Καισαρική τομή: Πότε και γιατί να την επιλέγετε;

mother-and-newborn-photo-los-angeles-hollywood

Καισαρική τομή: Πότε και γιατί να την επιλέγετε;

Είναι γεγονός ότι κατά τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται σημαντική αύξηση της συχνότητας των καισαρικών τομών, δηλαδή της διαδικασίας κατά την οποία ένα έμβρυο γεννιέται μετά από χειρουργική τομή στο κοιλιακό τοίχωμα και τη μήτρα, τόσο στη χώρα μας όσο και σε πολλές άλλες περιοχές του δυτικού, κυρίως, κόσμου.

Είναι γενικώς αποδεκτό ότι η τελική λήψη απόφασης για τον τρόπο περάτωσης της κύησης εξατομικεύεται για κάθε γυναίκα ξεχωριστά με βάση τις ιδιαίτερες ιατρικές-μαιευτικές ενδείξεις της εγκύου, το ατομικό της ιατρικό και χειρουργικό αναμνηστικό αλλά και τις ανάγκες και προτιμήσεις της ίδιας, που πρέπει πάντοτε να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τον υπεύθυνο μαιευτήρα-γυναικολόγο.


Με βάση δημοσιευμένες κλινικές και ερευνητικές μελέτες αναφερόμενες σε ανεπίπλοκες κυήσεις, χωρίς ιστορικό προηγηθείσης καισαρικής τομής, το Βασιλικό Κολλέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων της Μεγάλης Βρετανίας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η προγραμματισμένη καισαρική τομή μπορεί να μειώσει, συγκριτικά με τον φυσιολογικό τοκετό, τον κίνδυνο:
α) περινέου και κοιλιακού άλγους κατά τον τοκετόκαι τις πρώτες ημέρες της λοχείας,

β) τραυματισμού(ρήξεων) του κόλπου,

γ) πρώιμης αιμορραγίας μετά τον τοκετό και

δ) μαιευτικής καταπληξίας.


 

Πότε ενδείκνυται η καισαρική τομή;
● Ισχιακή προβολή. Έγκυες που φέρουν τελειόμηνη μονήρη κύηση με ισχιακή προβολή, θα πρέπει να υποβάλλονται σε ΚΤ, καθώς έχει αποδεδειχθεί ότι κατ’ αυτό τον τρόπο μειώνεται η προγεννητική θνησιμότητα αλλά και η νεογνική νοσηρότητα.
● Πολύδυμος κύηση: Σε έγκυες με δίδυμη ή τρίδυμη κύηση συνιστάται ΚΤ.
● Νεογνά μικρά για την ηλικία κύησής τους.
● Προδρομικός πλακούντας.
● Προγραμματισμένη ΚΤ πρέπει να λαμβάνει χώρα στις περιπτώσεις εγκύων που παρουσιάζουν ταυτόχρονη λοίμωξη από AIDS και ηπατίτιδα C, καθώς έτσι ελαττώνεται ο κίνδυνος κάθετης μετάδοσης αμφοτέρων των ιών.
● Προγραμματισμένη ΚΤ πρέπει να προτείνεται σε έγκυες οι οποίες εμφανίζουν κατά το τρίτο τρίμηνο της κύησης πρωτογενή μόλυνση από έρπητα των γεννητικών οργάνων, καθώς συμβάλλει στη μείωση του σχετικού κίνδυνου προσβολής του νεογνού από τον ιό.


 

Κίνδυνοι και οφέλη καισαρικής τομής
Όταν η έγκυος εκφράζει την επιθυμία να γεννήσει με καισαρική τομή ενώ δεν συντρέχουν ιατρικοί-μαιευτικοί λόγοι, πρέπει να ακολουθεί διεξοδική συζήτηση με το μαιευτήρα-γυναικολόγο προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια της πρόθεσης αυτής. Πρέπει να αναλυθούν οι σχετικοί κίνδυνοι και τα οφέλη της ενδεχόμενης αυτής επιλογής, συγκριτικά με τον φυσιολογικό κολπικό τοκετό, τόσο ως προς την παρούσα κύηση όσο και για πιθανές μελλοντικές. Συχνά ο φόβος και το άγχος του επικείμενου τοκετού, ωθούν πολλές έγκυες στην εκδήλωση επιθυμίας για καισαρική τομή. Θεωρείται καθοριστική η συμβολή ενός επαγγελματία υγείας ειδικού σε θέματα Ψυχολογίας στη Μαιευτική, προκειμένου να τονώσει το ηθικό και τη διάθεση της εγκύου αλλά και να απλουστεύσει την εικόνα της διαδικασίας του φυσιολογικού κολπικού τοκετού που μπορεί να έχει σχηματίσει μια πρωτότοκος ή και μια έγκυος με δυσάρεστη εμπειρία από προηγούμενο κολπικό τοκετό. Εάν τελικά όμως η έγκυος δεν θέλει να γεννήσει με φυσιολογικό κολπικό τοκετό και επιμένει στην πρόθεσή της για προγραμματισμένη καισαρική τομή, τότε θα πρέπει να σεβαστούμε την απόφασή της.


 

Κύηση και τοκετός μετά από καισαρική τομή
Όταν ο μαιευτήρας-γυναικολόγος συμβουλεύει την επίτοκο με ιστορικό προηγηθείσης καισαρικής τομής σχετικά με τον τρόπο περάτωσης της εγκυμοσύνης, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη επιθυμίες και προτεραιότητες της μητέρας, τους σχετικούς κινδύνους και τα οφέλη από τη διενέργεια επαναλαμβανόμενων καισαρικών, ομωνύμους σχετικούς κινδύνους και τα οφέλη προγραμματισμού για κολπικό τοκετό μετά από ΚΤ, συμπεριλαμβανόμενου του κινδύνου ανάγκης για μη προγραμματισμένη ΚΤ.


 

Σε περιπτώσεις εγκύων με ιστορικό προηγηθείσης καισαρικής τομής, όπου σχεδιάζεται κολπικός τοκετός, πρέπει να έχει εξασφαλιστεί η δυνατότητα:
α) Συνεχούς καρδιοτοκογραφικής παρακολούθησης του εμβρύου κατά τον τοκετό.
β) Άμεσης πρόσβασης σε χειρουργική αίθουσα προς ενδεχόμενη εκτέλεση επείγουσας ΚΤ λόγω του αυξημένου κινδύνου ρήξης μήτρας.
γ) Υψηλής ετοιμότητας του Τμήματος Αιμοδοσίας προκειμένου να καλύψει πιθανώς αυξημένες ανάγκες μετάγγισης αίματος.


*Δρ. Εμμανουήλ Χειράκης, Χειρουργός Μαιευτήρας Γυναικολόγος
Βασ. Γεωργίου Β4, Πειραιάς

Τ: 210 4117922, 693 2344118

chirakism@hotmail.com


 

  • Recent Posts

  • Categories

  • Meta