Εικόνες …μαγείας στην Αράχωβα 

Κάθε βήμα σας συναντά και ένα σημείο που θα θέλετε να φωτογραφίσετε, ενώ το βλέμμα χάνεται στην τόση ομορφιά και μαγεία των τοπίων.     


Το Ρολόι ή η Ώρα
Μπαίνοντας στην πόλη, το πρώτο που αντικρίζεις είναι το περιβόητο Ρολόι ή Ώρα, όπως συνηθίζουν να το λένε οι ντόπιοι, το οποίο χτίσθηκε στην απόκρημνη άκρη του βράχου Τυριά τον 18ο αιώνα. Μάλιστα, λέγεται πως αυτός ο βράχος κάποτε χρησίμευε ως φυσικό ψυγείο για τη φύλαξη τυριών! Σε εκείνο το βράχο ανέβαινε το Ντελάλης και ανακοίνωνε τα νέα του χωριού.


Εγκάρσιος
Φτάνοντας στην πλατεία Παπαϊωάννου θα παρατηρήσεις στα δεξιά σου ένα ανηφορικό δρομάκι με 264 σκαλοπάτια τα οποία χωρίζουν την Αράχωβα στα δύο. Αυτός ο δρόμος λέγεται «Εγκάρσιος» και τον άνοιξε το 1927 ο λήσταρχος Καραθανάσης υπό την απειλή όπλου. Ανεβαίνοντας τα σκαλιά θα αντικρίσετε τον ιστορικό ναό του Αη Γιώργη, ο οποίος είναι και ο πολιούχος της Αράχωβας.


Αρχαιολογικός χώρος των Δελφών
Εδώ θα δείτε την ιστορία του πιο φημισμένου μαντείου του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Συλλογές από αρχιτεκτονικά γλυπτά, αγάλματα, έργα μικροτεχνίας και αφιερώματα των πιστών στο ιερό. Στη νότια όψη του Παρνασσού θα δείτε το Ιερό του Απόλλωνα με τους Θησαυρούς, τους Ναούς και τον Περίβολο, ενώ στο κέντρο του Ιερού βρίσκεται ο επιβλητικός δωρικός ναός του Απόλλωνα. Στο βορειοδυτικό τμήμα του ναού είναι το περίφημο θέατρο, με 5.000 θέσεις, όπου γίνονταν οι Δελφικές Γιορτές στις οποίες γινόταν η αναπαράσταση της νίκης του Απόλλωνα επί του φιδιού Πύθωνα. Δεξιά της εισόδου του Ιερού βρίσκεται η Κασταλία Πηγή, εκεί πλενόταν η Πυθία πρινκαθίσει στη θέση απ’ όπου θα έλεγε τις προφητείες της.


Λαογραφικό Μουσείο
Το Λαογραφικό Μουσείο της Αράχωβας βρίσκεται στο παλιό δημοτικό σχολείο του χωριού, το οποίο χτίστηκε το 1908 με δωρεά του Ανδρέα Συγγρού και σήμερα έχει ανασκευα- στεί και λειτουργεί ως Λαογραφικό Μουσείο. Το 2004 ιδρύθηκε ο Λαο- γραφικός Όμιλος Αράχωβας, ενώ το 2009 το δημοτικό σχολείο αναστηλώθηκε σε Λαογραφικό Μουσείο, το οποίο φιλοξενεί παλαιά και σπάνια σχέδια για κεντήματα και υφαντά, τα οποία έχουν γίνει από  παλιές κεντήστρες και υφάντρες στον αργαλειό.


Το άγαλμα του Καραϊσκάκη
Στο προαύλιο του ιστορικού ναού του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται το μνημείο του Γ. Καραϊσκάκη. Μια μαρμάρινη προτομή η οποία «ακουμπά» πάνω σε 300 πέτρες, οι οποίες συμβολίζουν τα 300 κεφάλια των Τούρκων που είχε ζητήσει ο αρχιστράτηγος! Το μνημείο στήθηκε αμέσως μετά τη νικηφόρα μάχη! Ως έθιμο κατά τη διάρκεια των εθνικών εορτών, ένας μαθητής του Δημοτικού Σχολείου σκαρφαλώσει στο πίσω μέρος της προτομής, δαφνο- στεφανώνει το στρατηγό και του στρίβει τα μουστάκια ως ένδειξη αγάπης.
Αποτελεί meeting point για καφέ ή ποτό από το πρωί μέχρι το βράδυ και εδώ κάτω από τα καταπράσινα δέντρα θα βρεις μερικά από τα πιο διάσημα μαγαζιά της Αράχωβας. Η φημισμένη πλατεία είναι η καρδιά της περιοχής. Ειδικά την περίοδο των Χριστουγέννων θα σας μαγέψει ο στολισμός της.


Ιστορικός Ναός Αγίου Γεωργίου
Ο πρώτος ναός χτίστηκε το 1676 με διαφορετική μορφή, ενώ η σημερινή εκκλησία χτίστηκε το 1833. Εκεί κάποτε ήταν η έδρα του στρατηγείου του Γεώργιου Καραϊσκάκη, μάλιστα κατά τη διάρκεια της επανάστασης το σημείο αυτό έπαιξε καθοριστικό ρόλο! Εκεί διεξήχθη η μάχη της Αράχωβας, όπου ο ο Γεώργιος Καραϊσκάκης με 1.300 αγωνιστές συνέτριψε 2.500 Τουρκαλβανούς. Φυσικά, ο ιστορικός ναός συνδέετε και με τα γεγονότα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, άλλωστε αυτό φαίνεται και από τις πολεμίστρες, το παλιό κανόνι αλλά και τον χτυπημένο από σφαίρες τοίχο του ναού.


IN CATEFORY: BEST CHOICES , TRAVEL