ΦΘΟΡΙΟ: Πολύτιμο εργαλείο στην πρόληψη κατά της τερηδόνας

Από την ΛΙΛΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ DDS, MS


 

Έχουμε ακούσει πολλές φορές ότι θα πρέπει να κάνουμε στα παιδιά μας φθορίωση. Τι ακριβώς είναι όμως η φθορίωση και από τι προστατεύει τα δόντια τους; Το φθόριο είναι ιχνοστοιχείο, όπως ο σίδηρος. Βρίσκεται σε μικροποσότητες σε πολλές από τις τροφές που καταναλώνουμε.

 Τα τελευταία 60 χρόνια, το φθόριο είναι το μοναδικό μέσο πρόληψης που έχουμε ενάντια στην τερηδόνα. Ο βασικός μηχανισμός δράσης του, έγκειται στο ότι απορροφάται από την αδαμαντίνη (σμάλτο) των δοντιών και αλλάζει τη δομή της. Η αδαμαντίνη έχει κρυσταλλική μορφή και το φθόριο εισέρχεται μέσα σε αυτούς τους κρυστάλλους, κάνοντάς τους εξαιρετικά ανθεκτικούς απέναντι στα οξέα που προκαλούν τερηδόνα.

Επίσης, το φθόριο σχηματίζει με το ασβέστιο των δοντιών χημικές ενώσεις φθορίου-ασβεστίου, που βοηθούν σημαντικά στην αποκατάσταση της αδαμάντινης κάθε φορά που τα οξέα της τερηδόνας προκαλούν ζημιά, ειδικά μετά τα γεύματα. Τέλος, έχει και αντιμικροβιακή δράση, αφού είναι ικανό να εξουδετερώσει κάποια βακτήρια της οδοντικής μικροβιακής πλάκας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, το φθόριο είναι απαραίτητο στη στοματική μας υγιεινή. Είναι το βασικό δραστικό συστατικό στις οδοντόκρεμες, τις οποίες θα πρέπει να χρησιμοποιούμε καθημερινά.

Τα παιδιά θα πρέπει από την ηλικία των 18 μηνών να χρησιμοποιούν φθοριούχες οδοντόκρεμες, κατάλληλες για την ηλικία τους. Τα στοματικά διαλύματα συνεισφέρουν, αλλά δεν αντικαθιστούν στο βούρτσισμα με φθοριούχο οδοντόκρεμα και η χρήση τους δε συνίσταται σε παιδιά κάτω των 6 ετών.

Η φθορίωση είναι η τοποθέτηση φθορίου από τον οδοντίατρο, με ειδικά gel και κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες. Αυτό γίνεται κάθε 6 μήνες, γιατί η χρήση μόνο της οδοντόκρεμας δεν επαρκεί. Ειδικά στα μικρά παιδιά αυτό είναι εντελώς απαραίτητο. Τα παιδιά έχουν στο στόμα τους είτε νεογιλά (παιδικά) δόντια, με πολύ λεπτή αδαμαντίνη, είτε μόνιμα δόντια που μόλις έχουν ανατείλει και είναι ευαίσθητα. Με τις επαναλαμβανόμενες φθοριώσεις, τα δόντια γίνονται ανθεκτικά και δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα ούτε στη μετέπειτα ζωή τους.


Από ποια ηλικία ξεκινάμε στα παιδιά φθορίωση και κάθε πότε θα πρέπει να γίνεται;

Η  Αμερικανική Ακαδημία Παιδοδοντίας (AAPD) συνιστά να ξεκινούν τα παιδιά φθορίωση από το 1ο έτος της ηλικίας τους , σχεδόν αμέσως μετά την ανατολή των πρώτων δοντιών. Σίγουρα πάντως, τα παιδιά θα πρέπει  να ξεκινήσουν την προληπτική φθορίωση στην ηλικία των 3, όταν θα έχουν ανατείλει πια όλα τους τα νεογιλά (παιδικά) δόντια.

Το φθόριο που χρησιμοποιούμε στα οδοντιατρεία και περιέχουν οι οδοντόκρεμες είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ακίνδυνο. Θα πρέπει όμως να ακολουθούμε τις οδηγίες του γιατρού μας για την ποσότητα και το σκεύασμα του φθορίου που θα χρησιμοποιούμε.


ΛΙΛΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ DDS, MS

Η κα Λίλα Παπαδοπούλου σπούδασε στην Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών από όπου αποφοίτησε το 2005.

Συνέχισε τις σπούδες της στο Harvard Dental School,  στη Βοστώνη των ΗΠΑ , όπου ολοκλήρωσε το Master’s της το 2007. Η έρευνά της είχε κατεύθυνση τη Μικροβιολογία Στόματος και τα αίτια για τη δημιουργία τερηδόνας και πολλές εργασίες της έχουν δημοσιευθεί.

Ειδικεύθηκε στην Παιδοδοντία στο Boston University από το 2007 έως το 2009.

Ασχολήθηκε με παιδιά με αυτισμό και άτομα με ειδικές ανάγκες ως μέρος της ειδικότητάς της στο Boston Medical Centre.

Τον Οκτώβριο του 2011 δημιούργησε το Happy Tooth Dental Clinic στη Γλυφάδα, οδοντιατρική κλινική αποκλειστικά για παιδιά.


 

IN CATEFORY: HEALTH