Η ιστορία των… οπτικών!

ISTORIA GYALIWN

Η ιστορία των… οπτικών!

Εσείς γνωρίζετε από πού ξεκίνησαν τα γυαλιά για να φτάσουν στις µέρες µας;


Η ιστορία των γυαλιών είναι πολύ μεγάλη και κατά έναν τρόπο ξεκινάει από την αρχαιότητα. Τα γυαλιά περίπου όπως τα γνωρίζουμε σήμερα, όμως, είναι μάλλον μια εφεύρεση του Μεσαίωνα. Λέγεται ότι ο Νέρωνας στην αρχαία Ρώμη κρατούσε ένα σμαράγδι μπροστά από τα μάτια του για να μην τον… στραβώνει ο ήλιος ενώ παρακολουθούσε τους μονομάχους στην αρένα. Ο δάσκαλός του, ο Σένεκας, ισχυριζόταν ότι διάβασε όλα τα βιβλία στη Ρώμη χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο δοχείο με νερό σαν μεγεθυντικό φακό. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι ο πρώτος μεγεθυντικός φακός που χρησίμευε για το διάβασμα μάλλον αναπτύχθηκε το 1000 μ.Χ. στη Βενετία για χάρη των μοναχών που ήθελαν να μπορούν να διαβάζουν τα χειρόγραφα και να γράφουν με ευκολία μετά τα 40.


james-dean-reading

James Dean


 

Οι μοναχοί που φορούσαν… γυαλιά!

Κατά γενική ομολογία, το πρώτο ζευγάρι διορθωτικών γυαλιών περίπου στη μορφή που τα ξέρουμε σήμερα φτιάχτηκε στην Ιταλία μεταξύ του 1268 και 1300. Ήταν δύο μεγεθυντικοί φακοί ενωμένοι με γέφυρα στη μύτη. Η πρώτη καταγεγραμμένη εικόνα κάποιου να φοράει γυαλιά βρίσκεται σε μια σειρά από πίνακες του Tommaso da Modena από τον 14ο αιώνα. Απεικόνιζε μοναχούς που χρησιμοποιούσαν μονόκλ ή ένα είδος γυαλιών για να διαβάσουν χειρόγραφα.


 

Από την Ιταλία η νέα εφεύρεση πέρασε προς την Ολλανδία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Αγγλία και το 1629 οι κατασκευαστές γυαλιών στην Αγγλία άρχισαν να διαφημίζουν το προϊόν τους. Την ίδια χρονιά ιδρύθηκε και το Worshipful Company of Spectacle Makers, ένα είδους σωματείο οπτικών με το σλόγκαν: “A blessing to the aged” (δηλαδή «ευλογία για τους ηλικιωμένους»).


 

Η καινοτομία ήρθε τον 16ο αιώνα όταν ο Πάπας Λέοντας ο 5ος χρειάστηκε γυαλιά. Έτσι δημιουργήθηκαν τα πρώτα γυαλιά πρεσβυωπίας. Το πρόβλημα που παρέμενε όμως ήταν πώς θα στηρίζονταν τα γυαλιά στο πρόσωπο. Και κάπου εκεί τη σκυτάλη πήραν οι Ισπανοί κατασκευαστές που έδεναν μια μεταξωτή κορδέλα στα γυαλιά και στα αυτιά του φέροντα. Ο Λονδρέζος οπτικός  Edward Scarlett, το 1730 ήταν αυτός που δημιούργησε το πρώτο ζευγάρι γυαλιά με έναν υποτυπώδη βραχίονα όπως τον ξέρουμε σήμερα. 22 χρόνια αργότερα, ο σχεδιαστής γυαλιών James Ayscough τελειοποίησε το τελείωμα του βραχίονα ώστε να στηρίζεται πίσω από τα αυτιά.


