Κηφισιά: Top 5 αξιοθέατα

Η πλούσια ιστορία της Κηφισιάς, με την παλιά αρχοντική ατμόσφαιρα που διαποτίζει μέχρι σήμερα την περιοχή, είναι ο λόγος που μια σειρά με μοναδικά κτήρια, σας καλούν να τ’ ανακαλύψετε για ένα μαγευτικό ταξίδι στο χρόνο!

Από την Κατερίνα Ποθητού


Βίλα Αμαρυλλίς Στη διασταύρωση των οδών Αγίων Θεοδώρων και Δ. Κυριακού δεσπόζει η βίλα Αμαρυλλίς, η τελευταία κατοικία του γνωστού συγγραφέα και δημοσιογράφου Γεωργίου Δροσίνη, που έμεινε εκεί από το 1939 έως και τις 3 Ιανουαρίου 1951, οπότε και απεβίωσε. Πρόκειται για το τελευταίο του καταφύγιο που από το 1997 και έπειτα λειτουργεί ως μουσείο, την έκθεση του οποίου απαρτίζει μια πλούσια συλλογή από το έργο του ποιητή με έντυπα και σπάνια αντίτυπα, καθώς και εικόνες με ιστορικά αρχεία του δήμου. Στο ισόγειο του κτίσματος, σύμφωνα με επιθυμία του ίδιου του συγγραφέα, στεγάζεται η δημοτική βιβλιοθήκη της Κηφισιάς. Ο Δροσίνης ονόμασε τη βίλα από το όνομα της ηρωίδας του πρώτου μυθιστορήματος που έγραψε το 1886 και από τότε έμεινε γνωστή με την ονομασία «Αμαρυλλίς», ωστόσο πολλές φορές αποκαλείται και βίλα Δροσίνη.


drossinis_museum_10

Βίλα Αμαρυλλίς


Βίλα Καζούλη Πρόκειται για ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και συνάμα αξιοθαύμαστα κτήρια σε όλη την Αθήνα, τόσο για τη μοναδική αρχιτεκτονική του όσο και για τη μακρά ιστορία του. Το όμορφο αρχοντικό κτίστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα ως εξοχική κατοικία του Αιγύπτιου επιχειρηματία Ν. Καζούλη και έκτοτε έχτισε τη δική του παράδοση στο χρόνο. Στα χρόνια της κατοχής αποτέλεσε αρχηγείο των δυνάμεων των SS και αργότερα φρουραρχείο του ΕΛΑΣ. Στη συνέχεια στέγασε προσωρινά το νοσοκομείο ΚΑΤ μέχρι το 1985, όταν και πέρασε στην κυριότητα του Ελληνικού Κράτους, που προχώρησε στην ανακαίνισή της. Από το 2001 μέχρι και σήμερα η Βίλα Καζούλη φιλοξενεί το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης. Το στοιχείο ωστόσο, που το κάνει να ξεχωρίζει είναι και η νεοκλασική αρχιτεκτονική με έντονο αναγεννησιακό χαρακτήρα, όπως προδίδουν οι λευκοί κίονες στην είσοδο και βέβαια, ο επιβλητικός τρούλος που υψώνεται αγέρωχος στην οροφή.


Το εντυπωσιακό κτήριο αποτέλεσε επίσης, τόπο γυρισμάτων της δημοφιλούς ταινίας «Υπολοχαγός Νατάσα» με πρωταγωνίστρια την Αλίκη Βουγιουκλάκη.


