Γυναικολογικό και Μαιευτικό κέντρο Femina: Βρεφικό μασάζ και νέος μπαμπάς

Τον τελευταίο αιώνα, περάσαμε από την εξορία των μπαμπάδων κατά τη διάρκεια της γέννας στο να τους ενθαρρύνουμε να παρευρίσκονται στην αίθουσα τοκετού. Αν και η μαμά ήταν πάντα αυτή που αναλάμβανε τη βασική φροντίδα του μωρού, τώρα ξέρουμε ότι, όταν ένα παιδί έχει ένα σημαντικό δεσμό με τον πατέρα του, ο δεσμός αυτός συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην εξέλιξη του παιδιού. Πώς ακριβώς όμως βοηθάει το βρεφικό μασάζ στο να ενισχύσουμε αυτό το δεσμό;


Μαθήματα βρεφικού μασάζ:
Τα μαθήματα βρεφικού μασάζ απευθύνονται σε γονείς και μωρά έως 12 μηνών. Πραγματοποιούνται σε 5 εβδομαδιαίες συναντήσεις διάρκειας 1-1,5 ώρας. Το μασάζ δείχνει πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια σε ειδική κούκλα, ενώ οι γονείς μαθαίνουν και εφαρμόζουν τις μαλάξεις στο μωράκι τους. Διδάσκονται κινήσεις για όλο το σώμα του μωρού (πόδια, κοιλιά, στήθος, χέρια, πρόσωπο, πλάτη) που είναι βασισμένες στην ινδική και σουηδική μάλαξη και στη ρεφλεξολογία, ήπιες ασκήσεις διατάσεων, βασισμένες στη yoga, με στόχο την ευθυγράμμιση και την ευλυγισία, καθώς και χωριστό πρόγραμμα θεραπευτικών κινήσεων που βοηθούν στην καταπολέμηση των κολικών. Σε κάθε μάθημα, εκτός από το μασάζ, δίνεται η δυνατότητα στους γονείς να συζητήσουν για διάφορα θέματα, να ανταλλάξουν απόψεις και ανησυχίες με άλλους γονείς. Παρουσιάζονται πληροφορίες, ερευνητικές αναλύσεις και δεδομένα σχετικά με την ανατροφή του 1ου έτους. Ο βασικός στόχος είναι να αναπτυχθεί η ιδέα ότι ο καλύτερος ειδικός για το μωρό τους είναι οι ίδιοι.


Ποια μπορεί να είναι τα οφέλη για το μωρό από το βρεφικό μασάζ
Καταγεγραμμένες πληροφορίες από οικογένειες που έχουν συμμετάσχει σε μαθήματα βρεφικού μασάζ και επίσημες ιατρικές έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους τα μωρά μπορούν να επωφεληθούν από το βρεφικό μασάζ. Το μωρό αναπτύσσει στενότερη επαφή με το γονιό του, βελτιώνεται η λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία μεταξύ τους, νιώθει αγάπη και σεβασμό. Το μασάζ, κατά τη διάρκεια του 1ου έτους ανατροφής, βοηθάει στην τόνωση και στην ανάπτυξη βασικών συστημάτων του οργανισμού του μωρού, όπως το κυκλοφορικό, λεμφικό, νευρολογικό, ορμονολογικό κ.ά. Μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τους κολικούς, τη δυσκοιλιότητα, ακόμα και τους πόνους από τα πρώτα δοντάκια. Σε πολλές περιπτώσεις χαλαρώνει τα μωρά με αποτέλεσμα να κοιμούνται καλύτερα και περισσότερο.


