Από τις καμπάνιες για Dior, Donna Karan και Michael Kors, περνά πίσω από το φακό σε ρόλο πλέον φωτογράφου και υπόσχεται να βοηθήσει τους νέους που ξεκινούν τώρα στο χώρο.

Πόσο δύσκολο είναι για ένα μοντέλο από την Ελλάδα να κάνει συνεργασίες με τέτοιους οίκους;
Για εμένα ήταν εύκολη η αρχή και μετά δυσκόλεψε. Πολλοί έρχονταν στον χώρο και λίγοι έμεναν, έτσι δυσκολεύτηκα όταν αποφάσισα να μείνω. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και συνεχής. Ο σωματότυπος της Ελληνίδας και τα σκούρα χαρακτηριστικά δεν την κάνουν πρώτη στις προτιμήσεις. Η μέση Ελληνίδα δεν πληροί τις προϋποθέσεις του εξωτερικού και στους μεγάλους οίκους είναι ακόμα πιο αυστηρά τα κριτήρια, θέλει και τύχη. Δεν πέτυχα κάτι τόσο σημαντικό στις πασαρέλες, ήμουν πιο καλή στις φωτογραφήσεις. Δεν ήμουν στα πρότυπα που έψαχνε η μόδα, απλά είχα πολύ υπομονή και επιμονή.


Σε τι υστερεί η χώρας μας έναντι των ξένων χωρών;
Εκτός από τα γονίδια, η Ελλάδα υστερεί και σε άλλα. Δύσκολα θα βρεις καλό μάνατζερ στην Ελλάδα και τα περιοδικά μόδας εδώ, δε δουλεύουν με Ελληνίδες. Έτσι, οι ξένες φεύγουν με εφόδια, ενώ η Ελληνίδα θα πάει στο εξωτερικό χωρίς αυτά. Η μόδα της Ελλάδας κατευθύνεται από λάθος μυαλά και δεν υπάρχει σημαντική βιομηχανία.


Τι πρέπει να διαθέτει ένα μοντέλο για να πετύχει;
Το σημαντικότερο είναι ο επαγγελματισμός. Κανένας δεν ανέχεται απρεπή συμπεριφορά και θέλουν αφοσίωση. Όσες πάνε σκεπτόμενες ότι μόλις φτάσουν στις διεθνείς αγορές θα ζούνε σαν top models, βρίσκονται προ εκπλήξεως και πολλές τα παρατάνε. Μέχρι να χτίσεις καριέρα θα πληρώνεσαι λίγο, θα τρέχεις πολύ, θα ζεις με πολλές άλλες κοπέλες σε σπίτια που δεν θυμίζουν το Lifestyle των περιοδικών, θα σε απορρίπτουν ή θα σε μειώνουν, γιατί πολύ απλά δεν σε χρειάζονται. Η πορεία στο χώρο θυμίζει πυραμίδα, πολλές ξεκινάνε λίγες μένουν. Αλλά αν τελικά καταφέρεις κάτι, μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή. Ο χρόνος όμως, είναι λίγος και δεν υπάρχει πολύ ελαστικότητα για λάθη.


Ποιες είναι οι μεγαλύτερες δυσκολίες του επαγγέλματος;
Η πίεση για την τελειότητα. Αντηχούσε συνέχεια στο μυαλό μου η φράση «δεν είσαι συνηθισμένος άνθρωπος. Πρέπει να είσαι τέλεια». Και όταν λέω τέλεια εννοώ τις ιδανικές αναλογίες. Έκανα κάθε μέρα γυμναστική και δίαιτα, με έβγαζαν φωτογραφία και πάλι μου έλεγαν «Αυτό εδώ το κομμάτι δεν είναι τέλειο. Να το κάνεις τέλειο και να ξανάρθεις». Επιπλέον, υπάρχει συνεχής μετακίνηση, η βαλίτσα είναι το σπίτι σου. Όμως , η μεγαλύτερη δυσκολία είναι το να διατηρήσεις την επαφή σου με την πραγματικότητα, εάν αρχίσεις να τα πηγαίνεις καλά. Πρέπει μέσα στον πλασματικό κόσμο και το lifestyle να καταλάβεις τι είναι δικό σου και τι δανεικό. Να παραμείνεις προσγειωμένη για να μην χάσεις την ταυτότητά σου και τις αξίες σου.


Πώς αντιμετωπίσατε την πίεση για το ιδανικό βάρος και τι θα συμβουλεύατε τα νέα κορίτσια που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα;
Σωστή διατροφή και άσκηση. Όμως και πάλι η ζωή μου δεν ήταν φυσιολογική. Κάποιες φορές απέρριπτα δείπνα γιατί ζητούσαν να χάσω γρήγορα κιλά. Όταν αποτύγχανα, γυρνούσα Ελλάδα και άρχιζα εντατική γυμναστική και δίαιτα με το φόβο ότι θα χάσω τη σεζόν ή θα ακυρωθεί το συμβόλαιο. Θα συμβούλευα τα κορίτσια να έχουν τη διατροφή και την άσκηση ενός μοντέλου ως τρόπο ζωής, όχι μόνο κατά διαστήματα. Να ενημερωθούν για το τι πρέπει να κάνουν και απλά να το ακολουθήσουν πιστεύοντας πάντα στον εαυτό τους και κατανοώντας ότι είναι απλά μία δουλειά.


Κάτι που θέλετε ακόμα να κατακτήσετε;
Στο μόντελινγκ κατέκτησα πολύ περισσότερα από όσο νόμιζα όταν ξεκίναγα και είμαι ευγνώμων για ό, τι έκανα. Πρέπει να ξέρεις που να σταματάς όσο έχεις ακόμα την επιλογή. Όπως λένε και οι Άγγλοι, πρέπει να φεύγεις πάντα πριν το πάρτι τελειώσει.


Ασχολείστε με τη φωτογραφία. Το μόντελινγκ σας έχει βοηθήσει ή μήπως κάποιοι θα αμφισβητήσουν τη νέα σας ιδιότητα επειδή σας γνωρίζουν ως μοντέλο;
Το μόντελινγκ σαφώς έδωσε γνώσεις κυρίως όμως, έδωσε γνωριμίες με καλούς δασκάλους. Δεν δηλώνω επαγγελματίας φωτογράφος. Μου αρέσει η ιδέα να το κρατώ ως πάθος και να είμαι ελέυθερη να το εξερευνήσω, χωρίς πίεση. Προς το παρόν, βοηθάω κορίτσια και αγόρια που ακολουθούν τα όνειρά τους εδώ ή έξω, να εμπλουτίσουν το βιογραφικό τους, γιατί γνωρίζω πόσο δύσκολο είναι. Στο μέλλον θα με ενδιέφερε η καλλιτεχνική φωτογραφία. Εάν θα με αμφισβητήσουν… είναι δυνατόν να ξεκινάς κάτι και να μην το αμφισβητήσουν. Δεν με αφορούσαν ποτέ οι γνώμες των άλλων.


Το μέλλον σας τι ονειρεύεστε ότι θα περιλαμβάνει;
Το μέλλον μου θα περιλαμβάνει πάντα δημιουργία σε ό,τι με κάνει ευτυχισμένη. Πιστεύω στην άποψη του Αϊνστάιν: δεν χρειάζεται να ανησυχείς για το μέλλον, έρχεται πάντα τόσο γρήγορα.IN CATEFORY: FACES