Faces of Health – Αυτά είναι τα κορυφαία πρόσωπα στον τομέα της υγείας!

FACES OF HEALTH

Faces of Health – Αυτά είναι τα κορυφαία πρόσωπα στον τομέα της υγείας! 

Άνθρωποι που διακρίθηκαν στον τοµέα της υγείας για τις ανακαλύψεις τους, τις µελέτες τους, τις πρωτοποριακές τους ιδέες!


Βασίλειος Χειλάς - Γεώργιος Φιλανδριανός

Φοιτητές - Κατασκεύασαν το πρώτο φθηνό προσθετικό µέλος


Μόλις 250 ευρώ είναι το κόστος κατασκευής του Markus I, του προσθετικού µέλους που ανέπτυξαν ο Βασίλειος Χειλάς, τριτοετής φοιτητής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και ο Γεώργιος Φιλανδριανός, τριτοετής φοιτητής της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, δίνοντας ελπίδες για φτηνά, αλλά λειτουργικά προσθετικά µέλη σε χιλιάδες ανθρώπους που χρειάζονται προσθετικά µέλη, αλλά δεν µπορούν να τα έχουν λόγω του απαγορευτικού κόστους.  Το Markus I παρουσιάστηκε στο Athens Science Festival, όπου είχε µεγάλη απήχηση, καθώς πρόκειται για ένα ιδιαίτερα επαναστατικό προσθετικό µέλος: διαθέτει ιδιαίτερα υψηλές δυνατότητες, καθώς, όπως σηµειώνουν οι δηµιουργοί του, ελέγχεται αποκλειστικά µε εγκεφαλικά κύµατα και από την κίνηση των µατιών (χωρίς να απαιτείται κάποιου είδους χειρουργική επέµβαση), διαθέτει µεγάλη ενεργειακή αυτονοµία και δεν απαιτεί πρόσθετη στήριξη από υπολογιστικό σύστηµα. Ο έλεγχος γίνεται µέσω µιας ασύρµατης στέκας. Η στέκα αυτή «διαβάζει» ένα άθροισµα εγκεφαλικών κυµάτων και το σήµα αυτό το στέλνει ασύρµατα µέσω Bluetooth στο τεχνητό µέλος. Όσον αφορά στο πώς επετεύχθη τόσο χαµηλό κόστος, σηµαντικός παράγοντας υπήρξε η 3D εκτύπωση, που µείωσε πολύ το κόστος, καθώς δεν χρειάστηκε καλούπι ή βιοµηχανική παραγωγή.


xeilas


∆ρ. Γιοσινόρι Οσούµι

Βιολόγος - Νόµπελ Ιατρικής 2016


Ο δρ. Οσούµι είναι βιολόγος µε ειδίκευση στην κυτταρική βιολογία και καθηγητής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο του Τόκιο. Του απονεµήθηκε το Νόµπελ Ιατρικής για το 2016 «για τις ανακαλύψεις των µηχανισµών αυτοφαγίας», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της επιτροπής των βραβείων. Μπορεί να σας φαίνεται πολύ… επιστηµονικό όµως, η αποκάλυψη των µοριακών λεπτοµερειών της αυτοφαγίας είναι κοµβικής σηµασίας διότι εµπλέκεται σε µια σειρά φυσιολογικών διεργασιών, από την εµβρυϊκή ανάπτυξη και διαφοροποίηση µέχρι την ανταπόκριση στο στρες και την γήρανση. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι οι διαταραχές της αυτοφαγίας έχουν συνδεθεί µε ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2, η νόσος του Πάρκινσον, αλλά και ο καρκίνος. Σήµερα, πλήθος ερευνών εστιάζεται στην ανάπτυξη φαρµάκων που θα αποκαθιστούν την αυτοφαγία, προκειµένου να αντιµετωπιστούν διάφορες ασθένειες.  Πώς το κύτταρο ελέγχει τη διαδικασία της αυτοφαγίας; Το ερώτηµα αυτό αποφάσισε να διερευνήσει ο Γιοσινόρι Οσούµι το 1988, όταν απέκτησε το δικό του εργαστήριο στο Πανεπιστήµιο. Στα επόµενα χρόνια τόσο από το εργαστήριό του, όσο και από άλλα, δηµοσιεύτηκε µια σειρά ερευνητικών εργασιών οι οποίες αποκάλυπταν ότι η αυτοφαγία είναι ένα αυστηρά ελεγχόµενο κυτταρικό φαινόµενο.