Πώς εδραιώνεται η σχέση πατέρα και παιδιού μέσω του βρεφικού μασάζ
Για πολύ καιρό ο ρόλος του πατέρα στην ανάπτυξη του παιδιού αγνοήθηκε. Ίσως γιατί πίστευαν ότι η επίδρασή του έχει μικρότερη σημασία από εκείνη της μητέρας. Τα τελευταία χρόνια όμως, η σχέση πατέρα – βρέφους έχει κερδίσει αμέριστη προσοχή. Δημιουργήθηκε η ανάγκη να ερευνηθεί αυτή η σχέση στο δικό της πλαίσιο και όχι ως εναλλακτική λύση στη σχέση μεταξύ μητέρας – παιδιού. Συγκεκριμένα έχουν πραγματοποιηθεί έρευνες από την επιστημονική κοινότητα που μας δείχνουν πώς ενισχύεται το αίσθημα της πατρότητας σε μπαμπάδες που έχουν συμμετάσχει σε μαθήματα βρεφικού μασάζ και το εφαρμόζουν με τα μωρά τους στο σπίτι. Αρχικά, όλοι ως βρέφη βιώνουμε μια ενότητα με την μητέρα, η οποία ικανοποιεί τις βασικές μας ανάγκες και διαμορφώνει την προσωπικότητά μας. Το άγγιγμα του πατέρα όμως είναι εξίσου σημαντικό για την ανάπτυξη και τη σωστή ανατροφή του μωρού.
Στην περίοδο μετά τον τοκετό ο πατέρας μπορεί να νιώθει παραμελημένος και απογοητευμένος από τις ικανότητές του, προσπαθώντας να δεθεί και αυτός με το μωρό του. Αυτό μπορεί να αυξήσει ακόμα περισσότερο το άγχος του να αντεπεξέλθει στις καινούριες απαιτήσεις της οικογένειας. Επιστημονική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Τορόντο του Καναδά απέδειξε ότι οι μπαμπάδες που συμμετείχαν σε μαθήματα βρεφικού μασάζ παρατήρησαν τα επίπεδα του άγχους τους να μειώνονται, ένιωθαν λιγότερο απομονωμένοι μέσα στην οικογένεια και απέκτησαν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ως γονείς. Η ίδια έρευνα έδειξε ότι τα μωρά επικοινωνούσαν με τον μπαμπά τους με περισσότερα χαμόγελα, οπτική επαφή και φωνητική έκφραση. Παρόλο που έχουν δημοσιευθεί αμέτρητα ερευνητικά δεδομένα, οι παρατηρήσεις από τους γονείς είναι που έχουν πραγματική αξία.Μέσω του βρεφικού μασάζ, ο πατέρας νιώθει ότι συμμετέχει ενεργά στο μεγάλωμα του παιδιού του, γίνεται υπεύθυνος για την ευημερία του, περνάει ποιοτικό χρόνο με το παιδί του, μαθαίνει να εκφράζει τα συναισθήματά του πιο εύκολα και είναι πιο δεκτικός.
Γνωρίζοντας, πλέον, ότι όταν υπάρχει ένας ισχυρός θετικός δεσμός ανάμεσα στον πατέρα και το μωρό, αυτό συμβάλλει στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού, πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε, ώστε να υπάρχουν λιγότεροι μη συναισθηματικά διαθέσιμοι μπαμπάδες. Η προώθηση του βρεφικού μασάζ είναι ένα πολύ καλό βήμα προς αυτό.


3 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΧΑΡΙΣΕΤΕ ΣΕ ΝΕΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΔΩΡΟ ΒΡΕΦΙΚΟ ΜΑΣΑΖ ΓΙΑ ΤΟ ΜΩΡΟ ΤΟΥΣ

Γιατί θέλετε να κάνετε ένα μοναδικό και πρωτότυπο δώρο.

Γιατί είναι ένα δώρο που μπορεί να ξεκινήσει από την πρώτη μέρα και συνεχίζεται για πολλά χρόνια μετά, προσαρμόζοντας τις κινήσεις όταν το μωρό μεγαλώσει.

Για τα πολλαπλά οφέλη τόσο για το ίδιο το βρέφος όσο και για τους γονείς, την οικογένεια, την κοινωνία.


 

Χριστίνα Κιλισμάνη
Μασάζ εγκυμοσύνης, Διεθνώς Πιστοποιημένη, Εκπαιδεύτρια βρεφικού μασάζ (CIMI), Θεραπεύτρια ολιστικής μάλαξης
xrkilismani@gmail.com

Αγ. Αλεξάνδρου 22 & Θέτιδος 18, Παλαιό Φάληρο

T: 210 9883283

www.feminacare.gr


IN CATEFORY: BEST CHOICES , HEALTH