Εμβόλιο Bexsezo για τη Μηνιγγίτιδα Β: Πρέπει να το κάνουμε στα παιδιά μας;

Όλοι γνωρίζουμε την προστασία που μας χαρίζουν τα εμβόλια, όμως τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένα κύμα αντιδράσεων σε αυτά. Ο παιδίατρος Βαγγέλης Κάνταρος μας εξηγεί όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για το εμβόλιο, γιατί είναι σημαντικό, ποια είναι τα συμπτώματα και πως μπορεί να μεταδωθεί  η μηνιγγίτιδα Β.


Τι ακριβώς είναι;
Το εμβόλιο Bexsezo ανακαλύφθηκε με μια πρωτοποριακή μέθοδο προ 20ετίας στην Αμερική. Στη χώρα μας το Μάρτιο του 2014 ενώ στην Ευρώπη και την Αμερική υπήρχε ήδη από τον Ιανουάριο του 2013. Δυστυχώς, δεν γράφεται στα ταμεία – πλην της Αγγλίας – και πληρώνεται από τους γονείς με κόστος που φτάνει τα 105 ευρώ. Έχει 2-3 δόσεις ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και μπορεί να γίνει από 2 μηνών έως 22 ετών. Δύναται να χορηγηθεί μαζί με άλλα εμβόλια και προφυλάσσει τα παιδιά από τον μηνιγγιτιδόκοκκο τύπου Β. Το μικρόβιο της ασθένειας είναι θανατηφόρο καθώς 1 στα 10 παιδιά που θα νοσήσουν, καταλήγουν ή μπορεί να υποστούν μόνιμες βλάβες στο κεντρικό νευρικό σύστημα, συνήθως κινητικές.


 

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της μηνιγγίτιδας Β;
Το μικρόβιο μεταδίδεται με το φτέρνισμα ή με το βήχα, συνήθως σε κλειστούς χώρους. Τα συμπτώματα της ασθένειας είναι πυρετός, εμετός, κακουχία, ανορεξία, κεφαλαλγία, υπνηλία ή κάποιο εξάνθημα που η εμφάνιση του είναι ραγδαία και η γενική κατάσταση υγείας του παιδιού γίνεται πτωτική. Τα αρχικά συμπτώματα θυμίζουν ίωση και οδηγούν τον παιδίατρο σε διαγνωστική πλάνη, που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι είναι ίωση. Σε αυτό συντελεί και το γεγονός ότι δεν είναι μια συχνή ασθένεια. Ο αριθμός των νοσούντων είναι μικρός στην κοινότητα, γύρω στα 6 περιστατικά το χρόνο, και τα τελευταία χρόνια δεν δίνουμε και εμείς οι παιδίατροι την πρέπουσα σημασία για τους κινδύνους της νόσου. Επίσης, γίνεται συχνά σύγχυση με τα εμβόλια μηνιγγίτιδας τύπου C και Α (menuco) που γράφονται στα ταμεία και υπάρχει επιτυχής εμβολιασμός της κοινότητας.


 

Γιατί πρέπει να κάνω αυτό το εμβόλιο;
Το τελευταίο διάστημα υπάρχει ένα έντονο αντί – εμβολιαστικό κίνημα που ξεκινά από την Αυστραλία και τον Καναδά και φθάνει πολύ γρήγορα, μέσω της τεχνολογίας, σε κάθε σπίτι και κάθε γονιό που ενδιαφέρεται για το παιδί του. Οι πάντες γνωρίζουμε ότι χάρη στα εμβόλια έχουν εξαφανισθεί αρρώστιες που αποτελούσαν μάστιγες για την ανθρωπότητα, όπως ιλαρά, ερυθρά, ανεμοβλογιά, πνευμονία, ηπατίτιδα, κοκίτης, πολιομυελίτιδα κ.λ.π. Ως λειτουργός της υγείας των παιδιών μας, οφείλω να ενημερώσω ότι μπήκε στην φαρέτρα μας και αυτό το εμβόλιο. Το συνιστώ γιατί είναι δοκιμασμένο από 20ετίας και δεν έχει παρενέργειες. Βεβαίως, σε δύσκολες οικονομικά μέρες, φαντάζει εξωπραγματικό το κόστος του, αλλά από τη θέση αυτή οφείλω να ενημερώνω για την ύπαρξή του, που φυσικά εμείς οι παιδίατροι το γνωρίζαμε προ δεκαετίας.
Η δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται το άρρωστο παιδί εξαιτίας της νόσου και η διαγνωστική δυσκολία που αντιμετωπίζει ο παιδίατρος καθώς η ασθένεια υποδύεται άλλες νόσους, οδηγούν στη σωστή απόφαση του γονιού. Πιστεύω ότι σύντομα θα υπάρχει και κάποια εκτίμηση από το Υπουργείο για ελάφρυνση του κόστους έστω και με συμμετοχή των γονέων. Η υγεία του κάθε παιδιού είναι πολύ πιο ακριβή από το ακριβότερο εμβόλιο.


 

* Δρ. Ευάγγελος Κάνταρος
Παιδίατρος
Ομήρου 62, Νέα Σμύρνη

T: 210 9343180, 694 4512809


 

 

 

IN CATEFORY: BEST CHOICES , HEALTH , KID