Καλοκαίρι & Εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να προσέχουμε;

Η εγκυμοσύνη είναι μια όμορφη περιπέτεια κατά την οποία όμως, η ζωή της μελλοντικής μαμάς και του ζευγαριού δεν σταματά και έτσι η καθημερινότητα θέτει διάφορους προβληματισμούς οι οποίοι δε θα υπήρχαν χωρίς μια φουσκωμένη κοιλίτσα.


Μερικές γενικές συμβουλές
✓ Πίνετε πολύ νερό! Λόγω της εφίδρωσης οι απώλειες -και οι ανάγκες- είναι πολύ περισσότερες. Η αφυδάτωση μπορεί να κρύβει πολλές δυσάρεστες εκπλήξεις για την εγκυμοσύνη σας.
✓ Κρατηθείτε δροσερή! Χρησιμοποιήστε κλιματιστικό σε μια θερμοκρασία που σας ευχαριστεί τις ημέρες με πολλή ζέστη και κάντε πολλά ντους (όχι παγωμένα!).
✓ Αποφύγετε κάθε έντονη δραστηριότητα και τις άσκοπες μετακινήσεις σε μέρες που η θερμοκρασία είναι υψηλή.
✓ Φοράτε άνετα, φαρδιά ρούχα που επιτρέπουν στο σώμα ν’ αναπνέει, κατά προτίμηση ανοιχτόχρωμα. Βαμβακερά εσώρουχα κι όχι συνθετικά, είναι η σωστή επιλογή. Μην ξεχνάτε το καπέλο σας!
✓ Βάλτε σαν προτεραιότητα την ξεκούρασή σας. Μην τρέχετε να δείτε την κάθε απομακρυσμένη, ερημική και δύσκολη στην πρόσβαση παραλία. Επιλέξτε κάποιο μέρος με πρόσβαση σε νοσοκομείο ή ιατρό. Φροντίστε από πριν να έχετε ενημερωθεί για το που βρίσκονται και πώς μπορείτε να φτάσετε σε αυτά.
✓ Προσοχή στη δίαιτά σας! Το καλοκαίρι και οι διακοπές είναι ευκαιρία για να «ξεφύγουμε» λιγάκι στο φαγητό. Θέλει προσοχή, όμως. Προτιμήστε λαχανικά, σαλάτες, φρούτα και τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες. Κάνετε μικρά, ελαφρά γεύματα. Αποφύγετε παγωτά και πολλά γλυκά ή αναψυκτικά. Φροντίστε ν’ ανακαλύψετε ένα μέρος με προσεγμένες συνθήκες υγιεινής. Μια γαστρεντερίτιδα είναι το τελευταίο που θα θέλατε.


Συνήθεις απορίες για την εγκυμοσύνη


Μπορώ να ταξιδέψω με αεροπλάνο;
Συνηθισμένη απορία και απόλυτα δικαιολογημένη. Η απάντηση είναι πως σε μία μονήρη, ανεπίπλεκτη εγκυμοσύνη (η οποία έχει τη σωστή παρακολούθηση από το θεράποντα ιατρό), ταξίδια με αεροπλάνο μπορεί να επιτραπούν. Ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει να δοθεί στον πιθανό κίνδυνο θρομβωτικών επεισοδίων (σε φλέβες των κάτω άκρων) γι’ αυτό και καλό θα είναι να υπάρχει καλή ενυδάτωση (με νερό, όχι χυμούς και αναψυκτικά με ζάχαρη), εφαρμογή ειδικών καλτσών (που επιτρέπουν την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος στα κάτω άκρα), ένδυση με ελαφρά, άνετα ρούχα και συχνοί «περίπατοι» στο διάδρομο του αεροσκάφους για να ξεμουδιάζουμε όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες. Φυσικά, φοράτε τη ζώνη ασφαλείας (ζητάτε την ειδική επέκταση που υπάρχει αν νιώθετε ότι είναι σφικτή), την οποία εφαρμόζετε κάτω από την κοιλιά σας. Το καλύτερο τρίμηνο για ταξίδια με αεροπλάνο είναι το 2ο (μικρότερες οι πιθανότητες για κάποιο απρόοπτο απ’ ότι στο 1ο ή στο 3ο τρίμηνο), αλλά, υπό συνθήκες, αεροπορικές μετακινήσεις μπορεί να γίνουν και στα τρία τρίμηνα. Πάντα όμως, με τη συμβουλή και τη σύμφωνη γνώμη του ιατρού που σας παρακολουθεί (από τον οποίο μπορεί και να ζητηθεί κάποιο χαρτί από την αεροπορική εταιρεία).


Μπορώ να κάνω μπάνιο;
Τι θα ήταν οι καλοκαιρινές διακοπές χωρίς τη δυνατότητα για μια δροσιστική βουτιά; Το κολύμπι είναι μια ιδανική άσκηση που σας χαλαρώνει, μειώνει το οίδημα στα πόδια και τονώνει πολλές μυϊκές ομάδες. Εάν λοιπόν, δεν έχετε κάποια αντίθετη συμβουλή από τον γιατρό σας και δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, μπορείτε να κολυμπάτε με ήπιες κινήσεις όλους τους μήνες της εγκυμοσύνης, εκτός από τις τελευταίες εβδομάδες που το σώμα ετοιμάζεται για τη διαδικασία του τοκετού και ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού είναι πιο αυξημένος. Η θάλασσα είναι προτιμότερη από την πισίνα (μικρότερος κίνδυνος ύπαρξης μικροβίων), αλλά και στις δυο περιπτώσεις θα πρέπει να ξεπλένεστε καλά στο ντους μετά από κάθε βουτιά και να μην αφήνετε το μαγιό να στεγνώνει πάνω σας. Φυσικά, φοράτε αντηλιακό (το οποίο δεν ξεχνάτε να ανανεώνετε) και καπέλο. Θα πρέπει να αποφεύγεται η άμεση έκθεση στον ήλιο (καθίστε στην σκιά, θα έχετε ξανά ευκαιρία για ηλιοθεραπεία) και κυρίως τις ώρες μεταξύ 11:00-16:00 που ο ήλιος είναι πιο δυνατός.


ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΟ – ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΚΟ
ΚΕΝΤΡΟ MEDIFEM

Dr. Παναγιώτης Πατραμάνης – Γεωργαλής
Μαιευτήρας – Γυναικολόγος
Κύπρου 61, Γλυφάδα
Τ: 210 9680883, www.medifem.gr


DSC_3591


logo


IN CATEFORY: HEALTH