Επιλόχεια μελαγχολία: Αντιμετωπίστε την!

Πολλές γυναίκες εκφράζουν μελαγχολία μόλις γεννήσουν. Κανείς φαντάζεται ότι ο ερχομός του μωρού είναι μόνο συναισθήματα χαράς και τίποτα άλλο, όμως η επιλόχεια μελαγχολία μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να εμφανιστεί.

Από την Μίνα Κάνταρου


 

Οι γυναίκες που το βιώνουν αυτό κατακλύζονται από αρνητικές σκέψεις και συχνά ξεσπάνε σε κλάματα. Νιώθουν έντονη κόπωση, ευσυγκινησία και γενικευμένη ευερεθιστότητα.  Η μελαγχολία μετά τον τοκετό δεν είναι σπάνιο φαινόμενο και είναι φυσιολογική που βιώνεται τις αμέσως επόμενες μέρες. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι έντονα και να κρατήσουν περίπου 8 εβδομάδες αφού έχει γεννήσει αλλά συνήθως η επιλόχεια μελαγχολία ξεπερνιέται γρήγορα.

Μετά τον τοκετό, το σώμα δέχεται πολλές αλλαγές και με γρήγορους ρυθμούς. Υπάρχουν ορμονικές αλλαγές που επηρεάζουν την διάθεση της γυναίκας και σε συνδυασμό με τις καινούργιες ανάγκες που έχει η ζωή του μωρού, προκύπτουν συναισθηματικές διαταραχές. Ο θηλασμός, μια καινούργια ανάγκη, άγνωστη για εκείνη ενδέχεται να εξαντλήσουν την νέα μητέρα. Η ευθύνη που νιώθει για το μωρό της σε πολλαπλά επίπεδα, να είναι όλα όπως πρέπει, φέρνουν μια συνεχόμενη ανησυχία. Επικρατεί μέχρι και φόβος καθότι φοβάται μην κάνει κάτι λάθος ή μη συμβεί κακό στο νεογέννητο της. Ο ύπνος επηρεάζεται με τα πολλά ξυπνήματα και αυτό δημιουργεί έντονο εκνευρισμό. Όλες αυτές οι αλλαγές και τα νέα καθήκοντα μπορεί να προκαλέσουν μελαγχολία. Είναι πρώτη προτεραιότητα το παιδί! Οποιαδήποτε νέα κατάσταση φέρνει και τις ανησυχίες της, άγχος, αμφιβολίες, φόβους για την νέα καθημερινότητα και θέλει το χρόνο της για να προσαρμοστεί  κανείς στην νέα αυτή ζωή.


 

Σε συνδυασμό με τις αλλαγές που αναφέραμε, η έντονη αλλαγή στο σώμα και την εμφάνιση είναι μια πρόσθετη ανησυχία. Οι περισσότερες γυναίκες προβληματίζονται για τα κιλά που έχουν πάρει κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μετά τον τοκετό, ένας από τους στόχους είναι να επανέλθουν στην σωματική κατάσταση που ήταν πριν. Αγχώνονται για το πώς θα τα χάσουν τα παραπάνω κιλά και μαζί με τις διάφορες συναισθηματικές αλλαγές, το κομμάτι αυτό βιώνεται με επίσης αρνητικές σκέψεις όπως «Δεν θα ξαναγίνω όπως πριν… Τώρα με το μωρό που,  χρόνος και μυαλό για δίαιτα και γυμναστική…;;;!!!»


 

Το θετικό του γεγονότος είναι ότι η μελαγχολία θα φύγει από μόνη της μετά την λοχεία (40 μέρες). Δεν απαιτείται ειδική θεραπεία παρά μόνο όταν η διάρκεια και η ένταση της αυξάνεται αντί να μειώνεται. Τότε καλό θα ήταν να μιλήσετε με έναν ειδικό. Ο ρόλος του περίγυρου είναι πολύ σημαντικός! Χρειάζεται υποστήριξη από τον σύζυγο, την οικογένεια και φίλους. Είναι απαραίτητη η φροντίδα της λεχώνας για να είναι ψυχολογικά και σωματικά καλά. Οι υποχρεώσεις του μωρού πρέπει να μοιράζονται όσο γίνεται. Σε αυτήν την νέα κατάσταση η ομαδικότητα όχι μόνο βοηθά αλλά φέρνει το ζευγάρι πιο κοντά! Είναι νέα δεδομένα όπου θα πρέπει να τα απολαύσει το ζευγάρι παρά τις δυσκολίες. Η νέα μητέρα καλό θα ήταν να ξεκουράζεται με κάθε ευκαιρία και να κοιμάται στην ήρεμη φάση του νεογέννητου για να συμπληρώσει τα κενά του ύπνου όσο γίνεται. Η διατροφή παίζει τον ρολό της επίσης. Σωστή, υγιεινή διατροφή θα βοηθήσει στην ενδυνάμωση αλλά και στην δίαιτα που χρειάζεται για να χάσει τα περιττά κιλά. Τα κιλά μπορούν να μειωθούν και να επανέλθει το σώμα σε μια πολύ καλή κατάσταση με σωστό προγραμματισμό. Η κατανόηση είναι πολύ σημαντική και στην περίπτωση της επιλόχειας μελαγχολίας είναι σχεδόν όλη η βοήθεια που μπορείτε να δώσετε. Με υπομονή, θετική σκέψη για το μέλλον και την υποστήριξη από τους ανθρώπους που περιβάλουν την νέα μητέρα, η περίοδος αυτή θα ξεπεραστεί γρήγορα. «Μπόρα είναι, θα περάσει…»,  όπως λέει ο σοφός λαός μας…!


 

*Μίνα Κάνταρου,

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας-Ψυχοθεραπέυτρια και συνεργάτης του Athens Beverly Hills Medical Group

Γιαννιτσοπούλου 1, Πλατεία Εσπερίδων, Γλυφάδα

Τ: 698 6174017


 

 

IN CATEFORY: BEST CHOICES , HEALTH