Εργασιακή κατάθλιψη: Αναγνωρίζετε τα συμπτώματα;

Αρνείστε να σηκωθείτε από το κρεβάτι, την Κυριακή το βράδυ απελπίζεστε, το µόνο για το οποίο µιλάτε είναι το πόσο άσχηµα περνάτε στη δουλειά σας. Βιώνετε συµπτώµατα εργασιακής κατάθλιψης τα οποία δεν πρέπει να αγνοήσετε!


Ο καθένας µας µπορεί να έχει µια κακή µέρα στη δουλειά. Οι συνθήκες εργασίας είναι πιεστικές, οι οικονοµικές ανάγκες αυξάνονται, πολλές φορές η κακή µας διάθεση µεταφέρεται και στη δουλειά. Τι γίνεται όµως, όταν σας πιάνει σχεδόν φόβος και άρνηση κάθε πρωί που ξυπνάτε για να πάτε στη δουλειά; Η εργασιακή κατάθλιψη µπήκε στο λεξιλόγιο της σύγχρονης αγοράς εργασίας και έχει σοβαρές συνέπειες τόσο στην ψυχική όσο και στη σωµατική υγεία των εργαζοµένων.


Μην αγνοείτε τα συμπτώματα της εργασιακής κατάθλιψης που μπορούν να επηρεάσουν τη γενική σας υγεία!


Αλλά πώς θα καταλάβετε ότι πάσχετε από εργασιακή κατάθλιψη; Το έγκριτο  Business Insider έφτιαξε έναν κατάλογο µε τα πιο χαρακτηριστικά συµπτώµατα, µε τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι δύσκολα ένας εργαζόµενος µπορεί να βγει από το  φαύλο κύκλο που του δηµιουργεί…


11-stress-office.w750.h560.2x


«Γιατρέ τι έχω;»

Αυτά είναι τα 10 συµπτώµατα που σας προϊδεάζουν ότι µπορεί να πάσχετε από εργασιακή κατάθλιψη:

∆εν µπορείτε να σταµατήσετε να σκέφτεστε τη δουλειά… µετά τη δουλειά!

Αντί να ξεκουράζεστε τα βράδια και τα σαββατοκύριακα, ο νους σας είναι συνέχεια στο γραφείο και στις υποχρεώσεις του, καταστρέφοντας την προσωπική σας ζωή.


Παραπονιέστε συνέχεια και πολύ για τη δουλειά σας

Η δουλειά σάς προκαλεί δυστυχία µε αποτέλεσµα όλη την ώρα να γκρινιάζετε γι’ αυτήν και να µιλάτε συνέχεια για τα αρνητικά της. Επιπλέον,  δεν µπορείτε µε τίποτα να βρείτε κάτι καλό σε αυτό που κάνετε!


Το ενδεχόµενο να συµµετέχετε σε κοινές δραστηριότητες µε συναδέλφους σάς προκαλεί αποστροφή.

Κανονίζουν οι συνάδελφοί σας χαλαρό καφεδάκι µετά τη δουλειά και αρνείστε να πάτε γιατί και µόνο στην ιδέα να είστε µε άτοµα από τη δουλειά σας πιάνει… απελπισία! Αλλά και γενικότερα οι κοινωνικές επαφές αρχίζουν να περιορίζονται, τόσο που να έχετε εξαφανιστεί ακόµη και από τους φίλους σας.


Oι σκέψεις σας για τη δουλειά είναι πάντα αρνητικές.

Είτε αφορά την τρέχουσα εργασία σας είτε τη δουλειά γενικώς, πάντα κάνετε αρνητικές σκέψεις. Σε ό,τι κι αν συµβαίνει στο χώρο της εργασίας σας εσείς ξεχωρίζετε µόνο τα αρνητικά και δε βλέπετε τίποτα θετικό.


Αντιµετωπίζετε γενικότερα προβλήµατα υγείας που πριν δεν είχατε.

Μήπως κρυολογείτε πιο συχνά; Μήπως αποκτήσατε αλλεργίες που δεν είχατε πριν; Μήπως παρουσιάζετε συχνά εξανθήµατα που ποτέ πριν δεν είχατε; Η εργασιακή κατάθλιψη «ρίχνει» το ανοσοποιητικό σας, εκτός από την ψυχική σας διάθεση!


Έχετε άρνηση να σηκωθείτε το πρωί από το κρεβάτι για να πάτε στη δουλειά.

Εντάξει, όλοι έχουµε ένα θέµα µε το πρωινό ξύπνηµα, αλλά εσείς όχι απλά δε θέλετε να σηκωθείτε, αλλά συχνά σας πιάνει πονοκέφαλος στην ιδέα και µόνο ότι θα πάτε στη δουλειά και ψάχνετε αφορµές να αργήσετε.


Προσποιήστε ότι έχετε αρρωστήσει για να µην πάτε στη δουλειά.

Εξαντλείτε κάθε δικαιολογία για να µην πάτε στη δουλειά σας και προφασίζεστε ασθένεια προκειµένου να γλιτώσετε έστω και  µια µέρα, ακόµη και αν δεν είναι στο χαρακτήρα σας να λέτε τέτοια ψέµατα.


∆εν σας ενδιαφέρει πια να έχετε καλή απόδοση στην εργασία σας.

Έχετε χάσει τόσο το ενδιαφέρον σας για τη δουλειά σας που πια δεν σας ενδιαφέρει να σας λένε µπράβο, κάνετε συχνά λάθη που κανονικά δεν κάνατε, δεν κυνηγάτε την επιτυχία.


Σας πιάνει πανικός και άρνηση κάθε Κυριακή βράδυ στην προοπτική ότι έρχεται… ∆ευτέρα!

Το Σαββατοκύριακο συνήθως το χρησιµοποιούµε για να περάσουµε όµορφα και να γεµίσουµε τις µπαταρίες µας. Εσείς όµως, αναλώνετε όλο το χρόνο σας να σκέφτεστε ότι θα ξανάρθει η ∆ευτέρα και ειδικά την Κυριακή το βράδυ σχεδόν δεν µιλιέστε λόγω της κακοκεφιάς σας!


Είστε σε µόνιµο… εκνευρισµό!

Μήπως ενώ ήσασταν ο πιο ήρεµος και πράος άνθρωπος εδώ και καιρό είστε µόνιµα σε εκνευρισµό; Θυµώνετε πιο εύκολα, δεν ηρεµείτε, είστε σε µια κουραστική επαγρύπνηση; Η εργασιακή κατάθλιψη δεν σας αφήνει να ηρεµήσετε και να αποφορτιστείτε!


Η εργασιακή κατάθλιψη είναι µια σοβαρής µορφής κατάθλιψη και καλό είναι εάν αναγνωρίζετε στον εαυτό σας τέτοια συµπτώµατα να µην τα αφήσετε χωρίς αντιµετώπιση. Συµβουλευτείτε άµεσα έναν ειδικό και προχωρήστε σε δραστικές αλλαγές εργασιακού χώρου!


11.7 εκατοµµύρια εργάσιµες ηµέρες χάθηκαν µόνο στη Μεγάλη Βρετανία τις χρονιές 2015-6 εξαιτίας της εργασιακής κατάθλιψης!


Untitled-3


IN CATEFORY: BEST CHOICES , HEALTH