Κύστεις ωοθηκών: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Οι ωοθηκικές κύστεις αποτελούν πολύ συχνό εύρηµα στη γυναικολογική εξέταση. Η κύστη ωοθήκης είναι κάθε συλλογή υγρού που περιβάλλεται από λεπτό τοίχωµα µέσα στην ωοθήκη. Εµφανίζονται σε γυναίκες κάθε ηλικίας, αλλά είναι συχνότερες στα αναπαραγωγικά χρόνια.


Από τoν ∆ρ. Παναγιώτη Πατραµάνη – Γεωργαλή


Τα χαρακτηριστικά τους 

Οι κύστεις ποικίλουν σε µέγεθος, από µέγεθος αρακά ως µέγεθος πορτοκαλιού και πολλές φορές, ακόµα µεγαλύτερες. Οι περισσότερες κύστεις είναι λειτουργικές και αθώες (καλοήθεις). Μερικές κύστεις µπορεί να προκαλέσουν προβλήµατα, όπως αιµορραγία ή πόνο ή να πρέπει να διερευνηθούν περισσότερο διότι µπορεί να υποκρύπτουν κακοήθεια.


landscape-1445714835-g-upset-stomach-170060684


Πώς δηµιουργούνται οι κύστεις ωοθηκών;

Οι κύστεις των ωοθηκών µπορεί να είναι λειτουργικές ή µη λειτουργικές.

Οι λειτουργικές κύστεις µπορεί να είναι:

1. Κύστη ωοθυλακίου. Η πιο συχνή λειτουργική κύστη, δηµιουργείται όταν δε συµβεί ωοθυλακιορρηξία (δηλαδή δεν σπάσει ένα ωοθυλάκιο για την απελευθέρωση ωαρίου) κι έχει συνήθως διάµετρο πάνω από 2,5-3 εκατοστά.

2. Κύστη ωχρού σωµατίου. Το ωχρό σωµάτιο είναι το υπόλειµµα ενός ωοθυλακίου µετά την ωοθυλακιορρηξία, που παράγει προγεστερόνη και συνήθως υποστρέφει εντός 1-2 εβδοµάδων. Κάποιες φορές όµως, το ωχρό παραµένει και έτσι δηµιουργείται µία κύστη που συνήθως δεν έχει µέγεθος πάνω από 3-4 εκ.


Οι µη λειτουργικές κύστεις περιλαµβάνουν:

Κύστεις πολυκυστικών ωοθηκών

Κύστεις που οφείλονται σε ενδοµητρίωση (ονοµάζονται και σοκολατοειδείς λόγω του χαρακτηριστικού χρώµατος που έχει το περιεχόµενό τους)

Αιµορραγικές κύστεις

∆ερµοειδείς κύστεις

Ορώδη-βλεννώδη κυσταδενώµατα

Παραωοθηκικές κύστεις

Κυστικά αδενοϊνώµατα

Όγκοι οριακής κακοήθειας


Τι συµπτώµατα έχουν οι ωοθηκικές κύστεις;

Οι κύστεις της ωοθήκης τις περισσότερες φορές δεν έχουν συµπτώµατα και αποτελούν τυχαίο εύρηµα στη γυναικολογική εξέταση και στο γυναικολογικό υπερηχογράφηµα. Κάποια από τα συµπτώµατα όµως, που µπορούν να εµφανιστούν είναι:

• Κοιλιακός πόνος. Ασαφής βύθιος πόνος στην κοιλιά ή στη λεκάνη ή έντονος διαξιφιστικός πόνος στη µια πλευρά χαµηλά στην κοιλιά σε περίπτωση που συµβεί ρήξη της κύστης (συχνά κατά τη σεξουαλική επαφή).

• Κολπική αιµόρροια υπό τη µορφή των ακανόνιστων περιόδων ή σταγόνων αίµατος στη µέση του κύκλου.

• Αίσθηµα πρηξίµατος ή ξένου σώµατος στην κοιλιά (σε περιπτώσεις µεγάλων κύστεων µπορεί να εµφανιστούν και φαινόµενα από την πίεση της κύστεως σε παρακείµενα όργανα, όπως π.χ. συχνουρία).

• Αίσθηµα κόπωσης, κεφαλαλγία.

• Γαστρεντερικές διαταραχές.

• Μεταβολές στο σωµατικό βάρος.

• Αυξηµένη τριχοφυΐα.


Πώς µπορώ να ξέρω αν έχω κύστη ωοθήκης;

Η διάγνωση των κύστεων από το γυναικολόγο είναι σχετικά εύκολη. Προκύπτει από το ιστορικό της γυναίκας, την αµφίχειρη γυναικολογική εξέταση και το γυναικολογικό υπερηχογράφηµα. Σε µερικές περιπτώσεις πολλές πληροφορίες θα µας δώσει και η αξονική τοµογραφία.


logo


Έχει βρεθεί πως έχω µία κύστη. Πρέπει να χειρουργηθώ;

Εξαρτάται. Το µέγεθος της κύστης και τα συµπτώµατα που προκαλεί (αν προκαλεί), ποικίλλουν. Ο ιατρός σας θα πρέπει να εκτιµήσει τη φύση της κύστης (πολλές από αυτές µπορεί να έχουν µειωθεί αισθητά ή και εξαφανιστεί εντελώς σε επανεξέταση µετά από 1-2 κύκλους), καθώς και τους κινδύνους από την ύπαρξή της. Η χορήγηση αντισυλληπτικών µπορεί να ρυθµίσει τον κύκλο και να εµποδίσει τον σχηµατισµό λειτουργικών κύστεων και πιθανώς να βοηθήσει στην συρρίκνωση µιας υπάρχουσας κύστης. Κύστεις που επιµένουν για περισσότερους από 2 µε 3 κύκλους ή εµφανίζονται µετά την εµµηνόπαυση, ενδέχεται να υποκρύπτουν κάποια σοβαρότερη κατάσταση και θα πρέπει να διερευνηθούν περισσότερο. Η διερεύνηση περιλαµβάνει γυναικολογικό υπερηχογράφηµα και λαπαροσκόπηση, ειδικά σε γυναίκες µε οικογενειακό ιστορικό καρκίνου των ωοθηκών. Τέτοιες κύστεις θα πρέπει να αφαιρούνται και να εξετάζονται παθολογοανατοµικά στο εργαστήριο. Πριν την επέµβαση, γίνεται µέτρηση στο αίµα των ασθενών των καρκινικών δεικτών, όπως το Ca-125. Ένδειξη χειρουργικής επέµβασης έχουν (µεταξύ άλλων):


▶ Οι επίµονες, πολύπλοκες κύστεις.

▶ Οι επίµονες κύστεις που προκαλούν συµπτώµατα ή κύστεις που έχουν προκαλέσει συστροφή της ωοθήκης.

▶ Οι απλές κύστεις πάνω από 5 εκατοστά.

▶ Οι κύστεις σε γυναίκες µετά την εµµηνόπαυση.

▶ Οι κύστεις που είναι ύποπτες για κακοήθεια.


∆ρ. Παναγιώτης Πατραµάνης – Γεωργαλής, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος,

mediFem Γυναικολογικό – Ενδοκρινολογικό Κέντρο

Info: Κύπρου 61, Γλυφάδα, 16674

Τ: 210 9680883 / F: 210 8948880

www.medifem.gr


 

 

DSC_3591

IN CATEFORY: BEST CHOICES , HEALTH