Γιώργος Αναστασίου & Μανώλης Σκυλάκης: Θέλαμε να αναβιώσουμε την αυθεντική έννοια του μπακάλικου της γειτονιάς

Ιδιοκτήτες παντοπωλείου-εστιατορίου «Ο Μπακάλης»


Πότε ξεκίνησε τη λειτουργία του «Ο Μπακάλης» και γιατί επιλέξατε την περιοχή του Αλίμου να δημιουργήσετε την επιχείρησή σας;
Λειτουργούμε το κατάστημα από το Μάιο, τρεις μήνες δηλαδή συνολικά και ο λόγος που επιλέξαμε τον Άλιμο είναι το γεγονός πως δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο εδώ κοντά και θεωρήσαμε πως μια τέτοια επιχείρηση λείπει πρώτα σε εμάς τους ίδιους και μετέπειτα στην αγορά της περιοχής.


Σε ποιο κοινό απευθύνεστε;
Απευθυνόμαστε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες χωρίς καμία εξαίρεση. Και αυτή είναι η γοητεία του μαγαζιού, το ότι δηλαδή είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να προσελκύει και τους νέους και τους μεγαλύτερους, προσκαλώντας τους ν’ απολαύσουν στο χώρο μας το τσίπουρο ή το κρασάκι τους συντροφιά με όμορφους μεζέδες, πράγμα που απ’ ό,τι βλέπουμε έχει ανταπόκριση.


Πώς προέκυψε το όνομα «Μπακάλης»;
Ακριβώς επειδή δημιουργήσαμε ένα χώρο που προσομοιάζει σε ένα παλιό παντοπωλείο, με τα παραδοσιακά τραπεζάκια και τους νόστιμους μεζέδες, θεωρήσαμε πως αναβιώνουμε μέσα από το κατάστημά μας την έννοια του μπακάλη που έχει χαθεί ουσιαστικά από την Αθήνα. Έτσι προήλθε και το όνομα.


Θα μπορούσατε να μας εξηγήσετε τη φιλοσοφία του καταστήματός σας;
Ουσιαστικά λειτουργήσαμε με βάση το τι θα θέλαμε εμείς σε ένα αντίστοιχο κατάστημα. Η δημιουργία ενός ζεστού και φιλικού χώρου που να μπορεί να έρθει ο πελάτης και να περάσει όμορφα με την παρέα του απολαμβάνοντας αυθεντικό φαγητό σε τιμές χαμηλές σε σχέση με την υψηλή ποιότητα.


Σχετικά με το παντοπωλείο, τι προϊόντα εμπορεύεστε και ποια ιδιαιτερότητα θα λέγατε ότι έχουν;
Το παντοπωλείο περιλαμβάνει κάθε λογής παραδοσιακά προϊόντα, όπως τυριά, αλλαντικά, όσπρια, ζυμαρικά, μέλι, γλυκά του κουταλιού και πολλά ακόμη που μπορεί να βρει κανείς σε ένα οποιοδήποτε μπακάλικο, με την ιδιαιτερότητά τους να έγκειται στην ποιότητα. Συγκεκριμένα, παίρνουμε τα προϊόντα μας από μικρούς παραγωγούς σε όλη την Ελλάδα και τα οδηγούμε κατευθείαν στο τραπέζι του καταναλωτή. Δεν υπάρχει καμία έννοια τυποποίησης στα προϊόντα μας.


Έχετε δημιουργήσει ένα σύγχρονο μαγαζί σε ατμόσφαιρα παραδοσιακού παντοπωλείου. Πως προέκυψε αυτό το πρωτότυπο concept;
Εμείς θα χαρακτηρίζαμε το κατάστημα σαν ένα παντοπωλείο του 2016. Και αυτό ήταν το concept, να υπάρχουν σύγχρονες ανέσεις που να παραπέμπουν σε παλιό χώρο μπακάλικου, γι’ αυτό και υπάρχει η ξύλινη επένδυση, το παλιό πλακάκι σε στυλ μωσαϊκού, οι πέργκολες και τα έπιπλα, όλα προσεγμένα ώστε ν’ αποδίδουν αυτό το ύφος.


Βλέπω ότι έχετε και πολύ όμορφες μουσικές επιλογές.
Προσπαθούμε να καλύψουμε όλο το φάσμα του ελληνικού ρεπερτορίου με σκοπό να ικανοποιήσουμε μουσικά όλους τους πελάτες μας. Εδώ θα ακούσετε από έντεχνο μέχρι ρεμπέτικο και από παραδοσιακό μέχρι λαϊκό τραγούδι.


Ποιους μεζέδες μπορεί κάποιος να γευτεί στο κατάστημα; Το μενού είναι βασισμένο αποκλειστικά στην ελληνική κουζίνα;
Ναι, κατά κύριο λόγο είναι βασισμένο στην ελληνική μεσογειακή κουζίνα, ωστόσο υπάρχουν και πολλές επιρροές από τις πολίτικες συνταγές. Σχετικά με τους μεζέδες θα αναφέρουμε ενδεικτικά τα αυγά με σουτζούκι και παστουρμά, το σπετσοφάι, τα στριφτάρια με καβουρμά βοδινό, τις ποικιλίες τυριών και αλλαντικών, καθώς και τις φρέσκιες μας σαλάτες. Βεβαίως, υπάρχουν και άλλα νόστιμα πιάτα, και το βασικότερο είναι ότι όλα παρασκευάζονται με πρώτης ποιότητας προϊόντα που προέρχονται από το παντοπωλείο.


Βλέπετε την αποδοχή του κόσμου σε αυτό το όμορφο εγχείρημα;
Αν και λειτουργούμε για σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, βλέπουμε πως ο κόσμος έχει αγκαλιάσει το μαγαζί, δεδομένου μάλιστα του ότι δεν υπάρχει αντίστοιχο κατάστημα τριγύρω, όπου όχι μόνο μπορείς ν’ απολαύσεις εκλεκτούς μεζέδες, αλλά έχεις τη δυνατότητα να τους προμηθευτείς και για το σπίτι.


Ποια σχέδια έχετε για το μέλλον του καταστήματος;
Προς το παρόν είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την πορεία του μαγαζιού. Είναι και λίγος ο καιρός λειτουργίας του οπότε δεν έχουμε ξεκάθαρο πλάνο για το τι μπορεί να προκύψει στο μέλλον. Αλλά στόχος μας είναι να διατηρήσουμε την καλή ποιότητα των πιάτων μας, καθώς και τις υπάρχουσες ανταγωνιστικές τιμές.


IN CATEFORY: FACES