japan_yoshinori_ohsumi2


Αναστασία Όντου 

Παρένθετη µητέρα του εγγονιού της


Ο ηρωισµός της Ελληνίδας µάνας βρίσκεται συχνά στο προσκήνιο, αυτή τη φορά, όµως, η Αναστασία Όντου, µια µητέρα από τον Αµπελώνα της Λάρισας, άφησε µε το στόµα ανοιχτό την ιατρική κοινότητα, αλλά και τον απλό κόσµο. Έγινε η πρώτη γυναίκα διεθνώς που έγινε παρένθετη µητέρα στα 67 της χρόνια. Και όχι παρένθετη ενός οποιοδήποτε παιδιού αλλά του ίδιου της του εγγονιού! «Το νιώθω εγγονάκι µου, δεν το νιώθω παιδί µου. Το έκανα γιατί ήθελα να προσφέρω στο παιδί µου, είναι η αγάπη της µάνας. Στην αρχή φοβόµουν αν θα αντέξω αλλά πήγε καλά, δεν είχα καµιά δυσκολία. Ήταν βέβαια πάντα δίπλα µου ο γιατρός», δήλωσε στο CNN Greece, στις 22 ∆εκεµβρίου 2016, δύο µέρες αφότου έφερε το παιδί στον κόσµο.  Σύµφωνα µε τη διεθνή βιβλιογραφία είναι η µεγαλύτερη σε ηλικία παρένθετη µητέρα και παράλληλα γιαγιά µωρού στον κόσµο και προέβη σε αυτήν την πράξη προσφοράς για να βοηθήσει την κόρη της Κωνσταντίνα να αποκτήσει παιδί αφού η δική της υγεία δεν της επέτρεπε να εγκυµονήσει. Η 43χρονη κόρη είχε καταψύξει ωάρια. Όταν ο µετρ των εξωσωµατικών, γενικός γραµµατέας της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, ∆ρ. Κωνσταντίνος Πάντος της είπε ότι η µόνη λύση είναι η παρένθετη µητέρα, σκέφτηκε αµέσως τη µητέρα της. Οι γιατροί υπέβαλαν την 67χρονη σε εξονυχιστικές εξετάσεις, οι οποίες βγήκαν καλές. Το δικαστήριο έβγαλε θετική απόφαση και έτσι η διαδικασία προχώρησε και η εµβρυοµεταφορά έγινε το Μάιο του 2016. Το µωράκι γεννήθηκε λίγο πρόωρα, στην 31η εβδοµάδα, λόγω προεκλαµψίας, όµως όλα πήγαν καλά. Όσο για την κοινωνία της Λάρισας; ∆έχτηκε χωρίς φόβο το γεγονός και µάλιστα οι φορείς του χωριού της, τίµησαν την Αναστασία Όντου σε ειδική εκδήλωση για την  απόφασή της.


1485172220168193791


∆ρ. Φίλιππος Πατσαλής

Επικεφαλής της ερευνητικής οµάδας του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου - Ανακάλυψε τη νέα µη επεµβατική µέθοδο διάγνωσης του σύνδροµου Down


Η Κύπρος έγινε πασίγνωστη στους ιατρικούς κύκλους του κόσµου όταν ο ∆ρ. Πατσαλής εξήγγειλε την ανακάλυψη µιας νέας µεθόδου για τη µη επεµβατική µέθοδο διάγνωσης του σύνδροµου Down. «Η παρουσία του ελεύθερου DNA στο αίµα µάς δίνει την ευκαιρία να ανακαλύψουµε νέες µεθόδους µη επεµβατικής διάγνωσης, αφού απαιτείται µόνο µια απλή αιµοληψία. Στην οµάδα µου καταφέραµε να ανακαλύψουµε µια µέθοδο για τον µη επεµβατικό προγεννητικό έλεγχο του συνδρόµου Down, που ονοµάσαµε VERACITY», δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφηµερίδα Φιλελεύθερος της Κύπρου. Το τεστ είναι 100% ασφαλές τόσο για την υγεία της µητέρας όσο και για τη ζωή του εµβρύου και µπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια µιας επίσκεψης ρουτίνας στο γυναικολόγο οποιαδήποτε στιγµή µετά την 10η εβδοµάδα της εγκυµοσύνης και αυτό έχει σηµασία, ότι γίνεται πολύ νωρίς. Ο γιατρός απλώς παίρνει αίµα από την έγκυο και το στέλνει στο εργαστήριο που θα δώσει τα αποτελέσµατα εντός 7-10 ηµερών.


filippos-patsalis-s-efarmogi-i-mi-epemvatiki-progennitiki-diagnosi


∆ρ. ∆ωροθέα Πινότση

Επικεφαλής του Τµήµατος Χηµικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστηµίου Cambridge


Άλλη µια εξαιρετική Ελληνίδα, η 33χρονη ∆ωροθέα Πινότση, κατέγραψε πώς εκδηλώνεται η νόσος Πάρκινσον, ανοίγοντας σηµαντική δίοδο στην αναζήτηση νέων θεραπειών. Η νόσος προκαλείται, όταν πρωτεΐνες παίρνουν αφύσικα σχήµατα. Χρησιµοποιώντας ένα οπτικό µικροσκόπιο υπερ-υψηλής ανάλυσης, η οµάδα της κατάφερε να µελετήσει σε πραγµατικό χρόνο σε νευρώνες αρουραίων τη συµπεριφορά των διαφορετικών µορφών µιας πρωτεΐνης. Από την παρατήρηση σε νανοκλίµακα διαπιστώθηκε ότι η πρωτεΐνη ανάλογα µε την τρισδιάστατη δοµή που παίρνει κάθε φορά, µπορεί να λειτουργεί είτε προστατευτικά είτε τοξικά στα κύτταρα. «Τα ευρήµατά µας αλλάζουν τον τρόπο που βλέπουµε τη νόσο, επειδή δείχνουν ότι η ζηµιά στους νευρώνες µπορεί να συµβεί, όταν απλώς υπάρχει έξτρα αφύσικη πρωτεΐνη στο κύτταρο…. έτσι πιθανώς θα καταφέρουµε να αντιµετωπίσουµε την τοξική δράση της σε πρώιµο στάδιο».


 

pinotsi


 

  • Recent Posts

  • Categories

  • Meta