ή κρέας θα βρείτε και στο Χατζηκυριάκειο, όπως ο «Γιάννης», ο «Γιωργάκης» ή το µοδάτο «Υπερωκεάνειο». Αν σας πάρει το βράδυ, η Πειραϊκή την ώρα του ηλιοβασιλέµατος µοιάζει µαγική και η θέα φτάνει µέχρι τα νησιά της Αίγινας και της Σαλαµίνας, ενώ µπορείτε να δείτε όλη την παραλιακή Αθήνα. Σταθείτε στο µικρό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, κάτω από τον τσιµεντένιο σταυρό, µνηµείο αφιερωµένο στον Άγνωστο Ναύτη και φωτογραφίστε τα βράχια, αλλά και τον ορίζοντα µε τα δεκάδες πλοία που περιµένουν να µπουν στο λιµάνι του Πειραιά. Και αν είστε τυχεροί θα τα ακούσετε να σφυρίζουν συνθηµατικά!


_ALM5779

γεια μας


1

Το Αγκυροβόλι του Σωτήρη


Did you know that?

Καθώς θα κάνετε τη βόλτα σας, ο πρώτος ορµίσκος που θα συναντήσετε ονοµάζεται «Σκαφάκι», ο δεύτερος «του Μπαϊκούτση» και ο τρίτος «Αφροδίτη» ή «Παλάσκα». Ακολουθεί ο όρµος της Φρεαττύδας, ο οποίος οφείλει το όνοµά του σ’ έναν θεσµό του αρχαίου αττικού ∆ικαίου, το «εν Φρεαττοί Φονικό ∆ικαστήριο». Εδώ λειτουργεί και δηµοτική πλαζ όπου έρχονται οι… τολµηροί Πειραιώτες για µπάνιο.


2


3


c889234799e865bbe90cee71f6cd2e53_XL

Ο Διάσημος


#3 Πασαλιμάνι


Σηµείο αναφοράς πολλών τραγουδιών, ταινιών, καθώς και των φιλάθλων του Ολυµπιακού, το Πασαλιµάνι και η Μαρίνα Ζέας είναι ιδανικά για να απολαύσετε έναν καφέ ή φαγητό µε θέα, αλλά και να ψωνίσετε ή να κάνετε την πιο γραφική βόλτα!


Το δεύτερο σε µέγεθος λιµάνι του Πειραιά, είναι γεµάτο αρχαίες… αναµνήσεις, αλλά και πολλές γειτονιές και σηµεία που προσφέρονται για shopping και διασκέδαση, µέρα ή νύχτα. Η Ακτή Μουτσοπούλου, που είναι ο χαρακτηριστικός δρόµος του Πασαλιµανιού, συνδέεται µε τη Γρηγορίου Λαµπράκη που σας βγάζει στο κέντρο του Πειραιά και που έχει µια πληθώρα επώνυµων καταστηµάτων. Το Πασαλιµάνι είναι µια ολοζώντανη περιοχή του Πειραιά, µε υπέροχη θέα προς τον Σαρωνικό και προς τα ιστιοφόρα που δένουν στη µαρίνα Ζέας. Επί της ακτής Μουτσοπούλου, σώζεται η έπαυλη Τζιβανιώτη, γνωστή ως «το σπίτι µε τους φοίνικες», που είναι χαρακτηριστική για το Πασαλιµάνι. Πολύ κοντά στην έπαυλη διατηρούνται ενδιαφέροντα ερείπια από αρχαιοελληνικά νεώρια. Το Πασαλιµάνι προς τα ανατολικά καταλήγει σ’ έναν λόφο, η κορυφή του οποίου έχει διαµορφωθεί ως πλατεία Αλεξάνδρας. Η πλατεία αυτή µαζί µε τα καφέ της και τα εστιατόριά της «κάθονται» πάνω στο επισκευασµένο κοµµάτι των αρχαίων τειχών και προσφέρουν πανοραµική θέα του Πασαλιµανιού. Πιείτε τον καφέ σας στο “Freddo” ή τσιµπήστε κάτι στα «Κατσαρολάκια», στο µοντέρνο “Gazi College” ή στο “Collection Barbeque”. Και αν θέλετε να ανηφορίσετε από τη Σωτήρος ∆ιός προς το κέντρο του Πειραιά, τότε πρέπει να πάτε στο “The Darling Bar” στη ∆ραγάτση, για φαγητό ή ποτό.


