Κουκάκι: Η απόδειξη ότι υπάρχουν ακόμα γειτονιές!

Αν υπάρχουν µερικά πράγµατα που κάνουν την Αθήνα µοναδική είναι το ιδιαίτερο χρώµα που έχουν οι γειτονιές της. Και το Κουκάκι διεκδικεί επάξια τα πρωτεία ως µία από τις πιο πολυσυλλεκτικές γειτονιές της πρωτεύουσας!


Κείµενο: Μαρκέλλα Ρεπανέλη, 

Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Μακρής


ALM_8244


ALM_7701


Η ιστορία, τα «χρώµατα», τα µικρά µαγαζάκια, η ανεµελιά. Αυτά είναι τα στοιχεία που ψάχνουν οι τουρίστες όταν έρχονται στην Αθήνα. Αυτά και ακόµη περισσότερα διαθέτει µια ιστορική γειτονιά της πρωτεύουσας, το Κουκάκι. Η Αθήνα είναι γεµάτη γειτονιές. Καµία όµως, δε θα έχει πιο ξεχωριστή θέση στην καρδιά µας, από το Κουκάκι. Και φαίνεται ότι την άποψή µας αυτή συµµερίζονται και πολλοί ξένοι! Σε έρευνα που έκανε η πλατφόρµα ενοικίασης σπιτιών Airbnb για το 2016, µε τίτλο «Γίνετε οι πρώτοι που θα ανακαλύψετε το επόµενο τοπικό διαµάντι: Επισκεφτείτε τις 16 πιο trendy γειτονιές του Aibnb για το 2016», το Κουκάκι ήταν στο νούµερο 5 στη λίστα. Τα 4 πράγµατα που αναζητούν οι ξένοι για να επιλέξουν µια περιοχή, σύµφωνα πάντα µε το Airbnb, είναι η τέχνη και η δηµιουργικότητα που αποπνέει, το τοπικό φαγητό, τα προσφερόµενα µαγαζιά, αλλά και η εµπειρία του «έξω» όπως λέµε, δηλαδή η ζωή στους δρόµους. Το Κουκάκι διαθέτει όχι µόνο αυτά, αλλά και πολύ περισσότερα! Είναι µια τόσο ιδιαίτερη γειτονιά που όλα είναι πιθανά όταν περπατάς στους δρόµους του!


ALM_7842


Ποιος ήταν o Κουκάκης;

Καµιά ιστορική γειτονιά δεν έχει τυχαίο όνοµα! Μπορεί το Κουκάκι να γράφεται µε «ι», αλλά η καταγωγή του ονόµατός του χάνεται κάπου στις αρχές του 20ου αιώνα. Συγκεκριµένα, όπως αναφέρεται στο βιβλίο «Οδωνυµικά. Η σηµασία των ονοµάτων των οδών της Αθήνας», των Μάρω Βουγιούκα και Βασίλη Μεγαρίδη, η ονοµασία προέρχεται από τον πρώτο οικιστή της περιοχής, εργοστασιάρχη σιδερένιων κρεβατιών, Γεώργιο Κουκάκη. Το σπίτι του βρισκόταν στην ανατολική γωνία των σηµερινών οδών ∆ηµητρακοπούλου και Γεωργάκη Ολυµπίου αλλά φυσικά, δεν υπάρχει πια καθότι κατεδαφίστηκε. Ο Κουκάκης φαίνεται πως «έβλεπε» µπροστά και αναγνώρισε από νωρίς την αξία της περιοχής επιλέγοντας να χτίσει την έπαυλή του εκεί! 


ALM_7858


 

Η µαγεία της Ακρόπολης

Το γεγονός ότι η σκιά της Ακρόπολης πέφτει πάνω στο Κουκάκι είναι επόµενο να του δίνει έξτρα αξία. Οι δρόµοι του οδηγούν στο λόφο Φιλοπάππου και το καταπράσινο πάρκο του από τη µία πλευρά και στο Μουσείο της Ακρόπολης και τη ∆ιονυσίου Αρεοπαγίτου από την άλλη. Οι Κουκακιώτες µπορούν οποιαδήποτε στιγµή της µέρας να απολαύσουν µια υπέροχη βόλτα µέσα στους δρόµους του και τα βήµατά τους να τους φέρουν κάτω από το βράχο της Ακρόπολης, το Ηρώδειο και µε λίγο περπάτηµα και στο Θησείο. Επιπλέον, στις γειτονιές του υπάρχουν κρυµµένα πολλά νεοκλασικά που έχουν ανακαινιστεί ή αναπαλαιωθεί δίνοντας µια πολυτελή, αλλά και αρχοντική όψη στους δρόµους. Το Κουκάκι εδώ και χρόνια αποτελεί πέρασµα για πολλές διοργανώσεις, όπως το Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολης, αγώνες δρόµου αλλά σίγουρα το Μουσείο είναι αυτό που έφερε πολύ µεγάλο αριθµό επισκεπτών στην περιοχή.


Εκεί που συναντιούνται τα τρόλεϊ!

Όταν η Συγγρού «πήζει», το να κόψεις δρόµο µέσα από το Κουκάκι είναι µια λύση να γλιτώσεις αρκετή κίνηση  προς το κέντρο. Το Κουκάκι ίσως έχει την καλύτερη συγκοινωνιακή κάλυψη από κάθε άλλη γειτονιά της Αθήνας. Τα τρία τρόλεϊ που το διατρέχουν (1,5 και 15) αποτελούν σηµείο αναφοράς για την περιοχή, ενώ από τη στιγµή που λειτούργησε ο σταθµός του µετρό Συγγρού-Φιξ, η περιοχή αναβαθµίστηκε.


ALM_8501


ALM_7991

ALM_8073


ALM_8081


 


ALM_8269
ALM_8654


ALM_8889


 

IN CATEFORY: CITY GUIDE