Έλενα Ράπτη: «Το νέο έτος εύχομαι να δω πιο πολλά χαμογελαστά πρόσωπα»


Αποτελείτε ιδρυτικό μέλος της Κοινωνικής Οργάνωσης «Αγάπη». Εν όψει των εορτών, έχετε προγραμματίσει κάποιες δράσεις;
Είναι κάτι που κάνουμε κάθε χρόνο, από την πρώτη μέρα ίδρυσης της Κοινωνικής μας Οργάνωσης. Χάρη στην ακούραστη προσπάθεια των εθελοντών μας αλλά και στη μεγάλη ευαισθησία πολλών ιδιωτών, καταφέρνουμε να συγκεντρώσουμε τρόφιμα, παιχνίδια και είδη πρώτης ανάγκης και να τα προσφέρουμε με αίσθημα αλληλεγγύης σε δεκάδες άπορες οικογένειες της πόλης μας. Συνεργαζόμαστε στενά και με τις Ιερές Μητροπόλεις της ευρύτερης περιοχής και αισθάνομαι την ανάγκη να πω σε όλους δημόσια πως η εκκλησία επιτελεί ένα τεράστιο έργο στήριξης της κοινωνίας μας.


Κάθε χρόνο κατά την περίοδο των εορτών αυξάνεται το αίσθημα της κοινωνικής αλληλεγγύης και της προσφοράς. Τι πιστεύετε ότι θα μπορούσε να γίνει, έτσι ώστε η φιλανθρωπία να μην περιορίζεται μόνο στις γιορτές;
Πιστεύω πως ο εθελοντισμός ταιριάζει στην ευαίσθητη φύση του Έλληνα. Είναι συνδεδεμένος με τις αρετές, τον πολιτισμό και την ιστορία του λαού μας. Οι Έλληνες έχουν δείξει συχνά, έμπρακτα και με μαζικό τρόπο τη συμπαράστασή τους σε ανθρώπινες τραγωδίες, σε κοινωνικές ανάγκες, σε κρίσεις, σε κάθε δύσκολη στιγμή πως είναι παρόντες με προσφορά και έργο. Υπάρχει λοιπόν η μαγιά για να φτιάξουμε μια κοινωνία εθελοντισμού ως αντίβαρο στη σημερινή κρίση. Και αν το πετύχουμε, θα είναι ένα μόνιμο κέρδος. Αυτό που χρειάζεται είναι να κάνουμε τον εθελοντισμό τρόπο ζωής.


Στο έτος που αφήνουμε πίσω, ως πολιτικός, ποια θεωρείτε πώς είναι τα βήματα που κάναμε ως χώρα προς την ανάπτυξη;
Καταρχάς πιστεύω πως απομακρυνθήκαμε πολλά βήματα μακριά από το ενδεχόμενο μιας χρεοκοπίας και τις τραγικές της συνέπειες που γνώρισαν άλλοι λαοί. Μείναμε μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας και διατηρήσαμε το δικαίωμα να διεκδικήσουμε την ανάπτυξη, η οποία σταδιακά επιστρέφει με μικρή αλλά σταθερή μείωση των ανέργων, με πλεονάσματα στον προϋπολογισμό μας, με ξένες εταιρείες που πλέον συζητούν την παρουσία τους στην Ελλάδα, με τους ανθρώπους του εμπορίου που παίρνουν ανάσα με τις νέες ρυθμίσεις και αποκτούν δικαίωμα σε μια καλύτερη μέρα. Χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά. Για μικρότερους φόρους. Για κίνητρα στις επενδύσεις. Για να μη χάσου- με όσα κερδίσαμε. Για να συμμετέχουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας σε μια προσπάθεια να γίνει η ανάπτυξη καθημερινή είδηση στην Ελλάδα.


Πώς είναι για εσάς τα ιδανικά Χριστούγεννα;
Οι γιορτές είναι μέρες για την οικογένεια και ευκαιρία να βρεθεί κάποιος πάλι με τον εαυτό του, με τους φίλους του, με όλα αυτά που μας στερεί η απαιτητική καθημερινότητα.


Τι είναι αυτό που σας μαγεύει στη Θεσσαλονίκη τα Χριστούγεννα;
Δεν χρειάζεται να είναι Χριστούγεννα για να είναι η Θεσσαλονίκη μαγική πόλη. Είναι κάθε στιγμή. Απλά οι γιορτές τής δίνουν ένα ακόμη χρώμα. Γιορτάζει η πόλη, κόσμος στους δρόμους, φίλοι και γνωστοί παντού, όλοι μια παρέα.


Ως πολιτικός και ως άνθρωπος ποια είναι η ευχή σας για το νέο έτος;
Να είναι πιο αισιόδοξες οι ειδήσεις για τη χώρα μας και για κάθε πολίτη ξεχωριστά, πιο χαρούμενοι οι άνθρωποι, πιο χαμογελαστά τα πρόσωπα.


Τι εύχεστε να έρθει στη δική σας ζωή το 2015;
Εύχομαι αυτό που εύχομαι για όλους. Γιατί τόσα χρόνια και όσα ακόμη κι αν περάσουν, ο κόσμος είναι κομμάτι της ζωής μου. Αν η ζωή είναι όμορφη γι’ αυτόν είναι και για μένα. Κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται καλά όταν ο διπλανός του δεν είναι.


Ποια είναι τα πιο όμορφα Χριστούγεννα που θυμάστε;
Τα Χριστούγεννα είναι όμορφα γιατί γεννήθηκε ο Χριστός. Ούτε για τα φώτα. Ούτε για τα δώρα. Ούτε για τα καλέσματα. Θυμάμαι η μέρα εκείνη να έχει πάντα.


 

Συνέντευξη στην Κατερίνα Κωνσταντοπούλου, Φωτογράφος: Βάνιας Ξύδας


 

IN CATEFORY: COVERS