Πισίνα

Πισίνα


Casca

Casca


Η µαρίνα Ζέας

Συνέχεια του Πασαλιµανιού, στα δυτικά, είναι η µαρίνα Ζέας, η οποία κατασκευάστηκε από τον Οργανισµό Λιµένος Πειραιώς το 1955. Η µαρίνα φιλοξενεί, εκτός από τα πολυτελή γιοτ, πολλά και υπέροχα µαγαζιά για καφέ, φαγητό και ποτό και ειδικά τις ηλιόλουστες µέρες γίνεται… χαµός από κόσµο! Η ιστορική «Πισίνα» εξακολουθεί να είναι σηµείο αναφοράς µαζί µε νέα µαγαζιά, όπως η µοντέρνα “Casca”, ενώ για βράδυ το “The Rockfellas Bar”, το “Birra Birra” ή το “Escobar” συγκεντρώνουν αρκετό κόσµο. Κάντε τη βόλτα σας θαυµάζοντας τα σκάφη, πιείτε τον καφέ σας σε κάποιο από τα µαγαζιά της µαρίνας και ανηφορίστε τη Λεωφόρο Φρεαττύδος για να φάτε στο «∆υόσµο» ή-αν αντέχετε την ουρά- για ένα καλό µπέργκερ στο «Μπαρ Μπεε Κιου».


Did you know that?

Στην αρχαιότητα το Πασαλιµάνι ονοµαζόταν «λιµήν Ζέας» και φιλοξενούσε το σύµβολο της κυριαρχίας της Αθηναϊκής Πολιτείας, τον ονοµαστό στόλο της. Το όνοµα «Πασαλιµάνι» καθιερώθηκε διότι επί Τουρκοκρατίας οι πασάδες των Αθηνών κατέβαιναν εδώ για µπάνιο µαζί µε τα χαρέµια τους. Σήµερα υπάρχουν διάσπαρτα ευρήµατα από το αρχαίο λιµάνι σε πολλά σηµεία του Πασαλιµανιού, ενώ διασώζεται και το αρχαίο θέατρο της Ζέας.


Gazi college

Gazi college


gazi-2222222222222222222222222222222222


gazi9


#4 Μικρολίμανο


Μέρος της γραφικής Καστέλλας, το Μικρολίµανο, είναι ένα από τα ωραιότερα σηµεία του Πειραιά µε πολλές επιλογές, όσον αφορά το φαγητό και τη διασκέδαση. Έχει περάσει από διάφορες εποχές δόξας, αλλά πάντα παρέµεινε ένας κλασικός προορισµός ψαροφαγίας για τους Πειραιώτες και τους επισκέπτες, µε αντίτιµο λίγο πιο υψηλό, βέβαια, σε σχέση µε τις ψαροταβέρνες της Φρεαττύδας. Ο χαρακτηριστικός κλειστός όρµος περιβάλλεται αµφιθεατρικά από σπίτια, πολλά από τα οποία είναι κλασικά αριστουργήµατα. Το χαρακτηριστικό του Μικρολίµανου είναι τα αγκυροβοληµένα σκάφη και οι ψαρόβαρκες που αργολικνίζονται, αλλά και τα εστιατόρια και τα καφέ που είναι χτισµένα δίπλα στο κύµα. Η κίνηση δεν σταµατά έως αργά το βράδυ, καθώς δεκάδες άνθρωποι απολαµβάνουν τη βόλτα τους ή το φαγητό και το ποτό τους µε θέα στη θάλασσα.  


