Ηλίας Σκουλάς: O εκρηκτικός μαγειρικός νούς του Food Mafia

-Γιατί επιλέξατε τη Γλυφάδα και τι το διαφορετικό έχει να προσφέρει το Food Mafia στην εστιατορική σκηνή των Νοτίων Προαστίων και όχι μόνο;

Γιατί τόσο εγώ, όσο και η Εργίνα  Βεντούρη και ο Γιώργος Πετρίδης είμαστε παιδιά του Νότου και θέλαμε να κάνουμε κάτι καλό για μας και τους φίλους μας αρχικά και καταλήξαμε σ’ αυτό το χαμό! (γέλια) Απ’ την άλλη μ’ ενοχλούσε το γεγονός ότι όλοι λένε- απ’ τα περιοδικά μέχρι το κοινό- ότι σ’όλη την παραλία δεν μπορεί κάνεις να βρει καλό ένα εστιατόριο και έτσι το έβαλα και λίγο σαν στοίχημα. Είχα δείξει τι μπορεί να γίνει αν κάποιος θέλει, με αυτό που πέτυχα πέρυσι στην Ψιψίνα στη Βούλα, όταν κάναμε 21.000 κουβέρ σε γκουρμε ψαρομεζεδοπωλείο, αλλά οι γνωστές κουτοπόνηρες λογικές των επιχειρηματιών δε με άφησαν να ολοκληρώσω και έτσι αναγκάστηκα να φύγω, ενώ αυτοί  έβαλαν λουκέτο, παρά τις όποιες προσπάθειες ν’ αντιγράψουν αυτό που έκανα. Τώρα όμως, με την Εργίνα και το Γιώργο είναι αλλιώς, γιατί το Food Mafia είναι δικό μας.


-Πώς θα χαρακτηρίζατε το μενού του Food Mafia; Τι αντιπροσωπεύει;

Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Πήρα μια κόλλα χαρτί και έγραψα πάνω ό,τι θα μου άρεσε να βρω σ’ ένα καλό εστιατόριο ως πελάτης. Γι αυτό θα βρεις να συνυπάρχει στο ίδιο μενού το απάκι με τα βιετναμέζικα spring rolls ατμού, το φουά γκρα με την ταλιάτα τόνου, η κινόα με τα χτένια και τα καλύτερα κρέατα του κόσμου ψημένα σε χειροποίητο ισπανικό ξυλόφουρνο, καθώς και βιολογικό λαυράκι από την Κεφαλονιά ψημένο σε κρούστα αλατιού. Να αναφέρω ακόμη, τη σιτσιλιάνικη κεφτεδομακαρονάδα, το αγριογούρουνο με τις παπαρδέλες, τον κοκκινιστό πατσά της Ρώμης – την Tripa – το μεδούλι στα κάρβουνα και φυσικά το Food Mafia Granulated Burger, που σε λίγο θα το βλέπω και στον ύπνο μου με τη ζήτηση που έχει…. Αν θέλετε ένα τίτλο, εγώ θα το έλεγα Αμερικανοιταλικό εστιατόριο με έμφαση στο κρέας, άρα διεθνές! Βέβαια, δεν υπάρχει συγκεκριμένο μενού, αφού συνεχώς βάζω καινούρια πράγματα, για να μην βαριέμαι και εγώ ως σεφ και η ομάδα μου στην κουζίνα, αλλά και οι πελάτες να έχουν πάντα κάτι νέο να δοκιμάζουν. Όλα τα παραπάνω, νομίζω ότι είναι σωστά τιμολογημένα και όλοι φεύγουν χαρούμενοι από το εστιατόριο, διότι θεωρούν ότι άξιζε τον κόπο. Να μην ξεχάσω και αυτό που λέει ο κόσμος για τη μουσική μας, ότι ούτε σε εξιδεικευμένο μπαρ δεν ακούς τέτοια μουσική, με πολλές επιλογές από chicago blues, funk και soul. Επίσης, από άρχες Νοέμβρη θα έχουμε στην ομάδα έναν πολύ σημαντικό Barman, το Γιώργο Μεγαλοκονόμο, με μεγάλες διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ο οποίος με τον Πανο Λογοθέτη που παίζει και το ρολο του Sommelier, μας κάνουν πολύ δυνατούς και σ’αυτό το κομμάτι. Με λίγα λόγια, αντιπροσωπεύουμε τη χαρά τού να βγαίνεις έξω και να αισθάνεσαι ότι πολύ καλά έκανες! Κάτι που οι κάτοικοι των νοτίων προαστίων το έχουν ανάγκη λόγω ιδιοσυγκρασίας, ενώ έρχονται και από τα βόρεια και το κεντρο για να το ζήσουν.


-Ανά καιρούς έχουν χαρακτηρίσει την κουζίνα σας με την φράση «αναρχικό γκουρμέ»… Ισχύει;

 Αυτά τα γράφουν οι δημοσιογράφοι και μου δημιουργούν προβλήματα, αφού οι χρυσαυγίτες με θεωρούν αναρχικό και οι αναρχικοί γκουρμέ….(γέλια) Ίσως επειδή, παρότι έχω δουλέψει σε μεγάλα εστιατόρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σχεδόν ποτέ δεν αποχωρίζομαι τα ξεβαμμένα μου blue jeans, τα T-shirts και τα all star μου. Τις στολές και τους σκούφους τους αφήνω για τους μεγάλους Chef που κατακλύζουν τα Chef’s club ανά τη χώρα, αλληλοβραβεύονται με τέραστια χρυσά μετάλλια και αρκετοί απ’αυτούς δεν ξέρουν ότι τα μπαρμπούνια τηγανίζονται αλευρωμένα και σε ζεστό λάδι!!! (από προσωπική εμπειρία μιλάω) και βγαίνουν στην τηλεόραση για να μάθουν τις Ελληνίδες να μαγειρεύουν. Αν επειδή μ’αρέσει να μιλάω έτσι είμαι αναρχικός, τότε ναι, είμαι. Γκουρμέ πάντως δε νομίζω, νόστιμος ίσως…


 

IN CATEFORY: FACES