Κατοικίδιο και παιδί: Πώς θα κάνετε ομαλή τη συμβίωσή τους; 

Σε λίγο καιρό θ’ αποκτήσετε μωράκι, αλλά στο σπίτι έχετε κι άλλο ένα «μωρό»… το κατοικίδιό σας. Και τότε πολλά ερωτήματα κατακλύζουν το μυαλό σας…


«Θα είναι ασφαλές για το μωρό ένα κατοικίδιο στο σπίτι;», «Μήπως θα πρέπει να διώξω το ζωάκι;»
«Κάνει να έρχεται σε επαφή το μωρό με το ζώο;», «Μεγαλώνοντας θα το βαρεθεί και θα πάψει να το προσέχει;»


Ο κτηνίατρος και συνεργάτης του επιτυχημένου και δημοφιλούς site της κας Δέσποινας Καμπούρη, Mothersblog.gr, κ. Καρανάσιος Λάζαρος, μας βοηθά να λύσουμε αρκετές από τις απορίες μας.


L.M (Life Magazine): Στο Mothersblog.gr διαβάζουμε άρθρα σας στη στήλη «Your family vet».
Κ.Λ (Καρανάσιος Λάζαρος): Ακριβώς. Η στήλη αυτή έχει μια ιδιαιτερότητα, μπορούν να τη διαβάσουν άτομα που έχουν κατοικίδιο και παιδιά και άτομα που έχουν παιδιά, αλλά δεν έχουν κατοικίδιο και με χαροποιεί το γεγονός ότι αρκετοί αναγνώστες που δεν είχαν ζωάκι μετά από κάποια θέματα που αναρτήσαμε αποφάσισαν ν’ αποκτήσουν. Ποικίλλει των θεμάτων, καθώς φιλοξενείται σε ένα site αμιγώς για μαμάδες και τα περισσότερα θέματα αφορούν τα ζώα σε συνύπαρξη με το παιδί. Η κα. Καμπούρη μέσα από το Mothersblog.gr καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα μαμάδων, με θέματα που αφορούν το παιδί, τους γονείς, τις σχέσεις μεταξύ τους, τρόπους να γίνουμε καλύτεροι γονείς για να μεγαλώνουμε όσο το δυνατόν καλύτερα παιδιά και το έχει καταφέρει σε πολλές περιπτώσεις. Έτσι και μέσα από το «Yourfamilyvet» δίνουμε στους γονείς το έναυσμα να μάθουν τα παιδιά τους να προσέχουν και να αγαπούν τα ζώα.


L.M: Μαθαίνουμε ότι περιμένουμε μωρό και έχουμε κατοικίδιο,τι κάνουμε;
Κ.Λ: Προετοιμασία είναι η μαγική λέξη. Πριν τη γέννηση του μωρού επισκεπτόμαστε τον κτηνίατρο για την υγεία του κατοικίδιού μας, κόβουμε τα νύχια του, το φέρνουμε σε επαφή με το δωμάτιο του μωρού, βάζουμε στο pc ήχους από κλάμα μωρού, παιδικά νανουρίσματα, ώστε να εξοικειωθεί με αυτούς, ακόμα μπορούμε παίρνοντας μία ψεύτικη κούκλα αγκαλιά συχνά να το εναρμονίσουμε με την εικόνα που θα βλέπει μετά και με το να πλύνουμε κάποιες φορές τα ρούχα μας με παιδικά απορρυπαντικά που θα το κάνουν να συνηθίσει στη μυρωδιά.


L.M: Και το μωρό έρχεται στο σπίτι, ποιες κινήσεις πρέπει να γίνουν;
Κ.Λ: Πηγαίνουμε ένα ρουχαλάκι του μωρού ή μια βρεγμένη πάνα για να τη μυρίσει, αν υπάρχει κάποιος άλλος στο σπίτι δίνουμε το μωρό σε εκείνον για λίγο για να δώσουμε προσοχή στο κατοικίδιό μας και αφού όλα βαίνουν καλώς το επόμενο βήμα είναι να έρθουν παιδί και ζωάκι κοντά.


L.M: Και τα χρόνια περνούν και το παιδάκι μεγαλώνει. Πώς πρέπει να φροντίζει ένα παιδί το κατοικίδιό του ανάλογα με την ηλικία του; Και ποιος ο ρόλος του γονέα;
Κ.Λ: Η φροντίδα ενός κατοικίδιου ζώου μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά ν’ αναπτύξουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές: Στις ηλικίες των 2 έως 5 ετών τα παιδιά θα πρέπει πάντα να επιβλέπονται κατά την επαφή με το κατοικίδιο της οικογένειας. Αυτό που μπορούν να κάνουν είναι να τα βοηθήσουμε να βάλουν τα τρόφιμα και το νερό στα πιάτα των κατοικίδιων ζώων. Οι γονείς, ωστόσο, θα πρέπει να εξακολουθούν να είναι αυτοί που θα δώσουν ενεργά την τροφή στα ζώα και αυτό γιατί τα κατοικίδια μπορούν να πάρουν από τη χαρά τους το φαγητό από τα χέρια των παιδιών με αποτέλεσμα να τα δαγκώσουν. Κάτι άλλο, είναι η βοήθεια με τον καθαρισμό του χώρου στον οποίο κοιμάται το ζώο και στο μάζεμα των παιχνιδιών του κατοικίδιου ζώου.


