Από τον dr. Στέφανο Χανδακά

Single Port Laparoscopy

Γυναικολογική χειρουργική χωρίς τομές

HANDAKAS

 Χειρουργικές επεμβάσεις μέσω του ομφαλού εφαρμόζονται πλέον στη χώρα μας, στο νοσοκομείο ΜΗΤΕΡΑ, αντιμετωπίζοντας σοβαρά γυναικολογικά προβλήματα χωρίς τομές και πόνο.

Του Στέφανου Χανδακά, MD MBA PhD, Μαιευτήρα, Ενδοσκοπικού χειρουργού – Γυναικολόγου και επιστημονικού συνεργάτη στα νοσοκομεία ΜΗΤΕΡΑ και ΥΓΕΙΑ

Η νέα, επαναστατική μέθοδος, που αποτελεί μετεξέλιξη της λαπαροσκοπικής χειρουργικής, εφαρμόζεται πλέον και στην Ελλάδα και υπόσχεται χειρουργικές επεμβάσεις χωρίς τομές. Η εφαρμογή της μεθόδου S.P.L. (Single Port Laparoscopy) ξεκίνησε στον τομέα της Γυναικολογίας από τηνν ομάδα του νοσοκομείου στις αρχές Οκτωβρίου και χρησιμοποιείται για την αφαίρεση κύστεων, ενδομητρίωσης, ινομυομάτων, ακόμα και για ολικές υστερεκτομές.

Τι διαφορετικό έχει να προσφέρει η μέθοδος αυτή ;

 Ενώ με την παραδοσιακή λαπαροσκοπική επέμβαση απαιτούνται 3 έως 5 μικρές τομές στην κοιλιακή χώρα και προκαλούνται 2 έως 4 μόνιμες ουλές, με τη νέα μέθοδο, η επέμβαση διενεργείται μέσω μόνο μίας φυσικής οπής, αυτής του ομφαλού. Ο χειρουργός τοποθετεί έναν ειδικό καθετήρα στον ομφαλό και από εκεί εισάγει ταυτοχρόνως κάμερες και τα απαραίτητα εργαλεία. Ο πόνος στην παραδοσιακή λαπαροσκοπική επέμβαση είναι σημαντικός και αντιμετωπίζεται με παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδη, ενώ η ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητές της μέσα σε 24 ώρες. Με τη νέα μέθοδο, ο πόνος είναι ακόμη πιο ήπιος. Ετσι, η ασθενής πλέον χειρουργείται και επιστρέφει σπίτι χωρίς να αισθάνεται ότι έχει χειρουργιθεί. Το 92% των ασθενών επιστρέφει σπίτι αυθημερόν.

Σε ποιους απευθύνεται η νέα μέθοδος ;

Η νέα μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους τους ασθενείς, οι οποίοι μπορούν να υποβληθούν σε λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση. Εξαίρεση  αποτελούν άτομα  που έχουν υποβληθεί σε πολλές, μείζονες επεμβάσεις στην κοιλιακή χώρα ή που είναι παθολοηικά παχύσαρκα, δεδομένου ότι και οι δύο αυτές καταστάσεις περιορίζουν την ορατότητα και την κίνηση μέσα στην κοιλιά. Μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιηθεί ένα ευρύ φάσμα επεμβάσεων, όπως θεραπεία ενδομητρίωσης, κύστης ωοθήκης, ινομυώματα, υστερεκτομές, λύσεις συμφύσεων, εξωμήτριος κύησης κ.α. Στη Ελλάδα εφαρμόζεται στον τομές της Γυναικολογίας και επεκτείνεται και σε άλλους τομείς.

Με λίγα λόγια ποια είναι τα οφέλη για τους ασθενείς ;

Λιγότεροι κίνδυνοι κατά την επέμβαση (τραυματισμοί οργάνων, λοιμώξεις, κ.ο.κ.), ταχύτερη ανάρρωση, ελάχιστος / μηδενικός πόνος, άριστο αισθητικό αποτέλεσμα και μικρότερο κόστος.

 

Info Ο Dr. Στέφανος Χανδακάς, κλήθηκε να χειρουργήσειζωντανά, ως επίτιμος εξειδικευμένος ιατρός επεμβατικής γυναικολογικής λαπαροσκοπικής χειρουργικής, στα πλαίσια του Ενδοσκοπικού Γυναικολογικού Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Λονδίνο, παρουσία 2.000 γυναικολόγων. Πρόκειται για μία πρόσκληση μεταξύ των πλέον καταρτισμένων ειδικών στο χώρο της λαπαροσκοπικής χειρουργικής, τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως. Ο Dr.  Χανδακάς ήταν ο μοναδικός Έλληνας ιατρός που κλήθηκε στο εν λόγω συνέδριο, με βάση την εμπειρία και τις γνώσεις του στο συγκεκριμένο ζήτημα, κάτι που προκύπτει αβίαστα από τον αριθμό των ασθενών του και την ποιότητα του αποτελέσματος που αυτοί απολαμβάνουν.

Who is Who

Ο Στέφανος Χανδακάς :

-          Αποφοίτησε την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών

-          Ελαβε την Διδακτορική του διατριβή από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό «Άριστα», όπως και το δίπλωμα Masters στη Διοίκηση Ιατρικών Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Imperial College London (MBA in Health and Management)

-          Εκπαιδεύτηκε στην Αγγλία και στις ΗΠΑ στη μαιευτική, τη γυναικολογία και τη λαπαροσκοπική / ρομποτική χειρουργική

-          Τα τελευταία 7 χρόνια εργαζόταν στο Λονδίνο σαν Επιμελητής του Princess Royal University Hospital του Λονδίνου.

-          Κατέχει ακαδημαϊκές θέσεις στο Πανεπιστήμιο Howard της Ουάσινγκτον και στο European Surgical Institute του Αμβούργου, όπου διδάσκει σε ομάδες φοιτητών και ειδικευμένων ιατρών σε θέματα κύησης υψηλού κινδύνου και λαπαροσκοπικής χειρουργικής. Μέχρι πρότινος κατείχε ακαδημαϊκή θέση στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Imperial College).

-          Εχει συγγράψει δεκάδες ιατρικές εργασίες που έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή και ελληνικά ιατρικά περιοδικά, καθώς και κεφάλαια σε ιατρικά βιβλία. Υπήρξε ένας από τους νεότερους Registrar – Επιμελητές στο Βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας.

-          Σήμερα εργάζεται ως επιστημινκός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αττικό Νοσοκομείο και ως επιστημονικός συνεργάτης στα νοσοκομεία ΜΗΤΕΡΑ και ΥΓΕΙΑ και διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στο κέντρο της Αθήνας.

-          Μάθετε περισσότερα στο www.woman.com.gr και στο drchandakas.gr

-           

IN CATEFORY: HEALTH