Ιός κοξάκι (Coxsackie): Τι είναι και πότε εμφανίζεται; 

Τον τελευταίο καιρό ταλαιπωρεί τα βρέφη και κυρίως τα παιδιά των παιδικών σταθµών η ερπητική στοµατίτιδα και η νόσος των ποδών, χειρών και στόµατος. 

Από τον ∆ρ. Κάνταρο Ευάγγελο


Στην πρώτη περίπτωση το παιδί εµφανίζει ανορεξία, καταβολή, πυρετό υψηλότερο από 38 ℃, πονόλαιµο και δυσκαταποσία. Η διάγνωση έρχεται από τον παιδίατρο και η θεραπεία αποτελείται από ένα διάλυµα που περιλαµβάνει αναισθησίνη, πενικιλίνη, γλυκερίνη και αποσταγµένο νερό σε σωστές αναλογίες. ∆υστυχώς, το διάλυµα παρασκευάζεται αποκλειστικά σε επιλεγµένα φαρµακεία κατόπιν παραγγελίας. Η εµφάνιση των φυσαλίδων στο πίσω µέρος του στόµατος, η ερυθρότητα, αλλά κυρίως ο πονόλαιµος και ο πυρετός διαρκούν 5-6 ηµέρες, στη διάρκεια των οποίων δεν πρέπει να πιέζετε το παιδί να φάει. Για την ανακούφισή του από τους πόνους ενδείκνυνται µόνο υγρά και αντιπυρετικά που λειτουργούν και ως παυσίπονα. 


Η νόσος ποδών, χειρών και στόµατος από την άλλη, έχει χαρακτηριστικά συµπτώµατα, ανάµεσα στα οποία περιλαµβάνονται η εµφάνιση φυσαλίδων, ο κνησµός στο δέρµα και πολλές φορές η γλώσσα παίρνει ένα λευκό χρώµα. Η νόσος αποτελείται από δύο τύπους ιών: τον Α ο οποίος προσβάλλει τους µύες και σε σπάνιες περιπτώσεις προκαλεί παράλυση και τον Β που προσβάλλει τους πνεύµονες και την κοιλιά. Τα συµπτώµατα διαρκούν περίπου 10 – 12 ηµέρες και σε εξαιρετικά σπάνια περιστατικά προκαλεί µηνιγγίτιδα, περικαρδίτιδα, µυοκαρδίτιδα ή εγκεφαλίτιδα. 


Στην περίπτωση που το παιδί προσβληθεί από τη νόσο αυτή, συνίσταται η λήψη αναλγητικών, η ενυδάτωση του οργανισµού, η αποφυγή κατανάλωσης εσπεριδοειδών λόγω της παρουσίας των φυσαλίδων στο στοµατοφάρυγγα και η κλινήρης ανάπαυση για περίπου µια εβδοµάδα. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να πλένουµε και να καθαρίζουµε πολύ καλά τα χέρια και τα πόδια, για την αποφυγή µολύνσεων. Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάµε την τήρηση αυστηρών κανόνων υγιεινής στις σχολικές τουαλέτες, µιας και πρόκειται για έναν εντεροϊό, όπως και της πολυοµυελίτιδας, ωστόσο δυστυχώς, στην περίπτωσή µας δεν υπάρχει ένα ανάλογο εµβόλιο. Ο ιός Coxsakie ανακαλύφθηκε το 1948 σε πανεπιστήµιο της Νέας Υόρκης και έλαβε το όνοµά του από την πόλη όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά.


Παρά τα όσα ακούγονται ωστόσο, δεν χρειάζεται να κινδυνολογούµε γιατί τον τελευταίο λόγο τον έχει ο παιδίατρος που θα κάνει τη γνωστή διάγνωση και θα δώσει τη σωστή θεραπεία για να προληφθούν τυχόν επιπλοκές.


Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουν οι έγκυες για την αποφυγή µολύνσεων που µπορούν να µεταδοθούν στο έµβρυο. Το συχνό πλύσιµο χεριών και η µειωµένη δραστηριότητα θα σας προφυλάξουν από την ασθένεια.


*Κάνταρος Ευάγγελος

Παιδίατρος

Οµήρου 62, Νέα Σµύρνη

Τ: 210 9343180, 694 4512809


cabde8bd09ab0e6049703c5de878e75b_l


000


 

IN CATEFORY: BEST CHOICES , HEALTH