Femina: Γυναικολογικό & μαιευτικό κέντρο. Μασάζ για εγκύους: Χαρίστε στον εαυτό σας φροντίδα

Η κύηση είναι η πιο ιδιαίτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας, διότι όλη η υλική και ενεργειακή οντότητά της ασχολείται με τη δημιουργία του εμβρύου. Οι ενεργειακές ισορροπίες είναι λεπτές, γι’ αυτό και οι χειρισμοί που αφορούν θέματα σωματικά πρέπει να είναι πολύ προσεγμένοι. Αγαπήστε αυτή την περίοδο της ζωής σας, την πιο γόνιμη ουσιαστικά, και χαρίστε στον εαυτό σας τη φροντίδα ενός ειδικού μασάζ από την ειδικό Χριστίνα Κιλισμάνη, του Γυναικολογικού & Μαιευτικού Κέντρου Femina.


 

Τι είναι το prenatal massage;
Το prenatal massage ή προγεννητικό μασάζ είναι το είδος της θεραπευτικής μάλαξης που εφαρμόζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σε κάθε συνεδρία εφαρμόζονται ρυθμικές κινήσεις και απαλές πιέσεις με αποτέλεσμα την αποσυμφόρηση της λέμφου, τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και την αντιμετώπιση των μυϊκών πόνων. Οι χειρισμοί προσαρμόζονται στο σωματότυπο κάθε εγκύου και στις ενδείξεις κάθε εγκυμοσύνης ξεχωριστά.


Σε τι ωφελεί την έγκυο το μασάζ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Ποια είναι τα οφέλη του στον οργανισμό της μητέρας;
Το μασάζ έχει πολλά οφέλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σωματικά και ψυχικά. Πιο συγκεκριμένα, προσφέρει ανακούφιση από πονοκεφάλους, πόνους στην πλάτη και τα πόδια. Βοηθάει στην αντιμετώπιση του πόνου στο ισχιακό νεύρο, που προκαλείται από τη μήτρα που μεγαλώνει και πιέζει κάποια βασικά νεύρα των ποδιών. Ανακουφίζει από τις μυϊκές κράμπες και μειώνει τα οιδήματα των χεριών και των ποδιών. Προκαλεί χαλάρωση του νου και βελτίωση του ύπνου, μειώνοντας τα επίπεδα των ορμονών του στρες στο σώμα. Τέλος, μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά στη διάρκεια του τοκετού και στην έκβασή του, αυξάνοντας τα επίπεδα της ορμόνης οκυτοκίνης, με αποτέλεσμα την επιτάχυνση του τοκετού και την παράλληλη αίσθηση ευεξίας.


Έχει οφέλη και στο έμβρυο;
Η έγκυος νιώθει ασφάλεια και ότι τη φροντίζουν, γεγονός που μεταφέρεται και στο έμβρυο, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η σύνδεση μεταξύ μητέρας και εμβρύου. Η χαλάρωση που δημιουργείται έχει σαν αποτέλεσμα να αποκτήσει η μέλλουσα μανούλα μεγαλύτερη επαφή με το μωρό της, κάτι που θα φανεί αργότερα και με τη γέννηση του παιδιού. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο η υπερκινητικότητα που παρατηρούμε σε ένα έμβρυο κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας μασάζ.


Υπάρχουν περιορισμοί όσον αφορά την εβδομάδα κύησης στην οποία μπορεί να ξεκινήσει το prenatal massage;
Κατά το πρώτο τρίμηνο που επιτελείται ο σχηματισμός των οργάνων του εμβρύου, η μάλαξη πρέπει να είναι εξαιρετικά ήπια ή ακόμα και να αποφεύγεται.


Σε ποια σημεία του σώματος γίνεται;
Οι χειρισμοί διαφοροποιούνται σε κάθε περιοχή του σώματος, ξεκινώντας από τα πέλματα και τα κάτω άκρα, για να καταλήξουμε στον κορμό, τον αυχένα και τα άνω άκρα, προσφέροντας έτσι μια ολόσωμη θεραπεία χαλάρωσης και ανακούφισης. Η έγκυος τοποθετείται σε ύπτια θέση κατά τη μάλαξη των κάτω άκρων, πλάγια για τη μάλαξη της πλάτης και ξανά ύπτια για τον αυχένα και τα άνω άκρα.


Ποια τεχνική είναι ιδανική για την περίοδο της εγκυμοσύνης;
Κατά την κύηση μπορούν να χρησιμοποιηθούν διαφορετικοί τύποι μασάζ. Ιδανικοί είναι οι ήπιοι χειρισμοί που βασίζονται στις αρχές της Σουηδικής μάλαξης, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη ευεργετική επίδραση στους πόνους των μυών και των αρθρώσεων, όσο και στη βελτίωση του λεμφικού συστήματος. Σε κάθε περίπτωση, το μασάζ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει να γίνεται από ειδικούς εκπαιδευμένους στις ενδείξεις και τις αντενδείξεις της κύησης.


Τι προϊόντα χρησιμοποιούνται για το μασάζ;
Αποφεύγεται γενικά η αρωματοθεραπεία και τα αιθέρια έλαια, ειδικά κατά το πρώτο και τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Καλό είναι κατά τη μάλαξη να χρησιμοποιείται μόνο αμυγδαλέλαιο ή ελαιόλαδο. Ωστόσο, επειδή η ευεργετική δράση της αρωματοθεραπείας στην ψυχολογία και τη διάθεση είναι γνωστή, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο δεύτερο τρίμηνο, όμως πάντα με τη συμβουλή γιατρού και αρωματοθεραπευτή.


Πόσο συχνά είναι καλό να κάνει η έγκυος μασάζ;
Κατά το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης 1 φορά την εβδομάδα είναι μια καλή συχνότητα και κατά το τρίτο τρίμηνο μπορεί να αυξηθεί σε 2 φορές.


Σε ποια περίπτωση απαγορεύεται το μασάζ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Σε περιπτώσεις που υπάρχουν καρδιακές διαταραχές, διαβήτης, άσθμα, χρόνια υπέρταση, σοβαρή αναιμία, ερυθηματώδης λύκος, αποκόλληση πλακούντα, αιμορραγία, κοιλιακό άλγος, πρόωρες συσπάσεις, καθώς σε περίπτωση καθυστέρησης ανάπτυξης του εμβρύου, χαμηλής αύξησης του βάρους του ή αρρυθμία του εμβρύου, το μασάζ απαγορεύεται λόγω πρόκλησης πρόωρων συ σπάσεων που ενδέχεται να οδηγήσουν είτε σε πρόωρο τοκετό είτε σε αποβολή. Οι μέλλουσες μανούλες επίσης θα πρέπει να προσέχουν σε περίπτωση που έχουν πυρετό, ναυτία, εμετό ή διάρροια. Ο θεραπευτής θα πρέπει να αξιολογεί την κατάσταση της εγκύου και θεωρείται απαραίτητη η λήψη ιστορικού πριν από την έναρξη του μασάζ. Φυσικά, απαραίτητη θεωρείται σε κάθε περίπτωση και η συναίνεση του γυναικολόγου της εγκύου.


 

Τα οφέλη του μασάζ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχικά!


 

IN CATEFORY: BEST CHOICES , HEALTH , KID