kazoul

Βίλα Καζούλη


Έπαυλη «Χρυσάνθεμο» Αν υπήρχε λίστα με τα πιο κλασικά και όμορφα κτήρια της Αττικής, τότε η έπαυλη «Χρυσάνθεμο» σίγουρα θα κατείχε κάποια από τις πρώτες θέσεις, μιας και αποτελεί ένα λίκνο νεοκλασικής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα. Η εντυπωσιακή έπαυλη κτίστηκε το 1890 και το 1918 έγινε κατοικία του Νικολάου Τρικούπη, ηγετική μορφή της μικρασιατικής εκστρατείας. Αργότερα και για μερικές δεκαετίες στέγαζε νευρολογική κλινική, ενώ τη δεκαετία του ’90 υπέστη εργασίες αποκατάστασης. Χαρακτηριστικό της ομορφιάς του ήταν ο πανέμορφος κήπος του με χρωματιστά άνθη, πλούσια πράσινη βλάστηση και το συντριβάνι που υποδεχόταν τους καλεσμένους. Ο υπέροχος διάκοσμος στο εξωτερικό του κτηρίου ήταν εξίσου θαυμαστός και περιελάμβανε εντυπωσιακά γλυπτά αγάλματα αποτυπώνοντας θαυμάσια την αίγλη του χώρου. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο που το κτήριο φιγουράριζε σε πολλές cart postal της εποχής.


Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή Με ιστορία που ξεκινά από το 1964, το Μουσείο Γουλανδρή αποτελεί το πρώτο μουσείο φυσικής ιστορίας που δημιουργήθηκε ποτέ στην Ελλάδα και σήμερα είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για μικρούς και μεγάλους, καθώς προσφέρει την ευκαιρία για ένα ταξίδι στο χρόνο μέσα από το βασίλειο των φυτών και των ζώων! Στη μόνιμη έκθεση του μουσείου μπορείτε να δείτε από κοντά εκθέματα σχετικά με τη βοτανολογία, την υδροβιολογία, την ενέργεια, τους φυσικούς πόρους και άλλες θεματικές, ενώ ανάμεσα στα πιο εντυπωσιακά κομμάτια της συλλογής συγκαταλέγονται τα σπάνια είδη θηλαστικών, όπως η λευκή τίγρης και η μεσογειακή φώκια, τα οστά της παλαιοντολογικής πτέρυγας, καθώς και το ακριβές σκελετικό αντίγραφο του δεινοσαύρου Τρικεράτοπα. Θέτοντας τα θεμέλια της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, στόχος του μουσείου είναι η προώθηση της επιστημονικής έρευνας γύρω από ζητήματα που αφορούν τους βιότοπους, τους φυσικούς πόρους της χώρας μας και τη συλλογή πολύτιμων στοιχείων για τη διαχείριση του περιβάλλοντος.


Μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε επίσης:

✦ Την Οικία του Παύλου Μελά. ✦ Το διατηρητέο Πύργο Αποστολίδη και τον Πύργο δίπλα στο ρέμα Πύρνας. ✦ Την έπαυλη Ατλαντίς.


rx_img_0317-2


1


Οικία της Πηνελόπης Δέλτα Ανάμεσα στα πιο γνωστά αξιοθέατα της περιοχής είναι φυσικά και η οικία της Πηνελόπης Δέλτα, ένα πανέμορφο κτήριο στο οποίο η συγγραφέας παρέμεινε τα εικοσιπέντε τελευταία χρόνια του βίου της, μέχρι να δώσει τέλος στη ζωή της στις 2 Μαϊου 1941. Στο μέρος αυτό, δημιούργησε μερικά από τα πιο γνωστά της μυθιστορήματα, όπως «Ο Μάγκας» και «Στον καιρό του Βουλγαροκτόνου». Η οικία, κτισμένη στις αρχές του 20ού αιώνα, αποτελεί υπέροχο δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής με χαρακτηριστικό στοιχείο το κλιμακοστάσιο σε σχέδιο πύργου, ενώ δε λείπουν και οι αρχιτεκτονικές επεμβάσεις της οικογένειας Δέλτα που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν τη δημιουργία εξωτερικού ανελκυστήρα. Το όμορφο αρχοντικό είναι σήμερα μέρος των κτηριακών υποδομών του Μουσείου Μπενάκη και από το 1994 φιλοξενεί το Τμήμα Ιστορικών Αρχείων του ιδρύματος, στο οποίο θα βρείτε σπάνια έγγραφα και ιστορικά κειμήλια που διατρέχουν την ιστορία του ελληνικού έθνους από την Επανάσταση του ’21 μέχρι και τα μέσα του προηγούμενου αιώνα.


delta-thumb-large


dsc05057


IN CATEFORY: BEST CHOICES , ΚΗΦΙΣΙΑ