L.M: Μέχρι την ηλικία των 10 ετών προστίθενται και άλλες αρμοδιότητες;
Κ.Λ: Φυσικά, στις ηλικίες από 6 έως 10 ετών μάς βοηθούν βάζοντας τα τρόφιμα και το νερό σε πιάτα, με τον καθαρισμό περιττώματων, με το βούρτσισμα, περιποίηση, λούσιμο, ανάλογα με το μέγεθος και τις ανάγκες του κατοικίδιου ζώου, με την άσκηση και το περπάτημα του κατοικίδιου. Σημαντικό είναι οι γονείς να επιβλέπουν τη φροντίδα του κατοικίδιου ζώου, ακόμη και αν θεωρούν ότι το παιδί τους είναι αρκετά μεγάλο για να το φροντίσει.


L.M: Και στις μεγαλύτερες ηλικίες;
Κ.Λ: Στις ηλικίες από 10 ετών και άνω μπορούν ν’ αναλάβουν ενεργά όλες τις πτυχές της φροντίδας των κατοικίδιων ζώων, εκτός αν το μέγεθός τους είναι πολύ μεγάλο.


L.M: Τι πρέπει να κάνει ο γονιός αν καταλάβει ότι το παιδί του χαλαρώνει με τη φροντίδα του ζώου;
Κ.Λ: Αν τα παιδιά χαλαρώνουν με τη φροντίδα του κατοικίδιου, τότε οι γονείς πρέπει ν’ αναλάβουν την ευθύνη.Θα πρέπει να υπενθυμίζεται στα παιδιά με ήπιο τρόπο, ότι τα ζώα, όπως και οι άνθρωποι, χρειάζονται τροφή, νερό και άσκηση. Οι γονείς λειτουργούν ως πρότυπα. Τα παιδιά μαθαίνουν να γίνονται υπεύθυνα απέναντι στα κατοικίδιά τους παρατηρώντας τη συμπεριφορά των γονιών τους.


L.M: Ποια τα πλεονεκτήματα μεγαλώνοντας με ένα κατοικίδιο;
Κ.Λ: Παιδιά που μεγαλώνουν με κατοικίδια ζώα παρουσιάζουν πολλά πλεονεκτήματα. Η ανάπτυξη των θετικών συναισθημάτων για τα κατοικίδια ζώα μπορούν να συμβάλλουν στην αυτοεκτίμηση του παιδιού και την αυτοπεποίθηση. Οι θετικές σχέσεις με τα κατοικίδια ζώα μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη των σχέσεων εμπιστοσύνης με τους άλλους. Μια καλή σχέση με ένα κατοικίδιο ζώο μπορεί επίσης, να βοηθήσει στην ανάπτυξη της επικοινωνίας, της συμπόνιας και της συμπάθειας. Μπορούν να είναι ασφαλείς αποδέκτες των μυστικών και των σκέψεών τους. Τα παιδιά συχνά μιλούν στα κατοικίδια ζώα τους, όπως κάνουν στα λούτρινα ζωάκια τους. Παρέχουν μαθήματα για τη ζωή, την αναπαραγωγή, τη γέννηση, τις ασθένειες, τα ατυχήματα, το θάνατο και το πένθος. Άλλες φυσικές και συναισθηματικές ανάγκες που εκπληρώνονται είναι η σωματική δραστηριότητα, η άνεση στην επαφή, η πίστη και η αγάπη, καθώς και η εμπειρία της απώλειας, αν ένα κατοικίδιο ζώο χαθεί ή πεθαίνει. Τα ζώα βοηθούν ακόμη και στη φυσική υγεία του παιδιού. Με το να το βγάζει το παιδί βόλτα, ή να παίξει μαζί του με μία μπάλα, ή ακόμα να παίζουν απλά μαζί, βοηθά στο να μη μένει το παιδί καθηλωμένο σε μία καρέκλα και μπροστά από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή όπως επιτάσσει η εποχή μας. Η υπευθυνότητα στη φροντίδα του κατοικίδιου είναι βασικό χαρακτηριστικό όποια και αν είναι η ηλικία του αφεντικού, ακόμη περισσότερη αξία φυσικά, έχει όταν μεταδίδεται σε παιδιά.


L.M: Μια καλή αρχή λοιπόν, αποφέρει πολλά καλά στην πορεία της ζωής του παιδιού με το κατοικίδιο.
Κ.Λ: Διδάξτε τα παιδιά σας αφιερώνοντας εποικοδομητικό χρόνο μαζί τους, κάντε τα να καταλάβουν ότι δεν είναι ένα παιχνίδι που την επόμενη βδομάδα θα το βαρεθούν, μάθετέ τα να συμβιώνουν μαζί τους όπως με εσάς τους γονείς και τα αδέρφια τους. Ανιδιοτέλεια σημαίνει να προσφέρω χωρίς να περιμένω αντάλλαγμα, ίσως αυτή να είναι μία από τις έννοιες που πρέπει να μάθουν τα παιδιά μέσα από τα ζώα, γιατί αυτά μπορεί να μην έχουν τη δική μας νοημοσύνη, αλλά την αξία της ανιδιοτελούς αγάπης την αποδεικνύουν καθημερινά.


Ανδρέα Παπανδρέου 35, Γλυφάδα

Τ: 210 8940590, Κ: 6932 630 952
info@vetherapy.gr, www.vetherapy.gr

ΩΡΑΡΙΟ ΙΑΤΡΕΙΟΥ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 10:00-13:30 & 17:00-20:30, ΣΑΒΒΑΤΟ 10:00-13:30


dsc_4085


dsc_4128


IN CATEFORY: BEST CHOICES , KID