Υπνοθεραπεία: Τί είναι & πώς λειτουργεί;

Η λέξη υπνοθεραπεία προέρχεται από το συνδυασμό «ύπνος και θεραπεία» ή αλλιώς «θεραπευτικός ύπνος» που ενώ κοιμάσαι βιώνεις την πολυτέλεια να θεραπεύεται ο νους, το σώμα και το συναίσθημα. Σε αυτή την περίπτωση είσαι σε κατάσταση μεταξύ ύπνου και ξύπνιου, σε αυτό το καταπληκτικό χαλαρωτικό συναίσθημα ή βύθισμα λίγο πριν τον ύπνο.

Από την Κανελλοπούλου Κατερίνα


Μέσα από τη σταδιακή χαλάρωση του νου και του σώματος και έπειτα μέσα από το θετικό οραματισμό ή αλλιώς τη δημιουργική φαντασία (έναντι των καθημερινών αρνητικών και φοβικών μας σκέψεων που αναπαράγονται σχεδόν αυτόματα) προτείνονται μέσα στηνχαλάρωση θετικές προτάσεις ανάλογα το σύμπτωμα ή τη συμπεριφορά που ζητάει να αλλάξει και μέσα από το δικό του προσωπικό σενάριο ζωής, αρχίζει πλέον να βιώνει ελευθερία από το πρόβλημα.


Πώς λειτουργεί;

Όλοι οι άνθρωποι καθημερινά μπαίνουν στην κατάσταση της ονειροπόλησης άθελά τους. Είναι ένας ενδογενής μηχανισμός του εγκέφαλου που όταν τον χρησιμοποιήσουμε υπέρ μας, παράγει εκπληκτικά αποτελέσματα. Σε αυτή την ιδιότητα βασίζονται στην ουσία πολλές θεραπείες και είδη διαλογισμού. Για παράδειγμα, ο δημιουργικός οραματισμός δηλαδή το να φαντάζεσαι ότι έχεις ένα ωραίο σπίτι στην έξοχη ή ότι έχεις την εργασιακή θέση που ονειρεύεσαι είναι μια κατάσταση ονειροπόλησης. Άλλοτε, όταν οδηγούμε φτάνουμε πολλές φορές στον προορισμό μας χωρίς να έχουμε αντιληφθεί τη διαδρομή, ή πίνουμε ένα τσάι και το μυαλό μας είναι ήδη στο κατάστημα που θέλουμε ν’ αγοράσουμε ρούχα, τότε έχουμε μπει σε αυτή την ονειρική κατάσταση. Ζούμε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας ενώ φανταζόμαστε άλλες καταστάσεις ή σενάρια, συνήθως αρνητικά, με αποτέλεσμα να έρχονται έτσι και στη ζωή. Είναι δηλαδή, αυτός ο μηχανισμός του εγκεφάλου που όταν τον διαχειριστούμε υπέρ της υγείας μας, υπέρ της καριέρας μας, υπέρ της σχέσης μας λαμβάνουμε όλα τα όμορφα αποτελέσματα χωρίς μεγάλο οικονομικό κόστος ή χρόνο. Όταν χρησιμοποιείται σωστά παράγει τεράστια αποτελέσματα. Η υπνοθεραπεία είναι η θεραπεία για το νου και έχει την ευφυΐα να διεισδύει μέσα στο υποσυνείδητο και να αλλάζει τα δεδομένα, τις δυσλειτουργικές συμπεριφορές μας, να αλλάζει την αντίληψη που έχουμε για τα πράγματα. Έτσι στην ουσία αλλάζει τις σκέψεις σε θετικές. Ο εγκέφαλος καθημερινά λειτουργεί στα κύματα Β που είναι η λογική, η συνείδηση, η αναλυτική σκέψη (our world reasoning and perception), απαραίτητη για την καθημερινή μας λειτουργιά. Τα κύματα Α που έχουμε είναι η συχνότητα του εγκέφαλου, της ονειροπόλησης ή της φαντασίας. Εκεί κατοικεί και το υποσυνείδητο και σε αυτό το επίπεδο η υπνοθεραπεία έχει την εμβέλεια να έχει πρόσβαση, πολύ περισσότερο από τις talk therapy συνεδρίες. Η επιτυχία της υπνοθεραπείας βασίζεται στο γεγονός ότι έχει άμεση πρόσβαση στο υποσυνείδητο και μπορεί μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να αλλάξει συμπεριφορές χρόνων. Οι καινούριες προτάσεις έναντι των παλαιών πεποιθήσεων διεισδύουν στο υποσυνείδητο αντικαθιστώντας την παλιά αντίδραση με μια καινούρια θετική. Έπειτα από 2 εβδομάδες καθημερινού ακούσματος της υπνοθεραπείας στο σπίτι, οι αλλαγές αρχίζουν να γίνονται ορατές. Καινούριες εγκεφαλικές συνάψεις έχουν επιτευχτεί. Η υπνοθεραπεία είναι εξαιρετική μιας και μας βοηθά να θεραπευτούμε ενώ βυθιζόμαστε σε έναν απολαυστικό και χαλαρωτικό ύπνο! Είναι εξαιρετική επίσης για παιδιά και εφήβους!


Τα οφέλη της υπνοθεραπείας
Θεραπευτικές εφαρμογές έχει για τη διακοπή του καπνίσματος, για την απώλεια βάρους, για διατροφικές διαταραχές, για το άγχος, την αυπνία, το θυμό, τις φοβίες, τις κρίσεις πανικού, την κατάθλιψη . Ακόμη, μπορεί να τονώσει την αυτοπεποίθησή μας, τη βελτίωση στις συντροφικές σχέσεις και την οικονομική μας αφθονία. Επίσης, είναι ιδανική για τις σχολικές εξετάσεις.


*Κανελλοπούλου Κατερίνα
Ψυχολόγος B.Sc.Hons./ Υπνοθεραπεύτρια Ct Hyp/ Αναδρομική Θεραπεύτρια Regression Therapist Dip.RT/Θεραπεύτρια μέσω τέχνης Ct.Art Therapist London


 

Holistic Wellness Center: Εσπερίδων 10, Βουλιαγμένη
T: 210 6403224

info@mandala.gr,
www.mandala.gr


 

 


IN CATEFORY: BEST CHOICES , HEALTH