Φυστικοβούτυρο: Το… «εργαλείο» για τη διάγνωση του Αλτσχάιμερ!

Μπορεί ένα βάζο φυστικοβούτυρο να διαγνώσει µια τόσο σοβαρή νόσο όσο το Αλτσχάιµερ; Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, το φυστικοβούτυρο φαίνεται πως άνοιξε δρόµο για τη δηµιουργία πολύ χρήσιµων τεστ για τη διάγνωση του Αλτσχάιµερ και της άνοιας. Αλλά ας δούµε πώς ξεκίνησαν όλα!


Λίγο φυστικοβούτυρο και ένας χάρακας µπορεί να συµβάλλουν στη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιµερ στα πολύ πρώιµα στάδιά της. Αυτό υποστήριξαν ερευνητές από το Πανεπιστήµιο της Φλόριντα τον Οκτώβριο του 2013, κάνοντας πολλούς να… γελάσουν. Και όµως, µε την πάροδο των χρόνων αποδείχτηκε ότι εν µέρει είχαν δίκιο!


6242409e4ee1f5fafca44d2f08241a67

Η έντονη μυρωδιά του φυστικοβούτυρου ήταν ιδανική για πειράματα!
Οι ερευνητές επέλεξαν 90 τυχαίους ασθενείς που επισκέφθηκαν το Ίδρυµα Εγκεφάλου Mc Knight του Πανεπιστηµίου, παραπονούµενοι ότι έχουν αρχίσει να ξεχνούν. Στη διάρκεια της πρώτης αξιολόγησής τους, κάθονταν µπροστά σε έναν ερευνητή, ο οποίος κρατούσε έναν χάρακα και ένα βαζάκι µε ένα κουταλάκι του γλυκού φυστικοβούτυρο. Οι εθελοντές έκλειναν τα µάτια και το στόµα τους, καθώς και το ένα ρουθούνι. Στη συνέχεια, ο ερευνητής άνοιγε το βαζάκι και το πλησίαζε προς το ρουθούνι τους, ζητώντας τους να του πουν πότε θα µύριζαν το φυστικοβούτυρο. Ο ερευνητής σηµείωνε την απόσταση του βάζου από το ρουθούνι τους και, µετά από ένα διάλειµµα των 90 δευτερολέπτων, επαναλάµβανε τη διαδικασία µε το άλλο ρουθούνι. Όπως διαπίστωσαν, οι εθελοντές µε Αλτσχάιµερ στα αρχικά στάδια είχαν δραµατικά διαφορετική όσφρηση στα δύο ρουθούνια τους: στο αριστερό ήταν τόσο µειωµένη, ώστε το βάζο έπρεπε να είναι κατά µέσον όρο 10 εκατοστά πιο κοντά στη µύτη τους για να µυρίσουν το φυστικοβούτυρο απ’ ότι όταν µύριζαν µε το δεξιό ρουθούνι. Πιο συγκεκριµένα, µε το δεξιό ρουθούνι µύριζαν το φυστικοβούτυρο από απόσταση 20 εκατοστών κατά µέσον όρο, αλλά µε το αριστερό έπρεπε το βάζο να βρίσκεται σε απόσταση µόλις 10 εκατοστά από τη µύτη τους για να το µυρίσουν.


iStock_000016131406


Τελικά τι ισχύει;


Η αίσθηση της όσφρησης είναι η πρώτη από τι αισθήσεις που παρουσιάζουν πτώση σε ασθενείς µε Αλτσχάιµερ πολύ πριν χάσουν την µνήµη τους και εποµένως τα οσφρητικά τεστ είναι πολύ χρήσιµα στην έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας στα αρχικά στάδια. Βέβαια, µένει να γίνουν ακόµη πολλές και ολοκληρωµένες έρευνες που θα καταλήξουν σε ασφαλή συµπεράσµατα τόσο για την αξία των οσφρητικών τεστ όσο και στη δηµιουργία πιο ολοκληρωµένων διαγνωστικών µεθόδων για µια τόσο σοβαρή ασθένεια.


Peanuts

IN CATEFORY: BEST CHOICES , HEALTH