Καλοκαιρινές παγίδες για την υγεία του στόματος 

Το καλοκαίρι είναι η κατεξοχήν περίοδος ξενοιασιάς και χαλάρωσης. Κρύβει όμως πολλές παγίδες για τη στοματική μας υγεία, γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί.

✦ Ελλιπής στοματική υγιεινή: Στη διάρκεια των διακοπών μας, το ωράριό μας χαλαρώνει και χαλαρώνει επίσης και ο τρόπος που τηρούμε τη στοματική μας υγιεινή. Ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά αμελούν πολύ συχνά το βραδινό κυρίως βούρτσισμα, αφού πέφτουν εξαντλημένα για ύπνο. Το σωστό όμως βούρτσισμα, τουλάχιστον κάθε πρωί, μετά το πρωινό μας, και κάθε βράδυ, η χρήση νήματος και στοματικού διαλύματος θα διαφυλάξει την τόσο σημαντική στοματική μας υγεία σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.
✦ Μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης: Τα παγωτά, το γλυκό του καλοκαιριού, περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και άρα αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο της τερηδόνας. Ακόμη και σε μικρότερες ποσότητες (παγωτίνια) μπορεί να έχουν τα ίδια καταστρεπτικά αποτελέσματα αν καταναλώνονται με μεγάλη συχνότητα (2-3 φορές την ημέρα). Είναι πολύ καλύτερο να προτιμούμε σαν σνακ ένα από τα νόστιμα φρούτα του καλοκαιριού.
✦ Κατανάλωση αλκοόλ: Τα δροσερά cocktail του καλοκαιριού αποτελούν παγίδα για τη στοματική μας υγεία, καθώς περιέχουν συνήθως μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Το ίδιο το αλκοόλ αποτελεί πηγή υδατανθράκων, που συμβάλλει στην εμφάνιση τερηδόνας. Γι’ αυτό θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο και να φροντίζουμε μετά τις όμορφες νύχτες του καλοκαιριού να απομακρύνουμε με το σωστό βούρτσισμα τη ζάχαρη αυτή.
✦ Κατανάλωση συσκευασμένων χυμών: Οι συσκευασμένοι χυμοί (και τα ποτά τύπου κρύο τσάι κ.λπ.) περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και συνήθως δεν προσφέρουν καμία ωφέλεια στον οργανισμό, π.χ. βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, όπως διαφημίζουν. Ακόμη και οι φρέσκοι χυμοί φρούτων περιέχουν πολλή ζάχαρη. Καλό θα είναι τόσο εμείς όσο και τα παιδιά μας να ενυδατωνόμαστε με άφθονο νερό και να τρώμε τα καλοκαιρινά φρούτα στην κανονική τους μορφή και όχι σε χυμό.
✦ Καταναλώση έτοιμων φαγητών (junk food): Στη διάρκεια των διακοπών είμαστε πιο επιρρεπείς στο γρήγορο φαγητό εκτός σπιτιού.  Σάλτσες, όμως, όπως η ketchup και η μαγιονέζα, αλλά και συσκευασμένα προϊόντα όπως μπάρες δημητριακών και πατατάκια, θα πρέπει να αποφεύγονται καθώς περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης.
✦ Αυξημένος κίνδυνος ατυχημάτων: Ιδιαίτερα τα παιδιά  γίνονται θύματα βίαιων ατυχημάτων στα πάρκα και στις παραλίες το καλοκαίρι, όπως δείχνουν οι στατιστικές μελέτες. Επίσης, κατά τη διάρκεια πολλών θαλάσσιων σπορ (windsurf, water-ski) μπορεί να σημειωθούν κακώσεις στην περιοχή του προσώπου και γύρω από τη στοματική κοιλότητα. Σε τέτοιες επείγουσες καταστάσεις, καλούμε άμεσα τον οδοντίατρό μας, για να έχουμε την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση.
✦ Αυξημένος κίνδυνος μολύνσεων: Η γενικότερη υγιεινή μας (και ειδικά των μικρών παιδιών) είναι πιο ελλιπής κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αυτό σε συνδυασμό με την υψηλή θερμοκρασία και την υγρασία αυξάνουν τον κινδυνο εμφάνισης ενδοστοματικών λοιμώξεων (ερπητική ουλοστοματίτιδα, μηκυτιάσεις), καθώς και αυτοάνοσων που οφείλονται πιθανότατα σε ιούς (άφθες, επιχείλιος έρπης). Η αντιμετώπισή τους είναι συμπτωματική (μαλακή και κρύα διατροφή, αναλγητικά φάρμακα για τον πόνο) και μπορεί να προληφθεί μόνο αν είμαστε πολύ προσεκτικοί με τους κανόνες υγιεινής (σωστό πλύσιμο των χεριών).
✦ Αντηλιακό στην ευαίσθητη περιοχή των χειλιών: Πρέπει να γνωρίζουμε όλοι ότι η περιοχή των χειλιών μας είναι από τις λίγες περιοχές του σώματός μας που δεν περιέχουν μελανίνη. Αυτό την καθιστά ιδιαίτερα ευαίσθητη στην έκθεσή της στον ήλιο και την περιοχή της στοματικής κοιλότητας με τη μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου. Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να χρησιμοποιούμε πάντα στην παραλία ειδικό αντηλικό για τα χείλη με υψηλό δείκτη προστασίας, τη χρήση του οποίου θα επαναλαμβάνουμε κάθε 2-3 ώρες.


*Λίλα Παπαδοπούλου
Παιδοδοντίατρος, Απόφοιτος Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών, Εξειδικευμένη στο Boston University, USA,
Postdoctorate fellow, Harvard University, USA
www.happytoothclinic.gr

info@happytoothclinic.gr


IN CATEFORY: BEST CHOICES , KID