 

Η επόμενη μεγάλη καινοτομία ήταν η ανακάλυψη των διεστιακών φακών από τον Βενιαμίν Φρανκλίνο, αν και πολλοί αποδίδουν αυτή την ανακάλυψη στο Κολλέγιο Οπτομετρών της Αγγλίας το 1760. Το 1825 ανακαλύφθηκαν οι φακοί για τον αστιγματισμό από τον Άγγλο αστρονόμο George Airy και το 1827 ήρθαν οι τριεστιακοί φακοί.


374c8212fbb700d60b8b9f1809fabad1

Μεγάλου βεληνεκούς stars έκαναν τα γυαλιά fashion statement!

 


 

Τα γυαλιά τον 20ο αιώνα

Τον 20ο αιώνα τα γυαλιά έγιναν συνώνυμο του glam και του στυλ. Το 1930 έγιναν πολύ της μόδας τα γυαλιά ηλίου καθώς μόλις το 1929 εφευρέθηκε το φίλτρο για τον ήλιο που επέτρεψε στα απλά γυαλιά να γίνουν ηλίου, απορροφώντας τις ακτίνες UV και αντανακλώντας το φως. Τα γυαλιά ηλίου, όμως, έγιναν δημοφιλή για έναν ακόμα λόγο: οι διάσημοι movie stars φωτογραφίζονταν φορώντας γυαλιά ηλίου.


 

Ένα από τα πιο δημοφιλή μοντέλα γυαλιών, τα γνωστά “aviator”, υπήρξαν δημιουργία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, για να εξυπηρετούν τις ανάγκες των πιλότων των πολεμικών αεροσκαφών. Σήμερα είναι από τα πιο διαχρονικά και αναγνωρίσιμα μοντέλα γυαλιών.


 

Η πρόοδος στον τομέα των πλαστικών επέτρεψε στα γυαλιά να πάρουν πολλά και διαφορετικά σχήματα. Έτσι, στην μεταπολεμική εποχή τα λεγόμενα “cat-eye” γυαλιά ήταν πολύ δημοφιλή για τις γυναίκες. Σήμερα αυτό το σχήμα αναβιώνει σε όλο του το μεγαλείο ως fashion statement ακόμη και γυναικών που κανονικά δε φορούν γυαλιά.


 

Και ενώ τα γυναικεία γυαλιά είχαν περισσότερο στυλ, τα ανδρικά γυαλιά του ’40 και του ’50 ήταν αυστηρά, με χρυσό, μεταλλικό σκελετό με εξαίρεση ίσως τα τετράγωνα γυαλιά του Μπάντι Χόλι ή τα tortoiseshells γυαλιά του Τζέιμς Ντιν.


 

Το 1959 τα γυαλιά, πλέον, πέρα από τη μόδα, άρχισαν να είναι λειτουργικά αφού οι πολυεστιακοί φακοί ήταν γεγονός ενώ παράλληλα ήταν και πλαστικοί για να μη σπάνε. Την ίδια περίοδο τέθηκαν σε κυκλοφορία και οι φωτοχρωμικοί φακοί. Οι πλαστικοί φακοί photo gray δεν κυκλοφόρησαν παρά στα 90s και τώρα πλέον διατίθενται σε πολλά χρώματα και όχι μόνο σε γκρι.


 

Και κάπως έτσι φτάσαμε στο σήμερα, που βλέπουμε αναβίωση των παλιών μοντέλων σε ό,τι αφορά το στυλ, αλλά σε σχέση με τους φακούς η πρόοδος είναι τεράστια. Τα γυαλιά είναι άθραυστα, δεν γρατζουνιούνται, δεν θολώνουν. Επιπλέον, υπάρχει και η επιλογή των φακών επαφής, αλλά πάντα ένα ζευγάρι γυαλιά θα είναι ένα ιδιαίτερο αξεσουάρ που θα δίνει πόντους στην εμφάνισή μας!


 

  • Recent Posts

  • Categories

  • Meta