Η τέχνη του τσίπουρου έχει τη δική της ιστορία

tsipouradika

Η τέχνη του τσίπουρου έχει τη δική της ιστορία

Τα τσιπουράδικα έχουν εξέχουσα θέση τόσο στην παλαιά όσο και στη σύγχρονη κουλτούρα και αποτελούν µια µορφή διασκέδασης που κάθε Έλληνας, νεαρής ή µεγάλης ηλικίας, λατρεύει. Πώς ξεκίνησε όµως, αυτός ο δηµοφιλής θεσµός και ποια είναι η ιστορία των τσιπουράδικων; Ανακαλύψτε τη µαγεία τους κάνοντας ένα ταξίδι στο χρόνο…!


Από την Κατερίνα Ποθητού


Παράδοση που επιβιώνει στο χρόνο…

Ο θεσµός που αγαπήθηκε τόσο απ’ όλους τους Έλληνες, έχει µια παράδοση στο χρόνο που βρίσκει τις ρίζες της στο 1922, όταν µετά την ιστορική ανταλλαγή πληθυσµών πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία εγκαταστάθηκαν στη σηµερινή περιοχή της Νέας Ιωνίας. Τα πρώτα, λοιπόν, τσιπουράδικα εµφανίστηκαν στην παραλία του Βόλου, καθώς πολλοί από τους πρόσφυγες που εργάζονταν στο λιµάνι, όταν τελείωναν τη δουλειά τους, συνήθιζαν να ξεκουράζονται στα εν λόγω µαγαζιά πίνοντας τσίπουρο και απολαµβάνοντας γευστικούς µεζέδες, σερβιρισµένους σε µικρά πιατάκια, που στην πλειοψηφία τους αποτελούνταν από θαλασσινά και µικρά ψάρια, όπως ο γαύρος. Οι ποσότητες ήταν ατοµικές και αρκούνταν στο ν’ ανοίξουν την όρεξη των επισκεπτών µέχρι την ώρα του µεσηµεριανού φαγητού. Σύµφωνα µε µαρτυρίες, σε πολλά από αυτά δεν χρειαζόταν καν να παραγγείλεις. Απλά έκανες ένα νεύµα στο σερβιτόρο µε το πόσα τσίπουρα ήθελες να πιεις και τα υπόλοιπα γίνονταν από µόνα τους. Οι άνθρωποι έδιναν έµφαση στην ποιότητα και την αυθεντική γεύση των προϊόντων και όχι στην ποσότητα του φαγητού. Με το πέρασµα του χρόνου, τα τσιπουράδικα αποτέλεσαν σηµείο συνάντησης των εργατών, οι παρέες όλο και µεγάλωναν και η επίσκεψη στους όµορφους παραδοσιακούς τους χώρους έγινε συνήθεια που αγαπήθηκε όσο καµία άλλη.


Μέχρι και το 1965 περίπου, τα τσιπουράδικα αποτελούσαν αυστηρά αντρική υπόθεση. Τα τραπέζια τους έχουν φιλοξενήσει ατέλειωτες συζητήσεις, διαφωνίες, τσακωµούς, τραγούδια και γέλια, αποτυπώνοντας µια αλλιώτικη εποχή που πολλοί ακόµη νοσταλγούν. Κατά τη δεκαετία του ΄70 έκαναν την εµφάνισή τους και οι γυναίκες, δίνοντας στα τσιπουράδικα έναν πιο κοινωνικό χαρακτήρα ο οποίος τα κατέστησε ένα αναπόσπαστο κοµµάτι της ζωής των ανθρώπων που επιβιώνει επιτυχώς µέχρι και στις µέρες µας!


volos-dimitriados-street-1905

Τα πρώτα τσιπουράδικα εμφανίστηκαν το 1922!


05d6b17d89d20f3768d0ce27fd0a3bb4-696x486


12


58d108348d78c268b811584cd69f8f53


Μια συνήθεια που έγινε λατρεία!

Μπορεί να είναι σήµα κατατεθέν του Βόλου, ωστόσο πλέον τα τσιπουράδικα αποτελούν ένα θεσµό που έχει ορκισµένους θαυµαστές και έχει υιοθετηθεί σε κάθε πόλη της Ελλάδας! Στο Βόλο συγκεκριµένα, ανάλογα µε τις προτιµήσεις σας θα βρείτε τόσο εκείνα που κρατούν ζωντανή την παράδοση και λειτουργούν από τον προηγούµενο αιώνα, όσο και τη «νέα γενιά» τσιπουράδικων που συγκεντρώνουν µεγάλη µερίδα της νεολαίας και περιλαµβάνουν µεγάλη ποικιλία από µεζέδες, κρασί, µπύρες και άλλα προϊόντα που οι Έλληνες απολαµβάνουµε σε κάθε µας έξοδο.


Περνώντας απ’ έξω σίγουρα θα σας τραβήξουν την προσοχή οι λαχταριστές µυρωδιές από τους νόστιµους µεζέδες που πληµµυρίζουν το χώρο. Τηγανιτές νοστιµιές, ψητό καλαµαράκι, πατατούλες, µύδια, σαγανάκι, τραγανές γαρίδες, φρέσκο χταποδάκι, ψάρια και πολλές ακόµη υπέροχες γεύσεις είναι εδώ να τις ανακαλύψετε και να ζήσετε αξέχαστες στιγµές παρέα µε τα αγαπηµένα σας πρόσωπα. Τόσο η γεύση όσο και η ποιότητα των προϊόντων είναι εγγυηµένη, µιας και ο Βόλος από µόνος του έχει µακρά παράδοση στην παραγωγή κορυφαίου τσίπουρου και φρέσκων θαλασσινών µεζέδων.


cioppino-tf1


journey-greece-food-traditions-mussels-1024x768


tsipouro-1


«Οι κανόνες» του τσίπουρου

Σε αντίθεση µε την πρωτεύουσα, στα τσιπουράδικα του Βόλου το τσίπουρο σερβίρεται µε τη µόστρα, το 25αράκι δοχείο, σήµα κατατεθέν του ποτού. Στα παραδοσιακά τσιπουράδικα της πόλης δεν χρειάζεται καν να παραγγείλετε µεζέδες, µιας και ποικιλίες από απίθανες γεύσεις κυρίως θαλασσινών προϊόντων καταφθάνουν απευθείας στο τραπέζι σας µαζί µε το τσιπουράκι. Απαράβατος κανόνας είναι ν’ απολαύσετε όλες τις νοστιµιές µέχρι να έρθουν οι επόµενες. Οι γνώστες του είδους ξέρουν ακριβώς ποιους µεζέδες να σας προσφέρουν στην αρχή, ώστε ο ουρανίσκος σας να συνηθίσει την έντονη γεύση του τσίπουρου.


Rules to Follow


Στα τσιπουράδικα το «τελετουργικό» περιλαµβάνει συγκεκριµένους «κανόνες» που πρέπει ν’ ακολουθήσετε για να περάσετε µοναδικές στιγµές!


Παλιές αφηγήσεις από τον πρώτο καιρό λειτουργίας τους κάνουν λόγο για δύο ειδών τσιπουράδικα: τα «µουγκά» όπου έκανες παραγγελία µε νοήµατα και τα «φλύαρα» στα οποία η παραγγελία γινόταν µέσω µιας σύντοµης στιχοµυθίας!


tsipouro


tsipouro2

 

  • Recent Posts

  • Categories

  • Meta