Στο Μικρολίµανο υπάρχουν µαγαζιά πολύ χαρακτηριστικά εδώ και χρόνια που κρατούν σταθερή τη ροή κόσµου προς αυτά, αλλά και νέες αφίξεις που ήρθαν για να επιβεβαιώσουν την αξία του. Για παράδειγµα όλοι ξέρουν ότι η «Φράουλα» είναι το πιο γνωστό µαγαζί για καλή κρέπα (και όχι µόνο!) ή καφέ στη Ναυάρχου Βότση όπως όλοι γνωρίζουν ότι ο «Ιστιοπλοϊκός» είναι ένα µέρος που συγκεντρώνεται πάντα νεολαία για να πιει καφέ ακούγοντας δυνατά µουσική. Εξίσου γνωστός προορισµός για φαγητό είναι ο «Βόσπορος» στην Ακτή Κουµουνδούρου για όσους δεν αγαπούν το ψάρι αλλά το κρέας και ειδικά τις πολίτικες νοστιµιές, όπως το κεµπάπ ή το γιαουρτλού, πάντα µε θέα τη θάλασσα!


Βόσπορος

Βόσπορος


Από τις πιο σηµαντικές «αφίξεις» στο Μικρολίµανο ήταν αυτή του “Varoulko Seaside”. Ο Λευτέρης Λαζάρου, σεφ ειδικευµένος στο ψάρι και πολλάκις βραβευµένος µε αστέρια Μισελέν, µετέφερε το εστιατόριό του από το κέντρο της Αθήνας δίπλα στη θάλασσα για να το ταιριάξει µε το µενού του, σε µια κίνηση που αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον για το Μικρολίµανο, ανεβάζοντας τον πήχη. Εξίσου γνωστή ψαροταβέρνα είναι ο «Παπαϊωάννου», ενώ αν είστε φαν των κρεατικών και των κρεατοµεζέδων υπάρχει η «Παράγκα» αλλά και το κεµπαµπτζίδικο «Το γνήσιον», που θα σας προσφέρουν το ύφος µοντέρνου ταβερνείου, όλα στην Ακτή Κουµουνδούρου.


Φράουλα

Φράουλα


Varoulko Seaside

Varoulko Seaside


Did you know that?

Το Μικρολίµανο έχει αλλάξει πολλές ονοµασίες. Ξεκίνησε στην αρχαιότητα ως «λιµάνι της Μουνιχίας». Κατά την τουρκοκρατία επικράτησε το όνοµα «Τουρκολίµανο» επειδή επιτρεπόταν η προσάραξη αποκλειστικά τουρκικών πλοίων. Μια άλλη θεωρία λέει ότι η περιοχή ονοµάστηκε «Τουρκολίµανο» από τον Πασά του Πειραιά, που σύµφωνα µε την παράδοση είχε παραχωρήσει το λιµάνι στο χαρέµι του. Το µικρό φυσικό λιµάνι κάτω από το λόφο της Καστέλλας ήταν αποµονωµένο και οι όµορφες κοπέλες του χαρεµιού, µπορούσαν να κάνουν το µπάνιο τους µακριά από τα αδιάκριτα βλέµµατα. Μετά την απελευθέρωση από του Οθωµανούς, το Μικρολίµανο άλλαξε πάλι όνοµα, για ευνόητους λόγους και ονοµάστηκε λιµένας «Κουµουνδούρου» από τoν πολιτικό και µετέπειτα πρωθυπουργό Αλέξανδρο Κουµουνδούρο. Το 1925 ειδική επιτροπή επανέφερε επίσηµα την ονοµασία «Μουνιχία», η οποία διατηρήθηκε µέχρι το 1967, οπότε το όνοµα «Μικρολίµανο» επικράτησε µέχρι και σήµερα.


IN CATEFORY: PEIRAIAS