Ελληνικό: Το Μαϊάμι της Ελλάδας 

6.200 στρέμματα, ένα εγκαταλελειμμένο πρώην αεροδρόμιο, μια πρόταση δισεκατομμυρίων και ένα έργο που θα οδηγήσει την Αθήνα σε μια νέα εποχή… Ο κύβος ερρίφθη για το Ελληνικό και όλοι αναμένουν να δούνε τις εξελίξεις, αλλά και τα πρώτα δείγματα του μεγαλύτερου ιδιωτικού έργου στην Ευρώπη, το 2017.

Από την Κατερίνα Κωνσταντοπούλου


«Μια νέα εποχή για την Ελλάδα - Ένας νέος τρόπος να ζεις» είναι το motto που «ακολουθεί» το μεγάλο έργο ανάπλασης του Ελληνικού… Διότι το μεγαλύτερο ιδιωτικό κατασκευαστικό έργο στην Ευρώπη υπόσχεται, όχι μόνο ν’ αλλάξει ριζικά την ευρύτερη περιοχή, αλλά και να δώσει στην Αθήνα και στην Ελλάδα μια αίγλη που βρίσκει κανείς μόνο σε ευρωπαϊκές κοσμοπολίτικες πόλεις. Κάποιοι μιλούν για ένα «νέο» Μονακό. Ο χρόνος θα το δείξει, καθώς πρόκειται για ένα έργο το οποίο θα κατασκευάζεται σταδιακά και το τελευταίο λιθαράκι υπολογίζεται ότι θα μπει σε 20 χρόνια από τώρα. Πάντως, οι πρώτες μπουλντόζες θα μπουν στο Ελληνικό το 2015 και ένα νέο και αισιόδοξο μέλλον θα διαγραφεί για την Ελλάδα. Σύμφωνα με τους επίσημους υπολογισμούς της ανάδοχης εταιρείας, την πρώτη πενταετία θα ολοκληρωθεί το πάρκο, ενώ σε βάθος μιας δεκαπενταετίας θα παραδοθούν σε 30.000 κατοίκους 5.000 σπίτια, πραγματικά αρχιτεκτονικά στολίδια και εξοπλισμένα με την τελευταία λέξης της τεχνολογίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το 2017 θα είναι ένα κομμάτι του έργου έτοιμο και ανοιχτό στο κοινό. Πέρα από τα υπέρογκα ποσά, τις διαμάχες που αναμφίβολα θα ξεκινήσουν ή έχουν ήδη ξεκινήσει, τα εμπόδια που όπως είναι λογικό θα βγουν στην πορεία, η ανάπλαση του Ελληνικού θα προσφέρει στους ανθρώπους, στην περιοχή, στην πόλη, αυτά που είχαν ανάγκη… πάρκα για βόλτες, ποδηλασία, χαλάρωση, καθαρή παραλία δίπλα στην πόλη, μαγαζιά, ξενοδοχεία, εστιατόρια, αθλητικές εγκαταστάσεις για διάφορα σπορ, παιδικές χαρές, νεροτσουλήθρες. Η παραλιακή θα γίνει σημείο αναφοράς για ολόκληρη την Αττική, αλλά και πόλος έλξης για τουρίστες. Γλυφάδα, Αργυρούπολη, Ελληνικό και Άλιμος θ’ αλλάξουν όψη, θ’ αναβαθμιστούν και θ’ αποκτήσουν την αίγλη που τους αξίζει.


Αθήνα, μια σύγχρονη διεθνής πρωτεύουσα Βλέποντας κανείς τα σχέδια και τις φωτογραφίες από την «εξέλιξη» της περιοχής δεν μπορεί παρά μόνο να μείνει με το στόμα ανοιχτό, αφού τα αρχιτεκτονικά σχέδια και οι προσβλέψεις του διασήμου Norman Foster και του αρχιτεκτονικού του γραφείου Foster + Partners υπόσχονται να δώσουν στην ευρύτερη περιοχή και κατ’ επέκταση στην πόλη της Αθήνας, έναν αέρα ευρωπαϊκό που θα προσελκύσει τουρισμό, επενδύσεις, αλλά και θα βελτιώσει σε πολλά επίπεδα την καθημερινότητα των κατοίκων της. Το masterplan περιλαμβάνει κτίρια- τοπόσημα με ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στοιχεία, το πάρκο που θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα στον κόσμο συνολικής επιφάνειας 2 εκατ. τ.μ., που θα περιλαμβάνει υψηλού επιπέδου αθλητικές εγκαταστάσεις, καθώς επίσης και ένα από τα μεγαλύτερα ενυδρεία στην Ευρώπη, συγκροτήματα κατοικιών μπροστά σε λίμνες, υπερσύγχρονη μαρίνα, εσωτερικό δίκτυο κυκλοφορίας, χώροι εστιάσεων και πολιτισμού, ποδηλατοδρόμοι. Κεντρικό ρόλο θα έχει και το γνωστό κτίριο Σααρίνεν, το κεντρικό κτίριο του πρώην αερολιμένα Αθηνών, το οποίο κτίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’50 και ανήκει στα τελευταία έργα του Φινλανδού Eero Saarinen, ενός επίσης κορυφαίου αρχιτέκτονα της εποχής. Επιπλέον, θα υπάρξει και αξιοποίηση της παραλίας σε μήκος 1 χλμ., η οποία θα είναι ανοικτή στο κοινό, ενώ η μαρίνα του Αγίου Κοσμά θα μεταμορφωθεί σε μια από τις πιο σύγχρονες μαρίνες πανευρωπαϊκά. Η οικιστική ανάπτυξη θα είναι κατά κύριο λόγο χαμηλή και θα περιβάλλεται από εσωτερικές λίμνες και χώρους πρασίνου.


