Οικονομική κρίση & γιορτές: Αντιμετωπίστε τη με θετική ενέργεια

Οι μέρες που ζούμε είναι γεμάτες προβλήματα, ανησυχίες και αβεβαιότητα. Όλος αυτός ο αρνητισμός που μας περιτριγυρίζει σίγουρα δε βοηθά να πλησιάσουμε μια πιο θετική ατμόσφαιρα, μια πιο χαρούμενη και γαλήνια προσέγγιση της ζωής, ειδικά στις γιορτές όπου όλοι θέλουμε να δώσουμε και να κάνουμε το παραπάνω.  Αυτό όμως, είναι στο χέρι μας να το αλλάξουμε και να μάθουμε να ζούμε αντιμετωπίζοντας τη ζωή θετικά και αισιόδοξα!

Από τη Μίνα Κάνταρου


 

Είναι μια θετική στάση ζωής και ένας διαφορετικός τρόπος σκέψης που τ’ αποτελέσματα της είναι σίγουρα καλύτερα απ’ ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Οι περισσότεροι άνθρωποι εστιάζουν σ’ ένα ή περισσότερα γεγονότα και πολιορκούνται από άσχημα συναισθήματα, αυτά στη συνέχεια διογκώνονται μέσα στο μυαλό και αρχίζουν να μας ρίχνουν πολύ χαμηλά.

Οραματιζόμαστε τις γιορτές ως μέρες που έχουμε μάθει να κάνουμε και να λαμβάνουμε δώρα, να βγαίνουμε έξω πιο πολύ, να πηγαίνουμε σε όμορφους προορισμούς και όλα αυτά απαιτούν χρήματα και καλή διάθεση. Πολλοί όμως, δεν μπορούν ν’ αντεπεξέλθουν στις ανάγκες των εορτών, βλέποντας έτσι το πνεύμα των εορτών ως μια στρεσογόνα και δύσκολη περίοδο. Πολλοί είναι αυτοί που συνέχεια συγκρίνουν την κατάστασή τους με το παρελθόν, το πως ήταν και πως βίωναν διαφορετικά τις μέρες αυτές κάποτε, χάνοντας τη σημασία του σήμερα. Το ίδιο γεγονός μπορεί ν’ αντιμετωπιστεί πολύ πιο αποτελεσματικά όταν σκεφτούμε ήρεμα και θετικά. Το μυαλό έχει την ικανότητα να λειτούργει πολύ πιοκαλά όταν βρίσκεται σε μια πιο θετική διάθεση.

Ακούμε συνέχεια για θετική σκέψη όμως, δεν μπορούμε να την ενσωματώσουμε στη ζωή μας και έτσι ο όρος αυτός αγνοείται εύκολα. Η θετική σκέψη από μόνη της δεν κάνει πολλά. Είναι μια φιλοσοφία που από μόνη της δεν μπορεί να φέρει τ’ αποτελέσματα που θέλουμε. Η θετική δράση αντιθέτως, είναι αυτή που κάνει τη διάφορα και στη συνέχεια οι καταστάσεις παίρνουν μια πιο αισιόδοξη απόχρωση. Η θετική δράση είναι όταν κάνουμε τις απαραίτητες κινήσεις για να είμαστε πιο καλά, ψυχολογικά και σωματικά. Δεν τις σκεφτόμαστε απλά και ελπίζουμε πως θα έρθει αυτό που θέλουμε, άλλα κάνουμε αυτό που πρέπει, έστω και μικρά βήματα που στη συνέχεια θα μεγαλώνουν, έτσι ώστε να δούμε τη διαφορά στη ζωή μας. Αυτό απαιτεί να βγούμε από τη βολή που έχουμε, να τολμήσουμε να κάνουμε διαφορετικά πράγματα, να ρισκάρουμε και να πιστεύουμε στον εαυτό μας. Οι γερές βάσεις αυτές θα μας τονώσουν την ψυχολογία και θα μπορέσουμε να αντιληφθούμε τα πράγματα διαφορετικά.


 

      Στην περίοδο των γιορτών:

  • Εκτιμήστε αυτά που έχετε και αγκαλιάστε τα κι άλλο! Μην τα θεωρείτε δεδομένα… μόνο όταν χάνονται αποκτούν την αξία που άλλωστε, πάντα είχαν.
  • Εκμεταλλευτείτε το χρόνο και ας είναι ώρες, να έρθετε πιο κοντά στους ανθρώπους που αγαπάτε. Η δύναμη είναι στις ανθρώπινες σχέσεις και όχι στα υλικά αγαθά!
  • Εκφράστε και ανταλλάξτε τις θετικές σκέψεις, είναι μέρες που μας δίνετε η ευκαιρία να δείξουμε την αγάπη μας και τα συναισθήματα παραπάνω από την καθημερινότητα.
  • Κάντε απλά πράγματα που φέρνουν μεγάλη χαρά! (π.χ. τα παιδιά να πάνε στον Άη Βασίλη να βγάλουν μια φωτογραφία, το ζευγάρι να μαγειρέψει σπίτι μαζί, από το να βγει έξω που μπορεί να κοστίζει, η οικογένεια να στολίσει το δέντρο παρέα, φέρτε φίλους στο σπίτι, κτλ).
  • Δε μετράει η αξία κάποιου δώρου, αλλά η σκέψη της κίνησης!
  • Κάντε έξυπνες αγορές! Κάνοντας τη σωστή έρευνα (μαγαζιά, ιντερνέτ, κτλ) θα βρείτε πολύ καλές προσφορές που μπορεί να σας προσφέρουν αυτά που θέλετε σε προσιτές τιμές, από δώρα μέχρι εκδρομές.

Απομονώνουμε την υπερβολή που μας αγχώνει, ηρεμούμε και σκεπτόμαστε αισιόδοξα. Δεν είναι οι γιορτές για να μπαίνουμε σε διαμάχες και καυγάδες, ούτε να ξεσπάμε ο ένας στον άλλον, επειδή δεν έχουμε όλα αυτά που θα θέλαμε! Το ένα κάλο θα φέρει το άλλο και πάνω απ’ όλα, θα είστε εσείς ψυχολογικά πιο καλά. Ένα χαμόγελο, μια αγκαλιά, μια γλυκιά κουβέντα δεν κοστίζει τίποτα και η δύναμή τους είναι πανίσχυρη! Είναι κάτι που μπορούμε να το δώσουμε και να το εισπράξουμε ελεύθερα. Ας γίνουμε πρώτα οι ίδιοι πιο θετικοί άνθρωποι και ας βοηθήσουμε με αυτήν την στάση όσους αγαπάμε να δουν τις γιορτές με άλλο μάτι!


 

IN CATEFORY: BEST CHOICES , HEALTH