Ινομυώματα: Διάγνωση & θεραπεία

Τι είναι τα ινομυώματα; Πόσο επικίνδυνα είναι για την υγεία της γυναίκας; Πότε και πώς αφαιρούνται; Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τον ύπουλο αυτόν εχθρό.


 

Τι είναι τα ινομυώματα;
Τα ινομυώματα της μήτρας, γνωστά και ως λειομυώματα, είναι με διαφορά οι πιο συχνοί γυναικολογικοί καλοήθεις όγκοι της μήτρας και αφορούν
σημαντικό ποσοστό των γυναικών της αναπαραγωγικής ηλικίας. Τις περισσότερες φορές η διάγνωσή τους γίνεται τυχαία (αφού συχνά δεν προκαλούν συμπτώματα) κατά τη διενέργεια γυναικολογικού ελέγχου ρουτίνας (με την αμφίχειρη γυναικολογική εξέταση και το υπερηχογράφημα). Έχουν ανταπόκριση σε ορμονικά ερεθίσματα και έτσι παρουσιάζουν την τάση να αυξάνονται κατά την κύηση αλλά να υποστρέφουν στην εμμηνόπαυση. Μπορεί να υποστούν εκφυλιστικές αλλοιώσεις, αλλά σπανίως εξαλλάσσονται.


 

Πού βρίσκονται τα ινομυώματα;
Η συντριπτική πλειοψηφία των ινομυωμάτων βρίσκεται στο σώμα της μήτρας. Ανάλογα με τη θέση τους σε αυτήν, διακρίνονται σε υποβλεννογόνια (σε άμεση επαφή με το ενδομήτριο), ενδοτοιχω- ματικά (μέσα στο μυϊκό τοίχωμα της μήτρας) και υποορογόνια (κάτω από τον εξωτερικό χιτώνα της μήτρας). Άλλη πιο σπάνια εντόπιση είναι ο τράχηλος της μήτρας (τραχηλικά), ενώ μπορεί να είναι και μισχωτά (υποορογόνια ή υποβλεννογό- νια -τα δεύτερα μπορεί και να προβάλλουν έξω από το στόμιο του τραχήλου). Η εμφάνισή τους μπορεί να είναι μεμονωμένη ή, συχνότερα, να είναι πολλαπλά και διαφόρων μεγεθών.


 

Τι συμπτώματα έχουν τα ινομυώματα;
Το πιο συχνό σύμπτωμα που συνδέεται με την ύπαρξη ινομυωμάτων είναι η μηνορραγία (ροή μεγαλύτερης έντασης και διάρκειας στην περίοδο), σύμπτωμα που οδηγεί συχνότερα τις γυναίκες στο χειρουργείο και μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα τη σιδηροπενική αναιμία. Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι το χρόνιο πυελικό άλγος, αίσθημα πίεσης στην πύελο, καθώς και συμπτώματα από το ουροποιητικό (συχνουρία, μερική απόφραξη του ουρητήρα λόγω πιεστικών φαινομένων από το αυξανόμενο μέγεθος του όγκου), δυσκοιλιότητα κ.ά. Επίσης, τα ινομυώματα μπορεί να αποτελούν αίτιο υπογονιμότητας ή παράγοντα επιπλοκών στην εγκυμοσύνη.


 

Πώς μπορώ να ξέρω αν έχω ινομυώματα;
Η διάγνωση των ινομυωμάτων από το γυναικολόγο είναι σχετικά εύκολη. Προκύπτει από το ιστορικό της γυναίκας, την αμφίχειρη γυναικολογική εξέταση και το υπερηχογράφημα (διακολπικό ή διακοιλιακό).


 

Πώς αντιμετωπίζονται τα ινομυώματα;
Αρχικά θα πρέπει να ξεκαθαριστεί εάν τα ινομυώματα που αποκαλύπτει ο έλεγχος σε μια γυναίκα χρήζουν αντιμετώπισης ή όχι. Αυτή είναι μια κουβέντα που θα πρέπει να πραγματοποιηθεί με τον θεράποντα ιατρό της και έχει να κάνει με τα συμπτώματά της, την ηλικία, την επιθυμία για τεκνοποίηση κ.λπ. Η αντιμετώπιση των ινομυωμάτων μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική. Υπάρχουν διάφορα σκευάσματα που μπορούν να βοηθήσουν στη συμπτωματική θεραπεία (ανακούφιση από τα συμπτώματα) όπως τα αντισυλληπτικά, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, οι αγωνιστές
των γοναδοτροπινών ή και η τοποθέτηση ενδομήτριων σπειραμάτων (σπιράλ) προγεστερόνης.
Η χειρουργική αντιμετώπιση των ινομυωμάτων περιλαμβάνει την αφαίρεση των ινομυωμάτων (ινομυωματεκτομή ή εκπυρήνιση), επέμβαση που μπορεί να γίνει με ανοιχτό χειρουργείο ή με λαπαροσκοπική μέθοδο ή με υστεροσκόπηση (αφαίρεση του όγκου με ειδικό εργαλείο διαμέσου του κόλπου). Θα πρέπει να αναφερθεί πως οι παραπάνω μέθοδοι επιλέγονται ανάλογα με βάση τη θέση, τον αριθμό και το μέγεθος των ινομυωμάτων και αποτελούν λύσεις σε γυναίκες που επιθυμούν τη διατήρηση της γονιμότητάς τους. Σε γυναίκες που έχουν ολοκληρώσει την οικογένειά τους ή βρίσκονται στην εμμηνόπαυση, υπάρχει και η επιλογή της υστερεκτομίας (αφαίρεση της μήτρας). Ο γυναικολόγος σας είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να σας δώσει περισσότερες πληροφορίες και να σας βοηθήσει.


 

Medifem: Κύπρου 61, Γλυφάδα

Τ: 210 9680883

email: info@endodiabetes.gr


 

*Δρ. Παναγιώτης Πατραμάνης – Γεωργαλής
Μαιευτήρας – Γυναικολόγος 

 

IN CATEFORY: BEST CHOICES , HEALTH