Ένα έργο με τεράστιες προοπτικές

Η ανάπλαση του Ελληνικού θ’ αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα, ίσως το μεγαλύτερο ιδιωτικό έργο ανάπλασης στην Ευρώπη, καθώς σύμφωνα με τις πρώτες επίσημες ανακοινώσεις πρόκειται να γίνουν επενδύσεις ύψους 7 δισ. Ευρώ, ενώ θα δημιουργηθεί ένα από τα μεγαλύτερα ανοικτά πάρκα στην Ευρώπη, έκτασης 2 εκατ. τ.μ. Η ανάπλαση της μαρίνας, αλλά και η αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου που θα περιλαμβάνει υψηλού κατασκευαστικού και αρχιτεκτονικού επιπέδου τουριστικές εγκαταστάσεις, έχουν ως στόχο να προσελκύσει 1.000.000 επιπλέον τουρίστες στην Αθήνα. Φυσικά, το μεγάλο αυτό έργο έχει ως άμεσες συνέπειες τη δημιουργία δεκάδων χιλιάδων άμεσων θέσεων εργασίας και την αξιοποίηση του παραγωγικού δυναμικού της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με την Lamda Development, θα δημιουργηθούν περίπου 10.000 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο της επένδυσης στο Ελληνικό, ενώ με την ολοκλήρωση των έργων θα δημιουργηθούν 50.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Σκοπός των ανάδοχων του έργου είναι η δημιουργία μίας νέας περιοχής που δε θα λειτουργήσει σε βάρος των γειτονικών περιοχών, μειώνοντας τη ζήτηση, αλλά αντίθετα θα τις αναβαθμίσει και θα δώσει προστιθέμενη αξία.


Ποιοι είναι οι υπόλοιποι συγχρηματοδότες;

Η Lamda Development, μέλος του Ομίλου Λάτση, θα έχει το ρόλο του management και την ευθύνη της ανάπτυξης για την όλη επένδυση. Όμως, η προσφορά της στηρίζεται και από άλλους μεγάλους χρηματοδότες από το Global Investment Group, που απαρτίζεται από την εταιρεία Al Maabar από το Abu Dhabi, από τον κινεζικό όμιλο Fosun Group, καθώς και από ευρωπαϊκά κεφάλαια. Η Αl Maabar η οποία έχει ως έδρα το Abu Dhabi, είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες real estate μεικτής χρήσης στην ευρύτερη περιοχή της Mέσης Aνατολής και της Βορείου Αφρικής και αποτελεί θυγατρική εταιρεία της Mubadala Development. Η Fosun Group, με έδρα τη Σαγκάη, είναι ένας από τους μεγαλύτερους πολυεθνικούς ομίλους της Kίνας και δραστηριοποιείται στους τομείς της βιομηχανίας, των επενδύσεων, της διαχείρισης περιουσίας και των ασφαλειών.

EXTRA TIP

To ακίνητο που θα κατασκευαστεί στο σύνολό του θα έχει 3 φορές μέγεθος από αυτό του Μονακό, περισσότερο από δύο φορές το μέγεθος του Hyde Park στο Λονδίνο και σχεδόν δύο φορές το μέγεθος του Central Park στη Νέα Υόρκη. (box) Ποια είναι η Lamda Development;

Η LAMDA Development είναι μέλος του Ομίλου Λάτση και διατηρεί στρατηγικές συμμαχίες με διεθνείς και ελληνικές εταιρείες. Εισηγμένη στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, είναι εταιρεία συμμετοχών και δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη, επένδυση και διαχείριση ακινήτων στην Ελλάδα και στη Νοτιανατολική Ευρώπη. H εταιρεία διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στον κλάδο των μεγάλων εμπορικών και ψυχαγωγικών κέντρων στην Ελλάδα και έχει διαφοροποιηθεί με επιτυχία σε οικιστικές αναπτύξεις και αναπτύξεις γραφείων τόσο στην Ελλάδα όσο και σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Στις αναπτύξεις της LAMDA Development περιλαμβάνονται τρία εμπορικά και ψυχαγωγικά κέντρα (Τhe Mall Athens και Golden Hall στην Αθήνα και Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη) με διαθέσιμο προς χρήση χώρο 147.000 τ.μ., οικιστικά συγκροτήματα στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, συγκροτήματα γραφείων και η Μαρίνα Φλοίσβου στο Φάληρο.


Στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού θα  δημιουργηθούν:

-Πλήθος αθλητικών εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων -Δεκάδες χώροι οι οποίοι θα φιλοξενούν πολιτιστικές δράσεις – Μουσειακοί χώροι και ενυδρείο – 150 παιδικές χαρές διαθέσιμες για οικογένειες και παιδιά – 50 χλμ ποδηλατοδρόμων και 50 χλμ πεζοδρόμων -Δημόσια παραλία η οποία θα είναι ελεύθερη για όλους -Πλήθος κοινόχρηστων χώρων με εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας

IN CATEFORY: BEST CHOICES , CULTURE