Γυναικολογικό & Μαιευτικό Κέντρο Femina: Ψυχοπροφυλακτική προετοιμασία για τον τοκετό (Δρ. Ιωάννης Βαμβακάρης)

Αδιαμφισβήτητα η περίοδος της εγκυμοσύνης και ο τοκετός αποτελούν ορόσημο στη ζωή της γυναίκας και του ζευγαριού. Εμπειρία μοναδική, αλλά και καθοριστικής σημασίας για την ψυχοσωματική υγεία μητέρας-παιδιού-ζευγαριού.
Τόσο οι σωματικές όσο και οι ψυχολογικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της κύησης,καθώς και η εμπειρία του τοκετού δύναται να επηρεάσουν σημαντικά την ψυχολογία της γυναίκας, τη σχέση του ζευγαριού και το δεσμό μητέρας-παιδιού.

Από τη Δέμου Λαμπρινή*


Πέρα από τη διασφάλιση μιας υγιούς και ιατρικά άρτιας παρακολούθησης της εγκυμοσύνης, θα πρέπει να φροντίσουμε και για την καλή ψυχική και σωματική ισορροπία της εγκύου.
Αυτό επιτυγχάνεται τόσο με την καλή και σωστή επαφή- επικοινωνία μεταξύ εγκύου-γιατρού/μαίας, όσο και με την ενίσχυση, ενημέρωση, υποστήριξη και εκπαίδευση της εγκύου-ζευγαριού καθ’ όλη τη διάρκεια των 9 μηνών, στον τοκετό, στο θηλασμό και τέλος στην ευαίσθητη περίοδο της λοχείας.
Από την πρώτη κιόλας στιγμή που διαπιστώνεται η εγκυμοσύνη, εκτός από τα θετικά συναισθήματα που κατακλύζουν τη γυναίκα, όπως χαρά, ευγνωμοσύνη, ελπίδα, προκύπτει και μια σειρά ερωτημάτων, από τα πιο απλά και καθημερινά, όπως: «τι είναι καλύτερο να τρώω για την καλύτερη λειτουργία του οργανισμού μου και την ανάπτυξη του εμβρύου;», «κάνει να γυμνάζομαι, και αν ναι, με ποιους τρόπους;» μέχρι τα πιο ειδικά και ενδεχομένως στρεσογόνα «τι εξετάσεις πρέπει να κάνω;», «πότε και πως θα γεννήσω, θα πονέσω;», «τι μέθοδο αναλγησίας μπορώ να χρησιμοποιήσω;».
Ερωτήματα εύλογα όπου η απάντηση είναι επιβεβλημένη. Γι΄ αυτόν τον σκοπό λοιπόν, στο κέντρο Femina δημιουργήσαμε τμήμα ψυχοπροφυλακτικής εγκύου με μαθήματα/συνεδρίες που καλύπτουν όλο το φάσμα της περιγεννητικής περιόδου, εγκυμοσύνη, τοκετός, θηλασμός, λοχεία.


Λίγα λόγια για την ψυχοπροφυλακτική μέθοδο
Με τον όρο ψυχοπροφύλαξη εννοούμε την ψυχική αλλά και σωματική προετοιμασία της γυναίκας και του ζευγαριού να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις και αλλαγές που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού. Αυτό επιτυγχάνεται με τη θεωρητική ενημέρωση της εγκύου/ζευγαριού και την πρακτική άσκηση των τεχνικών χαλάρωσης, αυτοσυγκέντρωσης και ασκήσεων αναπνοής.

Οι στόχοι της ψυχοσωματικής προετοιμασίας είναι:
● Να ενημερώσει και να εκπαιδεύσει κατάλληλα το ζευγάρι για την περίοδο της εγκυμοσύνης, του τοκετού και της λοχείας.
● Να διασφαλίσει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία της εγκύου και τη φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου.
● Να υποστηρίξει και να ενθαρρύνει την υγιή ψυχολογική προσέγγιση της εγκυμοσύνης από την οικογένεια.
● Να εξασφαλίσει ότι η έγκυος προχωρεί στον τοκετό προετοιμασμένη βιολογικά και συναισθηματικά.
● Να ενημερώσει το ζευγάρι για τη σπουδαιότητα του μητρικού θηλασμού και να προετοιμάσει τη μητέρα γι’ αυτό.

8 θεματικές ενότητες μαθημάτων:
Τα μαθήματα μπορούν να ξεκινήσουν από την αρχή του δευτέρου τριμήνου και χωρίζονται στις εξής κατηγορίες:
1ο Μάθημα: Ανατομία και φυσιολογία του γυναικείου σώματος. Αλλαγές που συντελούνται σε αυτό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
2ο Μάθημα: Συμβουλές διατροφής. Συνήθεις ενοχλήσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και πως να τις αντιμετωπίσουμε.
Εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου.
3ο Μάθημα: Σημεία έναρξης τοκετού, τα στάδια του τοκετού, αναφορά στις συνηθέστερες ιατρικές παρεμβάσεις (πρόκληση τοκετού, επισκληρίδιος αναλγησία, περινεοτομή). Η βαλίτσα της επιτόκου.
4ο Μάθημα: Είδη αναπνοών. Νευρομυϊκή χαλάρωση, στάσεις που βοηθούν στην κάθοδο και τη σωστή θέση του εμβρύου.
5ο Μάθημα: Τεχνικές ανακούφισης πόνου (με αναπνοές, κίνηση, εναλλαγές θέσεων, στάσεων massage). Ο ρόλος του συντρόφου στον τοκετό.
6ο Μάθημα: Θηλασμός (εκπαίδευση θέσεων). Πλεονεκτήματα για τη μητέρα και το νεογνό. Διατροφή στον θηλασμό. Τεχνικές massage για την υπερφόρτωση των μαστών. Δημιουργία τράπεζας γάλακτος. Αποστείρωση.
7ο Μάθημα: Μπανάκι, λούσιμο και τοπικό πλύσιμο νεογνού. Περιποίηση επιδερμίδας και ομφάλιου λώρου. Αναγνώριση και αντιμετώπιση κολικών. Παιδικό δωμάτιο.
8ο Μάθημα: Λοχεία, συναισθηματικές αλλαγές, ορμονικές μεταβολές. Σημάδια για την επιλόχειο κατάθλιψη. Σεξουαλική ζωή μετά τον τοκετό. Αντισύλληψη, οικογενειακός προγραμματισμός.


Παρ’ ότι η πρόσβαση σε πληροφορίες είναι απεριόριστη στις μέρες μας, η ψυχοπροφυλακτική μέθοδος είναι πιο επίκαιρη από ποτέ για να διαλύσει τυχόν φόβους που προκύπτουν από την κακή πληροφόρηση και τα αρνητικά συναισθήματα.
Να θυμάστε ότι η περίοδος της εγκυμοσύνης, ο τοκετός και ο θηλασμός είναι και θα πρέπει να είναι μια θετική και ευχάριστη εμπειρία .Ας ενημερωθούμε και προετοιμαστούμε κατάλληλα.


*Δέμου Λαμπρινή
Μαία, MSc Προαγωγή Υγείας
Συνεργάτιδα Κέντρου FEMINA, lamdemou@gmail.com

Femina: Αγ. Αλεξάνδρου 22 & Θέτιδος 18, Παλαιό Φάληρο

T: 210 9883283

www.feminacare.gr


IN CATEFORY: BEST CHOICES , HEALTH